Florian Lazăr, Director Tehnic Naturevo: ”În centrul preocupărilor Naturevo se află permanent calitatea, omul și mediul”
Angelica Lefter -Fiecare fermă are particularitatea ei și întotdeauna în fermă trebuie să mergi cu soluții personalizate, a subliniat Florian Lazăr, Director Tehnic al companiei Naturevo, care a prezentat în cadrul Congresului Fermierilor 2021, eveniment organizat de Asociația Forța Fermierilor, conceptele care stau la baza produselor și serviciilor oferite fermierilor de către compania Naturevo fondată de cunoscutul specialist Ioan (John) Enoiu.
Florian Lazăr, Director Tehnic Naturevo, a subliniat de la începutul prezentării sale de marți, 7 septembrie, de la București, că reprezintă o companie cu 22 de ani de experiență în agricultura românească” Naturevo este o companie care furnizează inputuri pentru producțiile agricole. Suntem o companie dedicată fermierilor și suntem alături de dumneavoastră. Avem în cadrul companiei o serie întreagă de specialiști de înaltă calificare agronomică care pot asigura partea aceea de consultanță și partenerii pe care îi avem din partea dumneavoastră, partenerii fermieri, consideră serviciile pe care noi le dăm, le acordăm, sunt câteodată chiar vitale pentru viabilitatea și pentru succesul afacerii lor. De aceea vrem, cu câți mai mulți să colaborăm și în așa fel încât să vă facem din ce în ce mai profitabili”, a spus Directorul Tehnic al Naturevo.
Tehnologii flexibile pentru agricultură
”Încă de la înființare Naturevo a identificat problemele fermierilor și, sub conceptul Flexitechagro, am furnizat tehnologii flexibile pentru agricultură. Am fost întotdeauna de părere că fiecare fermă are particularitate și întotdeauna în fermă trebuie să mergi cu soluții personalizate pentru că dacă dai același pachet de produse în Transilvania, el nu va face același lucru sau nu va fi adecvat pentru alte culturi din alte zone„, a subliniat Florian Lazăr.
Ce presupune Flexitechagro? ”Înseamnă specificitate și diversitatea condițiilor de cultură a plantelor, deci le luăm în considerare dinamica factorilor de producție, potențialul economic și tehnic al fermierului și întotdeauna trebuie să-i dai produse care să se adapteze pe ceea ce are el ca sisteme de mașini în fermă, să avem profitabilitate, să respectăm principiile de bune practici agricole și în special trasabilitatea produsului agricol. Mai ales acest lucru este foarte atent urmărit de organele de control, dacă vreți să intrați pe piețe și pe variantele acestea de supermarketuri pentru că aici este un interes, piața de desfacere”, a explicat specialistul Naturevo.
Conceptul 0,000% reziduuri lansat de Naturevo
Florian Lazăr a subliniat și importanța unui alt concept Naturevo: 0,000% reziduuri. ”Preocuparea noastră de a avea o hrană mai sănătoasă și un mediu mai curat, am lansat un alt concept 0,000% reziduuri. Asta ce înseamnă? Că obiectivul acestui program este ca în produsele agricole să nu se regăsească reziduuri sau să fie la limita maxim admisă. Practic noi lucrăm pe produse clasice, de la furnizorii tradiționali, gen Corteva, Bayer, BASF și așa mai departe, dar în ultimele faze de vegetație, în ultimele faze să zicem de pre-recoltare, folosim produse care au degradare rapidă și care sunt, putem spune, din categoria mai degrabă ecologice„, a explicat reprezentantul Naturevo cum funcționează conceptul prin care compania sprijină intrarea pe piață a produselor cu 0% reziduuri de pesticide.
Agricultura bio, un focus pentru Naturevo
Florian Lazăr, Director Tehnic Naturevo, a punctat și atenția pe care compania o oferă fermierilor care sunt implicați în producția ecologică. ”Tot legat de aceste 0,000% reziduuri, ne-am dedicat programelor destinate agriculturii ecologice. Suntem de mai mult de 10 ani să zicem în piața de furnizare de produse pentru agricultura ecologică. Programele acestea ecologice se fac pe baza unor produse obținute fie din produse bio, fie cu viteză de degradare rapidă și sunt autorizate conform Regulamentului 834 în comunitatea europeană, sunt produse care acționează ca ilicitori. Poate este un termen nou pentru dumneavoastră. Ilicitorul este un fel de inductor de apărare, practic vaccinează planta ca să poată să reziste în fața factorilor adverși. Aici vorbim de boli, vorbim chiar de dăunători, sunt o serie întreagă de produse bio care au un efect repelent, care nu acționează direct asupra dăunătorilor, dar acționează prin faptul că nu le lasă să se apropie de cultură”, a explicat Lazăr.
Evoclima – concept Naturevo pentru combaterea schimbărilor climatice
”Am anticipat încă de când ne-am înființat aceste schimbări climatice și am definit conceptul Evoclima, conceptul l-am definit să zicem undeva mai târzior. Practic, ce presupune acest concept? Presupune creșterea randamentului fotosintetic al plantelor, reducerea pierderilor prin respirație și transpirație și transformarea mai rapidă a produselor de asimilație în componente specifice”, a menționat Florian Lazăr conceptul Evoclima, de asemenea cunoscut fermierilor care colaborează cu Naturevo.
Schimbare pentru regenerare – cel mai nou concept Naturevo
În finalul prezentării sale, Directorul Tehnic al Naturevo le-a vorbit fermierilor despre cel mai nou concept lansat de compania fondată de John Enoiu – conceptul ”Schimbare pentru regenerare”.
”În centrul preocupărilor Naturevo se află permanent calitatea, omul și mediul. Pe lângă ideea de a produce hrană suficientă, la fel de important este și modul de obținere și asigurare a perenității producțiilor. Toate produsele noi care intră în portofoliu trebuie să treacă de acest test, iar produsele selectate să prezinte garanția calității și a durabilității. În demersul companiei, prin această schimbare către regenerare constă în menținerea și refacerea calității solului. Să nu uităm, pământul nu este al nostru, este luat cu împrumut de la generațiile trecute pentru a fi dat mai departe generațiilor următoare, dar în aceiași parametri de calitate, dacă nu chiar mai buni. Nu putem să-i lăsăm vitregiți pe cei care vin de după noi și să le dăm terenul sterp. S-au făcut foarte multe greșeli în agricultură de-a lungul timpului cu acele produse care au avut remanență foarte mare și s-au degradat o serie întreagă de soluri. Să vă spun un lucru, noțiunea de proprietate este cel mai volatil și cel mai periculos sentiment. Proprietatea este doar pe moment. Un bătrân spunea odată: băiete, când pleci nu iei nimic, tot ce ai rămâne aici, pentru cei care vin de după! Și ca și mesaj de încheiere: aveți grijă, haideți să avem grijă de pământul nostru că altul nu avem!”, a încheiat Florian Lazăr, mulțumind audienței pentru atenție.