• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul șefului APIA: 1 octombrie – termen limită pentru subvențiile pe hectar și animale!

    Roxana Dobre -

    Apelul șefului APIA pentru toți fermierii care vor să intre la plata avansului, care începe la 18 octombrie! Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), le transmite fermierilor să ia legătura cu centrele APIA unde au depus cererea unică pentru subvenții și să semneze formularul pentru plăți și fizic dacă acesta a fost transmis prin mijloace electronice. Termenul-limită este vineri, 1 octombrie! Fără semnătura fizică a fermierului pe cererea unică, aceasta nu este validată și nu poate intra la plată.

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță fermierii și crescătorii de animale prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO că semnarea cererii unice se va face până la 1 octombrie 2021.

    ”Rog fermierii să țină cont de acest termen și să ia legătura cu centrul unde au depus cererea și să o semneze fizic”, ne-a declarat șeful APIA.

    De precizat că în țară inițiativă au luat și unele primării care au organizat cu ajutorul funcționarilor APIA ”sesiuni” de semnare a cererii unice, pentru a veni în sprijinul fermierilor. Este important însă ca înainte să mergeți la APIA pentru semnarea cererii, să luați legătura cu funcționarul care se ocupă de dosarul pentru subvenții și să stabiliți exact când puteți merge, având în vedere regulile stabilite în pandemie pentru fiecare județ.

    Atenție! Semnătura pe formular este obligatorie pentru închiderea cererii

    Până la 1 octombrie fermierii pot merge la sediile agenției de plăți unde au trimis electronic documentele pentru subvențiile agricole și zootehnice pentru a încheia dosarul de plăți cu semnarea cererii unice prin care confirmă că datele bifate sunt cele corecte. Foarte important de precizat este faptul că fără semnarea cererii aceasta devine neeligibilă astfel că fermierii nu pot intra la plata avansului pentru acest an. Conform informațiilor APIA, fermierul completează o declaraţie privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii unice de plată 2021 (Anexa nr. 19a) transmisă prin mijloace electronice (email, IPA-Online), prin care certifică faptul că a întocmit, completat și operat/actualizat datele și informațiile din cererea unică de plată 2021 și își asumă corectitudinea și veridicitatea acestora. Totodată, își exprimă acordul pentru închiderea cererii unice de plată 2021, de către funcționarul APIA pe userul şi parola proprii, pentru tipărirea la centrul județean/local APIA a cererii sale, urmând ca ulterior să se prezinte la APIA pentru semnarea angajamentelor și declarațiilor, după caz.

    Fermierul preia întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi veridicitatea datelor înscrise în cererea unică de plată. Fermierii pot solicita sprijinul funcţionarilor APIA, în situațiile excepționale în care se prezintă fizic la APIA, pentru depunererea cererii unice de plată, în vederea realizării electronice a operaţiunii de digitizare a parcelelor şi actualizare a declaraţiei de suprafaţă. În acest scop, fermierii completează o Declaraţie privind completarea cererii în IPA-Online (Anexa nr. 19). Prin semnarea acestei declaraţii, fermierul preia întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi veridicitatea datelor înscrise în cererea unică de plată. Închiderea cererilor unice de plată în aplicație se realizează de către funcționarii APIA cu acordul fermierului, exprimat online în aplicația IPA-Online sau pe baza confirmării telefonice, prin posta electronică sau alte mijloace asumate de fermier, după ce au fost finalizate toate verificările și nu mai sunt erori blocante. În interfața aplicației IPA-Online se va regăsi un tab pe formatul de mai jos în care fermierul care și-a digitizat/actualizat parcelele pune bifa aferentă în funcție de statutul de fermier nou sau vechi.

    Fermierul trebuie să verifice în aplicația IPA-Online dacă cererea sa a fost închisă sau să solicite prin mijloace electronice numărul de înregistrare al cererii unice de plată. Cererea unică de plată se consideră depusă numai după ce a fost închisă în aplicația IPA-Online și a primit număr de înregistrare la APIA. Cererile unice de plată vor fi tipărite la centrele județene/locale APIA, inclusiv angajamentele și declarațiile la cerere. Acestea, împreună cu declarația privind acordul fermierului de închidere a cererii de către funcționarul centrului APIA (Anexa nr. 3 la Instrucțiuni de completare a formularului de cerere unică de plată 2021 aprobată prin Ordinul MADR nr. 46/2021, Anexa nr. 19a din prezentul ghid), vor fi semnate ulterior de către solicitanți, dar nu mai târziu de data de 1 octombrie 2021.

    Cererile, incluzând angajamentele generale și cele specifice schemelor/măsurilor solicitate la plată vor fi însușite prin semnătură de către solicitanți, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus, până la data de 1 octombrie 2021. De asemenea, formularele V1- Proces verbal pentru controlul vizual pentru cererea unică de plată 2021 vor fi semnate de către solicitanți până la data de 1 octombrie 2021, cel târziu.

    Plata avansului începe la 18 octombrie

    Potrivit unui proiect pentru stabilirea cuantumurilor privind subvențiile agricole pentru care se acordă avans în 2021, lansat de MADR, începând cu data de 18 octombrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe prevăzute la art. 1, cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut la art. 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1295 al Comisiei din 4 august 2021 de derogare, pentru anul 2021, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale.

    Începând cu data de 1 decembrie 2021, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 18 octombrie 2021 ca plăţi în avans.

    Plăţile pentru subvențiile APIA pe 2021 se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2021 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C. Pentru a intra în vigoare, proiectul de hotărâre de Guvern trebuie aprobat în ședința Executivului și publicat în Monitorul Oficial.

    Iată care sunt cuantumurile ce intră la avansul APIA pentru subvenția pe suprafață:

    În plus, și crescătorii de oi intră cu o schemă la avans. Este vorba despre Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) în cuantum de 16,55 euro cap ovină/caprină, adică un avans de 11,585 euro.

    Termenul limită pentru plata subvențiilor APIA aferente anului de cerere 2021 este 30 iunie 2022.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!