• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2021 pentru crescătorii de animale. Sumele în lei care se plătesc în conturile fermierilor!

    agrointeligenta.ro -

    Avansul APIA pentru crescătorii de animale – suma care intră în conturile fermierilor ca primă tranșă din banii de subvenții pe acest an. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA – va demara plata avansului începând cu data de 18 octombrie, însă doar o singură subvenție intră la autorizare pentru crescătorii de animale. Este vorba despre sprijinul cuplat zootehnie pentru ovine și caprine, anunțat la un cuantum de 16,55 de euro pe cap de animal eligibil.

    Fermierii crescători de ovine și de caprine sunt singurii care vor primi o parte din banii pe cap de animal începând cu data de 18 octombrie. Din cuantumul de 16,55 de euro, la avans se achită până la 70% din sumă, ceea ce corespunde unui cuantum de 11,585 euro/cap de animal.

    Cursul la care li se achită fermierilor plățile directe este cel al Băncii Centrale Europene, din data de 30 septembrie, când un euro a fost cotat la 4,9475 lei.

    Având în vedere cursul oficial pentru euro, dar și faptul că fermierii încasează plățile în lei, valoarea sprijinul cuplat zootehnic pentru ovine și caprine este de 81,8811 de lei pe cap de animal. Avansul de până la 70% va fi de 51,3167 lei/cap de animal. 

    De nu primesc avans din subvenții și crescătorii de bovine

    Crescătorii de bovine nu primesc avans APIA din subvențiile pe acest an. Cauza este reprezentată de perioada de retenție de 6 luni, timp în care animalele trebuie să fie păstrate în ferme. Abia după expirarea acestei perioade – adică după data de 15 noiembrie, se pot face plăți pentru bovine, ceea ce înseamnă că acești crescători vor putea intra la plata regulară ce începe din 2 decembrie.

    De precizat că la acest moment nu se cunoaște cuantumul SCZ pentru bovine, care se va stabili la finalul perioadei de retenție, când există și numărul final de animale eligibile la plată.

    Ajutoarele Naționale Tranzitorii – la plată anul viitor

    Ajutoarele Naționale Tranzitorii – atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie vor fi achitate din bugetul de stat pe anul viitor. Aceste sume se vor regăsi în proiectul de Lege a bugetului pe 2022 și, după aprobarea actului normativ, vor putea fi achitate fermierilor.

    La acest moment, nu se cunoaște cuantumul pe care fermierii îl vor primi la ANT pentru anul viitor.

    Crescătorii de animale primesc avans pentru suprafețele lucrate și pășuni

    Deși nu toți crescătorii de animale primesc avans pentru efectivele deținute, aceștia intră la plata avansului APIA pentru suprafețele lucrate sau pentru pășuni și pajiști. Aceste plăți se fac tot în cuantum de 70% din schemele de bază, după cum urmează:

    Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 95,4751 euro/ha, echivalentul a 472,3630 lei/ha
    Plata redistributivă
    – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 5 euro/ha, echivalentul a 24,7375 lei/ha
    – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv: 48,1457 euro/ha, echivalentul a 238,2008 lei/ha
    Plata pentru înverzire: 57,8931 euro/ha, echivalentul a 286,4261 lei/ha
    Plata pentru tinerii fermieri: 40,4514 euro/ha, echivalentul a 200,1333 lei/ha
    Sprijin cuplat ovine și caprine: 16,55 euro/cap, echivalentul a 81,8811 lei/cap

    De precizat că la plata avansului se achită fermierilor până la 70% din cuantumul fiecărei scheme stabilite, astfel:

    Avans din Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 330,6541 lei/ha
    Avans din Plata redistributivă
    – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 17,3162 lei/ha
    – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv:  166,7405 lei/ha
    Avans din Plata pentru înverzire: 200,4982 lei/ha
    Avans din Plata pentru tinerii fermieri: 140,0933 lei/ha
    Avans din Sprijinul cuplat ovine și caprine: 57,3167 lei/cap.

    Crescătorii de animale pot încasa avans și din plățile compensatorii

    Plățile compensatorii intră și ele la plata avansului APIA, unde se achită până la 85% din cuantumurile stabilite pentru acest an. La aceste subvenții pe hectar, adică la schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală), plățile se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/03.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă! Fungicidul CUSTODIA a apărat de boli lanurile de grâu înființate de Mambet Nadir