• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Țurcana – Regina Munților 2021 se ține duminică, pe 26 septembrie, la Costești, cu peste 140 de boxe cu berbeci spectaculoși și splendide mioare ale rasei!

    Daniel Befu -

    Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, organizează duminică, 26 septembrie, în satul Costești, comuna hunedoreană Orăștioara de Sus, cel mai important eveniment dedicat oieritului la nivel național. E vorba de ”Sărbătoarea Țurcana, Regina Munților”, ajunsă la a ediția a XVI-a, după un an de pauză forțată în urmă cu un an, pricinuită de pandemia de COVID-19.

    În spatele efortului de a menține și crește an de an această sărbătoare devenită o tradiție în munții Orăștiei, se află Dumitru Andreșoi, președintele Asociației, care este totodată și cel mai mare crescător de ovine din România și promotor neobosit al rasei țurcana. Producătorul a ajuns la un efectiv total de 60.000 de capete cumulate de oi mamă, berbeci și tineret la îngrășat, iar ca zootehnie complementară, specifică sectorului oieritului, deține și în jur de 150 de măgăruși și 150 de câini ciobănești. În paralel acesta a investit masiv în ultimii ani și în sectorul vegetal, cultivând în prezent 6.300 ha cu cultură mare. Întregul grup de business al familiei Andreșoi are 280 de salariați.

    CITIȚI ȘI: Țurcana – Regina Munților 2021: Sărbătoarea oierilor se ține pe 26 septembrie. Bursa de ovine – în program!

    La edițiile precedente s-au înregistrat numere record de participanți, care au ajuns și la 10.000 de oameni, veniți din toate colțurile țării, atrași atât de boxele expozanților, care-și etalează genetica ovină, cât și de standurile cu produse tradiționale de oaie. Însă anul 2021 se află încă sub spectrul restricțiilor impuse de valul 4 al pandemiei de coronavirus, motiv pentru care atât numărul de vizitatori, precum și arealul acestora vor fi mai restrânse, cu expozanți din județul Hunedoara. Accesul publicului la acest eveniment urmează a fi nerestricționat, dat fiind că se desfășoară în aer liber, însă organizatorii au luat toate măsurile de prevenire a răspândirii virusului, asigurându-se inclusiv că aceia dintre participanții la ”Sărbătoarea Țurcana-Regina Munților”, vor putea, dacă vor dori, să se imunizeze. Asta deoarece Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, a încheiat un protocol de colaborare cu DSP Hunedoara, care va trimite un centru mobil de vaccinare, care să asiste publicul participant la eveniment.

    Tombolă cu premii pentru cei care se vaccinează la ”Țurcana – Regina Munților”

    Dumitru Andreșoi a anunțat în premieră prin intermediul Agrointeligența, că a pregătit și o surpriză pentru participanții la sărbătoare.

    ”Ne-am organizat de o așa manieră încât să respectăm toate normele de distanțare socială solicitate de către DSP Hunedoara, pentru ca oamenii să fie în siguranță. Totodată, la inițiativa mea, vom avea și o tombolă pentru cei care se vaccinează în cadrul evenimentului. E vorba de premii în bani. Pentru aceste extrageri de premii am alocat din fonduri proprii o sumă de 20.000 lei. Este un eveniment care merită a fi vizitat de către iubitorii de ovine și le promit că nu vor pleca dezamăgiți. Vom avea minim 140 de boxe de expozanți. Vizitatorii vor putea să admire niște splendide exemplare ameliorate de țurcană. Vom face și probe de cântăriri la fața locului, de exemplare femele care au în jur de 130 kg și berbeci de peste 140 kg”, a declarat fermierul hunedorean.

    Programul Sărbătorii Țurcana – Regina Munților, ediția 2021:

    ora 10.30 – Primirea invitaților
    ora 11.30 – Deschiderea manifestării
    ora 11.45 – 13.00 – Vizitarea standurilor
    ora 13.00 – 13.30 – Festivitatea de premiere
    ora 13.30 – 14.00 – Bursa de ovine
    ora 14.00 – 16.00 – Simpozion; Program artistic

    Ca în fiecare an, una dintre atracțiile sărbătorii de la Costești îl reprezintă programul artistic foarte atent pregătit de organizatori. Cele mai mari nume din muzica populară au răsunat an de an pe platoul dintre munți, iar ediția aniversară din 2021 nu va face excepție. Cap de afiș sunt patru artiști foarte iubiți: Vionelia Bălușe, Puiu Codreanu, Cristian Pomohaci și Lena Miclăuș. Vor mai urca pe scenă și Septimiu Marișca, Mihaela Petrovici, Dimitru Teleagă, Gheorghe Lăscoiu și nelipsitul Grup al fluierașilor din comuna Orăștioara de Sus. Artiștii vor fi acompaniați de Formația Codruț și de Formația ”Mirela Petrovici”.

    La Sărbătoarea ”Țurcana – Regina Munților” sunt invitați să participe toate categoriile de producători agricoli cu animale și produse alimentare.

    Accesul publicului este liber pe tot parcursul evenimentului organizat anual de Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine ”Dacia”.


    Te-ar mai putea interesa

    A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Subvenția APIA pe mieluțe: Animalele – eligibile în baza Registrelor Genealogice Oier: Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale