George Cățean: ”Rămân un partener pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural cu viziuni europene”
Angelica Lefter -Rămân un partener pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea agriculturii și a mediului rural cu viziuni europene. Acesta a fost mesajul transmis de către George Cățean la Congresul Fermierilor 2021, marți – 7 septembrie, la București. O zi mai târziu, reprezentantul USR-PLUS a fost eliberat din funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
George Cățean a participat la Congresul Fermierilor 2021 în calitate de secretar de stat în Ministerul Agriculturii. La evenimentul organizat de Asociația Forța Fermierilor, Cățean nu a ocolit subiectul contextului politic actual. ”Mulțumesc frumos pentru invitație! Probabil că dacă mai întârziam un pic cu partea de dezbateri s-ar fi terminat tot ce înseamnă comunicarea și dezbaterile de la Palatul Victoria, de la Cotroceni și nu știu dacă mai vorbeam în calitate de secretar de stat sau de fermier. Dar de un lucru vreau să vă sigur, fie că voi fi la București, fie că voi fi la Bruxelles sau mă voi întoarce acasă la Brașov, rămân un partener. Rămân un partener pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea agriculturii și a mediului rural cu viziuni europene”, a spus George Cățean care provine dintr-o familie de fermieri din județul Brașov.
Punctele gastronomice locale, un obiectiv al mandatului lui George Cățean la MADR
”Aș trasa câteva puncte sau câteva obiective pe care le-am avut în cele 6 luni de mandat în calitate de secretar de stat, o parte din mandat fără atribuții. M-am ocupat de punctele gastronomice locale și asta se poate vedea deja în numărul punctelor gastronomice locale care au fost autorizate în ultima vreme. M-au interesat foarte mult schemele de calitate și recunoașterea produselor românești pe certificate pe standarde de calitate europene, mă refer la indicație geografică protejată, denumire de origine protejată sau specialitate tradițională garantată. Probabil că de multe ori ați auzit de la mine despre laptele de fân, să știți că este, din punctul meu de vedere varianta cea mai simplă, cea mai rapidă și soluția care va aduce prețul corect pentru laptele care se va produce în special în micile ferme”, a spus Cățean.
George Cățean a amintit și de implicarea sa în sectorul de creștere a ovinelor unde a demarat un dialog direct cu crescătorii cu numai câteva zile înainte de a fi eliberat din funcția de la MADR. ”Chiar săptămâna trecută, vineri, eram la Arad la o întâlnire cu ciobanii. Și eu provin din rândul ciobanilor și le-am spus: Haideți să stăm la masă și să punem 10 puncte pentru 10 ani, 10 obiective, să vedem unde vrem să ajungem cu sectorul ovin. Primul pas pe care eu l-am făcut, am început deja comunicarea cu o delegație din Franța pentru a vorbi despre comerțul de carcasă și am avut și câteva intervenții și propuneri pe ceea ce înseamnă modificările legislative, în special OUG 34, partea de gestionare, de acces la pășunile comunale care nu sunt altceva decât un bun al comunității de care într-adevăr trebuie să beneficieze fermierii. Și din păcate în ultima vreme vedem că unul dintre motivele pentru care o parte dintre fermieri renunță la această activitate este și accesul la pășunile comunale”, a precizat Cățean la Congresul Fermierilor 2021.
În finalul discursului său, George Cățean a subliniat importanța fermei de familie pentru dezvoltarea agriculturii românești: ”Consider că ferma de familie trebuie pusă în centrul dezvoltării, ferma integrată. Trebuie să punem valoare pe ceea ce înseamnă produse de calitate, dar nu putem doar vorbi despre produse de calitate dacă nu facem și o recunoaștere pentru acestea, fie prin scheme naționale, fie prin standardele europene de recunoaștere. Mulțumesc pentru invitație! Vă rămân un partener, vedem peste câteva zile dacă vom colabora la nivel ministerial sau dacă vom colabora la nivel de sector privat”.