• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Achim Irimescu: Subvențiile APIA vor crește cu 20 de euro la hectar!

    agrointeligenta.ro -

    Subvențiile fermierilor români vor crește în următorii ani, însă eco-schemele, noile măsuri ”verzi” de sprijin introduse începând cu noua Politică Agricolă Comună, vor reprezenta o provocare majoră pentru producătorii agricoli, a anunțat Achim Irimescu, șeful Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE pentru Comitetul Special pentru Agricultură.

    În cadrul unei intervenției sale de la Congresul Fermierilor 2021, eveniment organizat de Asociația Forța Fermierilor marți, 7 septembrie, la București, Achim Irimescu a prezentat câteva aspecte legate de perioada următoare de finanțare. Fost ministru al agriculturii, Irimescu este în prezent mandatat de MADR ”pentru îmbunătățirea textului Regulamentului în baza căruia se va creiona Planul Național Strategic, astfel încât acesta să răspundă nevoilor și priorităților agriculturii românești”.

    Ecoschemele, marea provocare în noua PAC

    ”În contextul noii Politici Agricole Comune, fermierii din România ca și ceilalți din celelalte state membre vor avea, desigur, o mare provocare pentru că așa cum știți, Politica Agricolă Comună Viitoare pentru perioada 2023 – 2027 prevede noi angajamente ale fermierilor în ceea ce privește măsurile de mediu și climă. În acest sens s-a și prevăzut o nouă intervenție numită ecoschemă în care fermierii trebuie să contribuie efectiv suplimentar față de Politica Agricolă Comună actuală, la mediu și climă. În contextul în care s-a introdus această intervenție, sigur s-au rezervat și 25% din fondurile europene pentru această intervenție. În România înseamnă undeva la 475 de milioane de euro în fiecare an care trebuie, desigur, să fie utilizați de fermierii români, altfel România va pierde acești bani în fiecare an”, a arătat Achim Irimescu în intervenția sa la Congresul Fermierilor 2021.

    Sumele pentru agricultură s-au redus la nivel european

    Oficialul român de la Bruxelles a subliniat că ”trebuie cântărit foarte bine și fermierii să-și facă socotelile cât mai bine pentru a accesa aceste fonduri altfel sumele pe care fiecare fermier român le va primi se vor reduce”.

    ”Deci, avem pentru perioada următoare provocări foarte mari, fermierii, desigur, vor trebui să facă față acestor noi cerințe. După cum știți formula Comisiei Europene a fost să facă fermierii mai mult cu mai puțin, adică s-au redus sumele, în general pentru fermieri în Uniunea Europeană. România profită, însă, de o situație aparte pentru că nu va avea fonduri mai puține deoarece se continuă convergența externă, adică alinierea plăților directe pentru fermieri cu celelalte ale celorlalți fermieri la nivel european”, a mai precizat Irimescu.

    Plata pe hectar va ajunge la o medie de 215 euro/ha

    Despre cum vor evolua sumele pentru subvențiile agricole pe care le încasează anual fermierii, Achim Irimescu a spus că acestea vor crește până în 2027, când vor ajunge la o medie de 215 euro la hectar. ”Merită menționat faptul că de la 195,5 euro pe hectar cât este plata în România actualmente, va fi o creștere de circa 20 de euro, deci la 215 euro pe hectar în 2027. Deci sunt și vești bune în ceea ce privește fondurile, dar desigur că per ansamblu, România va primi sume importante, 20 de miliarde de euro pentru agricultură, dar în acest sens trebuie menționat că vor crește fondurile pentru plăți directe la 13,2 miliarde, dar se vor reduce fondurile pentru dezvoltare rurală la 6,8 miliarde”.

    Congresul Fermierilor 2021 a fost organizat de Asociația Forța Fermierilor la București, la Auditorium Pallady

    Cresc subvențiile, scad fondurile europene pentru investiții

    Irimescu a semnala că deși cresc sumele pentru plăți directe, ”este o problemă cu reducerea sumelor pentru dezvoltare rurală pentru că vor fi fonduri mai puține pentru investiții, tocmai acum când în contextul Pactului Verde European – Green Deal și a celor două strategii aferente, ”De la fermă la consumator” și ”Biodiversitate”, pentru a face față noilor cerințe care sunt prevăzute de aceste 2 strategii, de exemplu reducerea cu 50% a pesticidelor până în 2030 și a pesticidelor periculoase cu alte 50%, reducerea îngrășămintelor de sinteză cu 20% , reducerea antimicrobienelor cu 50%, lăsarea a 10% din teren pentru biodiversitate, toate aceste cerințe necesită, desigur, fonduri suplimentare pentru investiții pentru fermieri”.

    ”Sunt utilaje moderne care permit reducerea pesticidelor, dar care sunt destul de costisitoare, undeva către 1 milion de euro. Deci, este nevoie de investiții serioase, și în acest sens, desigur, că reducerea generală, pentru că la nivel european fondurile de dezvoltare rurală s-au redus cu 15%, și ca atare și în România, această reducere sigur că va crea probleme într-un fel fermierilor pentru că nu vor mai dispune de aceleași fonduri pentru investiții atât de necesare în contextul celor 2 strategii”, a explicat oficialul român.

    Irimescu a mai subliniat că ”este foarte important ca fermierii să reușească să găsească sprijin în sistemul bancar pentru a face față acestor noi cerințe”: ”Deci, viitoarea Politică Agricolă Comună vine și cu vești bune, dar vine și cu provocări foarte mari și în opinia mea, fermierii care vor reuși să facă față acestor cerințe cu certitudine vor deveni competitivi la nivel internațional și România poate rămâne un mare producător agricol așa cum este acum printre cei mai mari exportatori de cereale, dar, desigur, cu diversificarea producției și adaptarea la schimbările climatice care sunt prezente, care sunt evidente, și știm foarte bine ce s-a întâmplat în România cu seceta în ultimii ani”.

    În final, Achim Irimescu a arătat că noua PAC trebuie să fie o oportunitate pe care fermierii români să o fructifice. ”Cred că este o bună oportunitate pentru fermierii români de a se alinia noilor cerințe și a câștiga fonduri suplimentare prin aplicarea ecoschemelor, dar este nevoie cu certitudine și de consultanță și de calitate pentru a-i sfătui pe fermieri cât mai bine să folosească aceste ecoscheme și să profite de fondurile care le sunt oferite în cadrul acestor intervenții!”, a încheiat Achim Irimescu.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF