Fermierul Constantin Mihalache: Certificate verzi pentru cei care fac agricultură prietenoasă cu mediul!
Angelica Lefter -Certificate verzi pentru fermierii care practică agricultură prietenoasă cu mediul. Constantin Mihalache, administratorul Agromec Vlad Țepeș, din județul Călărași, a declarat în cadrul primei ediții a Congresului Fermierilor că tot mai mulți producători agricoli vor trece în continuare la practicarea uni agriculturi conservative și vor avea un aport important la combaterea fenomenului schimbărilor climatice.
Membru al Asociației Forța Fermierilor, Constantin Mihalache a luat cuvântul în cadrul Congresului Fermierilor 2021, punctând importanța pe care o au fermierii în implementarea politicilor de mediu.
”Iarna a început să fie ca vara, vara a început să fie ca iarna”
”Agricultura se confruntă cu foarte multe probleme, unele cunoscute, unele mai puțin cunoscute, iar noi fermierii suntem martorii unor lucruri la care suntem și acuzați de cercetători, este vorba de schimbările climatice. Parafrazând un politician care și-a lăsat amprenta de după Revoluție asupra României, ”Iarna nu-i ca vara!”. Ei…din păcate, iarna a început să fie ca vara, vara a început să fie ca iarna. Se pare că noi, agricultorii prin acțiunile pe care le întreprindem, de pregătire a terenului, de fertilizare a terenului, prin acțiunile de creștere și reproducție în zootehnie, suntem vinovați de un procent de 13,3% a eliberării de emisii gaze de seră. Ce trebuie să facem noi pentru a reduce aceste gaze de seră care influențează foarte mult schimbările climatice? Este să trecem la o agricultură conservativă și sustenabilă”, a declarat Constantin Mihalache.
”Solul trebuie tratat cu afecțiune”
Agricultura conservativă se bazează pe mai multe principii, a mai spus fermierului călărășean, punctând că ”primele 3 principii sunt clar ținute de faptul că solul trebuie să fie tratat cu afecțiune”. ”În acest sens lucrările trebuie să se desfășoare într-un minimum-till, no-till sau strip-till. Cea mai prietenoasă formă de agricultură conservativă și care a duce și foarte beneficii atât utilizatorului cât și practicilor de mediu ar fi sistemul no-till împreună cu acoperirea solului cu pachete de înverzire care să ducă la stocarea dioxidului de carbon în sol și implicit la creșterea fertilității solului”, a mai spus fermierul.
Românii sunt bogați prin terenul pe care îl au în țară
Constantin Mihalache apreciază că fermierii români trebuie să continue să sporească valoarea terenului pe care îl lucrează. ”Suntem bogați, noi, românii. Avem un teren vast pe care nu putem să-l mai mărim. Ceea ce putem să facem noi este să creștem valoarea. Valoarea o creștem prin această agricultură conservativă. Sunt convins că marea parte a fermierilor va trece la acest gen de agricultură susținuți practic și de guvernele și de viitoarele politici agricole comune. Ideea este că cei care poluează trebuie să plătească în plus, iar cei care luptă împotriva poluării, să primească acești bani. Rămân ferm convins că Guvernul României și viitoarele guverne vor face tot ce trebuie pentru ca fermierii români să beneficieze de primirea acelor certificate verzi de care se tot discută”, a evidențiat fermierul Constantin Mihalache.
”În încheiere, aș vrea să transmit un mesaj premierului pe care îl rog foarte mult să introducă în Planul Național de Reziliență și Redresare, banii necesari pentru sistemele de irigații. Fără irigații, și s-a văzut anul trecut, agricultorii dispar! Rugămintea mea este ca în Planul Național de Reziliență să fie susținuți și introduși banii pentru sistemele de irigații! În rest vă doresc succes și mă rog la Dumnezeu să ne binecuvânteze cu vreme bună pentru agricultură”, a spus fermierul în fața audienței prezente la Congresul Fermierilor 2021, eveniment organizat de Asociația Forța Fermierilor.