• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție APIA de 2.210 euro. Ce fermieri încasează banii până la finele anului!

    agrointeligenta.ro -

    Subvenție APIA de 2.210 euro pe fermă pe care producătorii agricoli urmează să o încaseze până la finele anului. Este vorba despre o plată majorată pe care fermierii ar urma să o încaseze de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA – în cadrul programului de ajutor de stat pentru culturile de legume în spații protejate, sere și solarii.

    ”Legat de Programul de Legume în spații protejate – aici avem câteva modificări pentru că, pe de o parte, cei 14.271 de beneficiari care s-au înscris până acum, pentru plafonul pe care îl aveam, de 150 milioane de lei, nu vor absorbi toată suma și a rămas o diferență. De asemenea, pentru plantele aromatice, pentru programul dedicat sprijinului cultivatorilor de plante aromatice, din cele 6 milioane lei, s-au consumat doar 2,2 milioane lei. Ca atare au rămas un disponibili de 3 milioane de lei pe care o să-l dirijăm către programul de legume în spații protejate. Astfel, cuantumul de 2.000 de euro pe 1.000 metri pătrați, se va majora la 2.210 euro”, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MADR astăzi, marți – 14 septembrie.

    Chiar dacă suma a fost majorată, lista fermierilor care vor încasa plata APIA de 2.210 euro nu va fi extinsă, a mai completat ministrul. ”Păstrăm aceiași beneficiari care și-au depus cererile, ei sunt în verificare în această perioadă și toți cei care rămân eligibili vor avea cuantumul crescut cu 210 euro. Aceasta este motivația pentru că au rămas sume neutilizate în cele două programe. Și aici vreau să fac o precizare. Pe lângă acest program – Legume în spații protejate, unde la cererea fermierilor l-am extins de la tomate și am adăugat castraveți, vinete și ardei, anul acesta s-au plătit și se plătesc: sprijin cuplat vegetal pentru tomate în câmp – 2013 euro/hectar; pentru castraveți în câmp 3.391 de euro/hectar; și pentru legume în spații protejate 4.844 de euro/hectar. Deci acestea sunt sume separate față de programul Legume în spații protejate”, a mai spus Adrian Oros.

    MADR suplimentează cu 210 euro, echivalent în lei, plata pentru 1.000 mp/beneficiar 

    După anunțul ministrului agriculturii, Adrian Oros, pe site-ul ministerului a fost publicată în dezbatere publică o hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021 care are nevoie de aprobarea Guvernului și trebuie publicată în Monitorul Oficial.

    ”Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis prevăzută la alin. (2) (adică ajutorul pentru legume n.r) se suplimentează cu 210 euro/cultură/1.000 mp/beneficiar şi se acordă în lei, la cursul de schimb stabilit potrivit alin. (2), cu condiția ca beneficiarul să nu depășească suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare”, se arată în document.

    Potrivit sursei citate, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de hotărâre sunt în sumă 153.730.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 31.551.000 euro și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021. ”Cererile de înscriere în Programul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021 depuse rămân valabile”, se mai precizează în proiect.

    Fermierii nu trebuie să depună alte cereri

    Documentul MADR mai subliniază că la stabilirea sumelor aferente reprezentând ajutor de minimis pentru fiecare beneficiar, APIA va calcula și va acorda valoarea sprijinului financiar luând în considerare valoarea maximă de 2000 euro sau 2210 euro, după caz, per cultură/1.000 mp/beneficiar, cu încadrarea în plafonul maxim de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare. Mai mult, cererile de înscriere în Programul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021 depuse rămân valabile.

    Plata începe la data de 3 decembrie 

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea a anunțat în cadrul unei intervenții de la Congresul Fermierilor, ediția 2021, care a avut loc pe 7 septembrie, că pentru Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în această perioadă se fac verificări iar fermierii au termen pentru depunerea documentelor justificative, care constau în dovada de comercializare este 3 decembrie.

    ”Termenul se derulează între 2 noiembrie și 3 decembrie. Iar plata sprijinului se face după această dată când se vor depune și aceste documente adică după data de 3 decembrie vor începe și plățile pe care trebuie să le finalizăm până la 31 decembrie”, a mai punctat șeful APIA.

    Reamintim că ajutorul de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru următoarele legume:

    -Ardei gras și/sau ardei lung;
    -Castraveți;
    -Tomate;
    -Vinete.

    Pe larg despre acest ajutor de minimis, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Minimis legume sere și solarii 2021: condiții, culturi eligibile, acte necesare, condiții și plăți


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului