• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șapte culturi agricole de nișă care aduc profit americanilor și pot fi cultivate cu succes și în România

    agrointeligenta.ro -

    Mereu în căutarea de culturi agricole profitabile, micii fermieri au descoperit că profitul este adus mai ales de culturile de nișă.

    Chiar dacă nu toate plantele sunt ușor de adaptat condițiilor din România,  Agrointeligența vă prezintă care sunt cele șapte plante cu care agricultorii americani fac bani ușor și care se pot planta și la noi!

    Deși nu fac parte din culturile agricole propriu-zise, plantele care aduc câștiguri mari sunt cele cu valoare adăugată mare, iar cererea lor pe piață este foarte mult influențată de tendințele actuale din stilul de viață.

    gradina de bambusBambusul. Agrointeligența a mai scris despre potențialul acestei plante cu muguri comestibili și a cărei tulpină lemnoasă are numeroase întrebuințări. Ea este la mare preț în SUA, unde fermierii au reușit aclimatizarea soiurilor asiatice și obținerea unor plantații bănoase. Un mod profitabil de a exploata bambusul este de a comercializa plăntuțe în ghiveci.

    floriFlorile. Cultura florilor aduce profit încă din primul an, sunt convinși americanii și nu puțini sunt fermierii români care le dau dreptate. Serele care produc flori au posibilitatea de a vinde tot timpul anului, fie că este vorba de florescențe pentru buchete sau de plante la ghiveci. Un mare secret al acestei investiții îl reprezintă florile ”uscate”, adică acelea care pot fi conservate și folosite la decorațiuni interioare. Piețele și florăriile rămân cea mai ușoară cale de valorificare a recoltei.

    ginsengGinsengul. Denumită și ”aurul verde”, valoarea plantei stă în rădăcina sa care crește extrem de lent. Asiaticii știu cel mai bine care sunt puterile tonice și vindecătoare ale ginsengului care are nevoie de șase ani pentru a fi gata de recoltat. Totuși, mulți cultivatori vând rădăcinile înainte de maturizarea lor, astfel că pe parcursul a șase ani, un cultivator american poate câștiga 100.000 de dolari exploatând 2.000 de metri pătrați și comercializând semințe, rădăcini tinere și mature, potrivit www.profitableplants.com. În SUA, ginsengul este apreciat încă din vremea președintelui George Washington, când profiturile de la această cultură au finanțat luptele pentru independență. Această plantă se poate cultiva doar în regiunile cu ierni reci.

    rulou de gazonRulourile de gazon. Tot mai căutate, acestea se comercializează cu ușurință companiilor care administrează clădiri de birouri, cartiere rezidențiale sau chiar proprietarilor de imobile care nu vor să își bată prea tare capul cu o grădină dificil de întreținut. În România, prețul mediu pentru un metru pătrat de gazon ”de-a gata” este de circa 20 de lei, la care, dacă sunteți întreprinzător, puteți plusa cu costurile pregătirii terenului, montarea și amenajarea zonei verzi, precum și instalarea sistemului de irigare.

    plante aromaticeIerburile aromatice. Pentru fermierii care nu dețin suprafețe mari, plantele aromatice – medicinale sau pentru gătit, pot fi o sursă rapidă de profit. Cele mai căutate sunt busuiocul, oregano sau menta. În aceeași categoria am pune și lavanda, mușețelul sau, mai nou, verbina. Sfatul Agrointeligența este ca înainte să începeți un astfel de business să testați piața, să vedeți care este cererea, pentru a vă decide asupra căror plante de nișă să alocați terenul disponibil pentru exploatarea agricolă.

    plante ornamentaleArbuștii și plantele ornamentale. Atenția de care peisagistica și grădinăritul se bucură peste tot în lume reprezintă o sursă de venit sigur pentru cultivatorii de arbuși și plante ornamentale. De la soiuri de mici dimensiuni, până la copaci în toată regula, acest business are succes dacă aveți cât de cât cunoștințe în domeniu, dacă studiați moda amenajărilor și, de ce nu, dacă stabiliți o colaborare cu o firmă de specialitate. În România, reducerea drastică a suprafețelor centrelor de cercetare a lăsat un loc bun dezvoltării de pepiniere. În mare parte, multe dintre aceste plante sunt încă importate, așa că este evident că la noi mai este loc pentru o astfel de investiție care să aducă bani cultivatorului.

    ciupercarieCiupercile. La americani, cultivarea ciupercilor este o activitate agricolă profitabilă mai ales datorită faptului că în SUA se consumă cantități impresionante din foarte multe soiuri. În România, afacerea cu ciuperci a devenit una riscantă după ce a existat un val de investitori în domeniu, iar piața este aproape saturată. Totuși, să nu fim negativiști: sunt cultivatori de ciuperci români care fac bani frumoși, așa că unde este vânzare, este loc și de concurență!


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării