Director în ANSVSA: „Scandalurile alimentare din ultima perioadă au căpătat un şablon”
agrointeligenta.ro -O dezbatere pe marginea scadalului „cărnii alterate” a avut drept scop clarificarea informaţiilor rostogolite în presă în ultima perioadă. La Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, reprezentanţii Autorității Naționale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au criticat declaraţiile precipitate ale altor reprezentanţi ai statului care s-au grăbit să dea declaraţii, în lipsa unor controale temeinice şi a unor analize de specialitate.
„Scandalurile alimentare din ultima perioadă au căpătat un şablon, şi anume: pornesc de la o alertă prin presă. De cele mai multe ori, din păcate, comunicarea interinstituţională, chiar dacă este statuată prin protocoale, nu este respectată. Aceste alerte apar prima dată în media, ca şi breaking news-uri”, a declarat Maximilian Drăgan, director general al Direcţiei Generale Control Oficial din cadrul ANSVSA.
Potrivit lui Drăgan, în ceea ce priveşte comunicarea, ANSVSA are limite şi responsabilităţi clare date de legislaţia europeană în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor cu privire la mesaj, conţinutul mesajului, momentul în care se transmit astfel de mesaje şi obiectivitatea cu care trebuie prezentate faptele.
„Ne referim mai ales la faptul că aceste comunicări şi verificări au întotdeauna elemente concrete care confirmă sau îndreaptă înspre o direcţie acţiunea respectivă şi mă refer mai ales la exemnele de laborator. Nu putem afirma de la bun început, despre un produs, că este alterat până când un examen de laborator în această direcţie nu a fost efectuat. Nu ne putem pronunţa despre calitatea unui produs până când nu avem un examen de laborator, de prospeţime, teste de salubritate care să confirme sau să infirme acea supoziţie”, a clarificat directorul din ANSVSA.
Maxilian Drăgan a subliniat că prezentarea unor astfel de informaţii neverificate în presă creează panică. „Sunt două dintre obiectivele pe care ANSVSA trebuie să le urmărească în mod foarte clar: de a nu crea panică în rândul consumatorilor şi de a nu crea prejudicii industriei pentru că orice produs, indiferent de cine este comernciantul sau de cine e fabricat, poate produce un impact şi pagube asupra industriei alimentare în totalitate”, a arătat Drăgan.
Oficialii din ANSVSA au dat asigurări că sistemul rapid de alertă al instituţiei este funcţional, singura condiţie fiind ca partenerii instituţionali să îl utilizeze cu prioritate. „Avertizările, notificările în cadrul sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje nu pot să ajungă în sistem cu şapte zile întârziere, după ce evenimentul s-a rostogolit zilnic la televizor”, a spus Drăgan.
Referitor la scandalul recent al cărnii găsite în mai multe depozite din ţară, reprezentantul ANSVSA a declarat că analizele de laborator finalizate nu au indicat, cu o singură excepţie, că ar fi vorba de produse alimentare alterate, dar a subliniat că la momentul controlului, documentele mărfii erau deja în posesia DIICOT, aşa că nu s-a putut stabili trasabilitatea acesteia. Au fost găsite însă nereguli grave la etichetare şi la modul necorespunzător de depozitare a produselor alimentare, arătând că 15 tone de marfă au fost sechestrate.