• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor de minimis de 25 de lei/familia de albine. Termen depunere cereri: 30 de zile!

    Roxana Dobre -

    Apicultorii vor avea la dispoziție 30 de zile să ceară ajutorul de minimis de 25 lei/familia de albine. Şeful Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a anunțat că după 10-15 septembrie vor apărea normele privind sumele alocate de Guvern, iar plafonul este de 52 de milioane de lei, așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros. De precizat însă că banii trebuie prevăzuți într-un proiect de hotărâre de Guvern care trebuie aprobat de Executiv și publicat în monitorul Oficial.

    Ioan Fetea susţine că este extrem de important ajutorul de minimis acordat sectorului, în valoare totală de 52 de milioane de lei, anunţat recent de ministrul Agriculturii, și publicat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Acesta spune că suma anunțată nu depinde de rectificarea bugetară, ea fiind deja prinsă în buget.

    ”Din fericire primim şi anul acesta ajutorul de minimis, aproximativ 52 de milioane de lei, bani care nu depind de rectificare, erau băgaţi în buget, trebuie doar să facem normele de aplicare. Cred că după 10-15 septembrie vor apărea normele, iar apicultorii vor putea să depună dosarele la APIA timp de 30 de zile de la apariţia normelor. Dacă împărţim suma de 52 de milioane de lei la 2,1 milioane de familii de albine, ajutorul va fi de aproape 25 de lei pe familie. Aici nu este ca la Programul Naţional Apicol (PNA), dacă nu se consumă fondurile acestea se redistribuie, aici se pierd banii. Anul trecut am pierdut aproape 20% din ajutorul de minimis pentru că nu depus oamenii dosare. Speram ca anul acesta să fie cât mai mulţi, pentru că bani sunt”, a spus Fetea pentru Agerpres.ro.

    Pe de altă parte, preşedintele ACA s-a declarat surprins de numărul mare de familii de albine luate în calcul de autorităţi – 2,1 milioane – la acordarea acestui ajutor, mai ales că în iarna 2019/2020 au murit în jur de 30% din efective, iar în primăvară a plouat şi a fost frig. ”Din păcate nu ştiu de unde au estimat autorităţile că avem 2,1 milioane de familii de albine. Poate acum în pandemie au clocit”, a subliniat reprezentantul ACA.

    Reamintim că ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat într-o conferință care a avut loc pe 25 august că în toamnă va fi alocată o sumă de 52 de milioane de lei pentru finanțarea unui ajutor de minimis pentru sectorul apicol. Referitor la veștile pentru apicultori, Adrian Oros a reamintim suplimentarea fondurilor pentru Programul Național Apicol, precizând că va exista o alocare de bani și pentru subvenționarea stuparilor printr-un ajutor de stat.

    ”Au trecut cele de Programul Național Apicol unde va fi o sumă de aproape 59 de milioane de euro. Pentru albine în toamnă o să dăm și ajutor de minimis, care l-am dat și anul trecut. O sumă de 52 de milioane de lei”, a declarat ministrul Adrian Oros în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 25 august, la sediul MADR.

    Conform precizărilor ministrului, ajutorul de minimis va fi acordat în această toamnă după modelul de anul trecut. În 2020, ultima zi de depunere a cererilor pentru sprijinul în apicultură a fost 15 septembrie, iar ajutorul de minimis s-a acordat prin Direcțiile Agricole. Reamintim că în 2020, suma plătită apicultorilor a fost de 25 lei/familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis a fost de 49.948.500 lei, reprezentând circa 10.516.359,27 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, respectiv 4,7496 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd