• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul lui Voiculescu curăţă „Agricultura” prin metoda deportării

    agrointeligenta.ro -

    Direcţiile agricole judeţene au devenit tabla de şah a ministrului Agriculturii. Directorii au fost detaşaţi în masă, la distanţă, pentru a fi „mobilizaţi” să muncească mai bine.

    După ce ce premierul Victor Ponta, i-a dat mână liberă ministrului Agriculturii Daniel Constantin (preşedintele Partidului Conservator), omul lui Dan Voiculescu, să facă ce vrea în ograda pe care o păstoreşte, iată că măsurile de ameninţare anunţate recent de acesta la adresa instituţiilor din teritoriu au început să fie puse în practică.

    Peste jumătate din şefii Direcţiilor Agricole Judeţene, în special cei susţinuţi de PDL, au fost detaşaţi dintr-un judeţ în altul pentru a dovedi „că-şi fac treaba aşa cum trebuie”.

    Cel mai probabil aceştia vor fi înlocuiţi, după o „aşa-zisă” evaluare care va fi realizată în circa o lună. „Dacă vor să-mi ceară demisia, sămi spună de ce. N-o să stau să mă joace în picioare, după 11 ani de muncă, din care 4 în funcţia de adjunct şi 7 în cea de director general, la DAJ Olt”, spune Doru Bărăgan, director la Direcţia Agricolă Judeţeană Olt până în urmă cu câteva zile.

    Conform unui ordin al ministrului Agriculturii din data de 21 septembrie, acesta ar fi trebuit să-şi facă bagajele şi să plece în termen de trei zile la Alba, altfel i se desface contractual de muncă.

    Directorul de la Alba, în schimb, Nicolae Budrală, a fost numit la Olt. O rocadă care nu este însă agreată de niciunul dintre cei doi. Amândoi au refuzat „detaşarea” aranjată de Ministerul Agriculturii şi se pregătesc acum să suporte consecinţele.

    „Eu unul nu mă duc la Alba, am făcut solicitare la minister să reanalizeze mutarea mea. Refuz să plec din motive familiale”, declară Bărăgan. Acesta susţine că nu este membru în niciun partid politic şi că detaşarea i se trage, cel mai probabil, de la secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, promovat de PSD Olt, care „urmăreşte probabil funcţia pentru altcineva”.

    În funcţie de evoluţia evenimentelor, se gândeşte chiar să dea Ministerul Agriculturii în judecată. Un alt judeţ, un alt caz. La Sibiu, Gheorghe Budrală, susţinut de PDL, nu s-a decis încă ce va face.

    Cel mai probabil, se va duce la Tulcea- directorul de aici a trecut la Buzău -, unde a fost detaşat. Glumeşte chiar că dacă n-a reuşit în tinereţe să ajungă în Insula Mare a Brăilei să muncească, măcar acum are „şansa” să ajungă la Tulcea. Se plânge însă că a fost detaşat fără nicio explicaţie.

    „Nu este nicio logică. A fost ca şi când s-a tras la sorţi. Cineva a avut o căciulă şi a tras nişte nume.” A fost anunţat prin fax, vineri, după program. Fără comentarii.

    Botănoiu vrea mobilizare generală

    Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu – care a semnat ordinul din 21 septembrie alături de Ministrul Agriculturii – spune că detaşarea la distanţă a fost făcută deoarece directorii „nu şi-au făcut treaba cum trebuie, că doar nu ne aflăm în Congo”.

    Mai concret, nu au informat agricultorii despre măsurile luate de minister şi nici nu s-au ocupat să-i lămurească care este treaba cu ajutorul de minimis (n.red- ajutorul de 100 lei la hectar în cazul terenurilor afetate de secetă). Şi oricum, astfel de detaşări se fac peste tot în lumea civilizată, chiar şi în Franţa.

    „Detaşarea a fost făcută aleatoriu, sunt trimişi la distanţă ca să facă treabă. Nu este posibil ca într-un judeţ să mi se spună că nu există nicio cerere de ajutor de minimis când am cerut situaţia”, spune secretarul de stat, care se plânge că între timp a primit şase cereri de concediu medical de la cei vizaţi.

    Acesta spune că nu vor fi cheltuieli în plus, pentru că directorii pot să stea la Casa Agronomului. Oricum nu este cazul să-şi facă griji, pentru că vor fi evaluaţi în termen de circa o lună.

    „Dacă demonstrează că fac treabă se vor întoarce acasă, Dacă nu, o să vedem cum mai stăm”, spune Botănoiu. Ordinul de ministru a vizat aproape jumătate din actualii directori şi nu pe toţi, susţine oficialul. Printre directorii care nu au fost schimbaţi se află cei de la Caraş- Severin sau Ialomiţa (n.red.- directoarea de la Ialomiţa şi-a depus dosarul de pensie).

    Presiune politică tot mai mare

    Rocada directorilor stârneşte nemulţumirea agricultorilor, care se tem că va trece ceva vreme până lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal. „Mai bine îi trimiteau în Siberia, să scape de ei”, spune un fermier. Deputatul PDL, Mihai Stănişoară, susţine că măsura luată de Daniel Constantin are mai degrabă rolul de a intimida „oamenii să cedeze şi să renunţe la funcţii, iar ei să-şi pună oamenii peste tot”.

    În tot acest scandal, devine clar interesul politicienilor pentru mediul rural: ţinta este o mare masă de oameni, dar şi investitori potenţi financiar.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!