• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor: Prioritatea noastră este să avem un PNS care să reprezinte interesele tuturor categoriilor de fermieri din România!

    agrointeligenta.ro -

    Un Plan Național Strategic care să reprezinte interesele tuturor fermierilor din România – indiferent de localizarea lor sau de dimensiunea exploatațiilor lor, reprezintă prioritatea 0 a Asociației Forța Fermierilor, a anunțat în cadrul Congresului Fermierilor 2021, președintele organizației – Vlad Macovei.

    Sursa problemelor cu care se confruntă fermierii români sunt o consecință a faptului că decidenții politici și administrativi nu manifestă respect pentru agricultorii români, pentru activitatea pe care aceștia o desfășoară. Fondatorul Agrointeligența și președintele Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei, a arătat că fără acest respect, fără un dialog pe picior de egalitate, fermierii vor continua să se confrunte cu situații care îi împiedică să aibă o activitate economică normală.

    ”În ultimii 10 ani, dumneavoastră, fermierii României m-ați primit în rândul dumneavoastră, mi-ați oferit cele mai mari satisfacții profesionale și în viața publică – pentru că pentru dumneavoastră mi-am desfășurat activitatea, și prin prezența dumneavoastră, și prin articolele pe care le-ați citit, și prin susținerea dumneavoastră, mi-ați permis mie și colegilor mei, să fim liderii presei agricole din România, iar în ultima perioadă ne-ați oferit ocazia, onoarea și privilegiul de a vă reprezenta și în zona asociativă. Este o continuare fericită a ceea ce am făcut cu Agrointeligența și ce facem acum cu Forța Fermierilor pentru că, așa cum bine știți, sloganul nostru este Lider în informarea și susținerea fermierilor. Avem informarea fermierilor și, iată, avem și susținerea fermierilor. Cele două activități se completează, sunt legitime și, până la urmă, obiectivul final al fiecăreia dintre aceste activități, al meu personal în fiecare zi, a activității profesionale și publice, este să mă asigur că fermierii României sunt respectați. Consider că în acest moment sursa tuturor relelor, tuturor neajunsurilor, tuturor problemelor, tuturor rămânerilor în urmă, tuturor nemulțumirilor pe care fermierii României le au față de clasa politică, față de decidenții administrativi, față de legislație, față de orice vreți dumneavoastră în activitatea pe care producătorii agroalimentari din România și-o desfășoară, sursa tuturor acestor rele este lipsa de respect față de fermier, față de producătorul agroalimentar. Când spunem că vrem să punem agricultura în ofensivă – acest slogan nu reprezintă doar niște vorbe foarte frumoase, principalul mod în care vrem și vom pune agricultura în ofensivă este să ne asigurăm că fermierul român este respectat. Un fermier este respectat atunci când este ascultat, când este temut dacă este nevoie, când este tratat ca un partener egal. Nu există nicio altă sursă a respectului decât ca fermierul român să fie tratat pe picior de egalitate cu cel care stă de cealaltă parte a mesei. Astfel nu se va întâmpla nimic și consider că, cu plusurile și cu minusurile la ce s-a întâmplat în mediul asociativ până acum, până la apariția noastră, minusurile au fost generate exclusiv de faptul că nu s-a reușit – și folosesc un impersonal că nu acum e momentul să discutăm despre cine e de vină sau cine a reușit sau cine nu a reușit, deci că nu s-a reușit ca fermierul român sa fie respectat. Din ce cauză? Voit, nevoit? E o discuție lungă și oricum pe mine mă interesează ce facem de acum înainte, nu ce s-a întâmplat în trecut”, a spus Vlad Macovei în cadrul primei ediții a Congresului Fermierilor, eveniment ce a avut loc marți, pe 7 septembrie, la București, și a reunit sute de fermieri.

    Vlad Macovei a arătat că vede ca o obligație față de fermieri să se implice pentru ca niciun fermier din România să nu mai fie tratat cu lipsă de respect, ci fiecare în parte să reprezinte o forță pe care decidenții să nu își mai permită să o desconsidere sau să nu o aibă în vedere.

    ”Noi la Asociația Forța Fermierilor, membrii noștri fermieri se vor lupta cu succes ca fermierul român să fie respectat și eu, ca președinte al acestei asociații, ca purtător de cuvânt – pentru că evident nu sunt fermier, nu am o activitate agricolă, nu am studii agronomice, dar consider că din perspectiva aceasta și din poziția mea de purtător de cuvânt, de reprezentant al fermierilor, că nu sunt șeful nimănui, nu sunt liderul nimănui, sunt un purtător de cuvânt al intereselor fermierilor români, pentru că am această obligație, pentru că fermierii României mi-au dat foarte mult, totul în ultimii 10 ani în activitatea mea profesională, și este datoria mea, obligația mea să le întorc acest serviciu – consider că până acum n-am făcut suficient, vreau să fac mult mai mult în continuare fără a avea eu personal un interes direct. Interesul meu direct este ca fermierul român să fie respectat, am această obligație și am această datorie față de fiecare dintre dumneavoastră, că sunteți fermieri mai mic, că sunteți fermier mai mare, că sunteți din Ardeal, din Moldova, din sudul României, că aveți o fermă vegetală, cultură mare, horticultură sau zootehnie, pentru fiecare dintre dumneavoastră și cu atât mai mult pentru fiecare dintre membrii Forța Fermierilor, am această datorie și voi face tot ceea ce ține de mine, din fericire eu nu pot fi nici amenințat, nici cumpărat, nu au nici ce să-mi dea, nici ce să-mi ia – și asta e un avantaj, și în afară de mine, care sunt doar purtătorul de cuvânt al fermierilor și de aparatul de organizare al asociației, în rest membrii asociației noastre, miile de fermieri, zecile de mii de fermieri, care sunt membri ai asociației noastre – direct sau indirect prin celelalte structuri asociative integrate în asociația noastră, toți acești membri ai Asociației Forța Fermierilor sunt fermieri ai României care merită respect. Iar când spunem că vrem să punem agricultura în ofensivă, vrem să comunicăm cu toate forțele politice, vrem să comunicăm cu fiecare decident în parte și vrem să ne asigurăm că acești decidenți înțeleg foarte bine că de acum înainte, fermierul României va trebui să fie respectat. Din ce a fost, sigur putem trage niște învățăminte, dar ce este important de acum înainte și pentru ca fermierul să fie ascultat, respectat și tratat ca un partener pe picior de egalitate”, a mai spus Vlad Macovei.

    Proiect de amploare demarat în cadrul Asociației Forța Fermierilor

    Membrii Asociației Forța Fermierilor au demarat un proiect amplu de elaborare a unui document cu 100 de probleme și soluții care să stea la baza oricărui dialog dintre decidenți și reprezentanții sectorului agroalimentar. ”Anunțăm ca avem un document foarte important, membrii asociației noastre au început deja lucrul la construcția unui document foarte important: 100 de probleme cu care fermierii se confruntă și soluțiile pe care le propunem – și care va sta la baza oricărei interacțiuni viitoare cu decidenții politici și administrativi. Sigur, soluțiile mai departe vor fi și rezultatul unor discuții, unor negocieri, unor soluții de compromis. Înțelegem foarte bine că așa se mișcă lucrurile și este foarte bine să putem ajunge la compromis. Eu îi zic că este important să ajungem la jumătatea drumului fiecare”, a arătat Vlad Macovei.

    Un PNS care să reprezinte ”toate interesele tuturor categoriilor de fermieri din România”

    Pentru perioada imediat următoare, ”prioritatea 0 a asociației este să avem un Plan Național Strategic finalizat la 31 decembrie”, a mai anunțat președintele Asociației Forța Fermierilor. ”Dar mai important decât să fie finalizat la 31 decembrie, să se regăsească în acest plan toate interesele tuturor categoriilor de fermieri din România. Nu pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Acesta este un obiectiv 0 și vom face și credeți-mă, ați văzut că știm să facem și scandal, vom face scandal maxim dacă vreun decident politic va îndrăzni să încropească un PNS care să fie în defavoarea vreunei categorii de fermieri din România. E un anunț public pe care-l facem: vom înființa un grup de lucru, vrem să atragem alături de noi cei mai importanți – nu numai membri ai asociației și politicieni și reprezentanți din administrație, să facem un taskforce, un grup de lucru – am văzut că din momentul în care am anunțat noi că facem grupuri de lucru, toată lumea a început să redescopere această formă de organizare foarte bună și foarte eficientă – vom face un grup de lucru cu care vom merge la minister, vom construi cea mai buna formă de reprezentare a tuturor intereselor fermierilor din România pentru a obține un PNS bun pentru sectorul agroalimentar din România. Aceasta este o prioritate 0. Am vrut doar să vă dau aceste semnale, am vrut doar să vă spun ce mă mână pe mine în luptă și ce vreau să fac dincolo de cuvinte împachetate frumos. V-am spus direct clar și sincer ce urmează să facem. Asociația Forța Fermierilor este în acest moment cea mai puternică asociație din mediul asociativ din sectorul agroalimentar din România. Am demonstrat și vom demonstra asta în fiecare zi în fiecare moment, prin membrii noștri!”, și-a încheiat Vlad Macovei discursul susținut în cadrul primei ediții a Congresului Fermierilor 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermierul care reușește să producă legume în solar 10 luni pe an Blocaj la APIA! Fermierii cer plata de urgență a subvențiilor ANT și ecoschema PD-04!

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile