• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Țara sau țările de origine ale mierii – obligatoriu pe etichetă de la 1 ianuarie 2022!

    agrointeligenta.ro -

    Țara sau țările de proveniență a mierii devin obligatorii pe eticheta borcanelor sau orice ambalaj de comercializare, începând de la 1 ianuarie 2022. Regula se va aplica și pentru mierea provenită din spațiul comunitar.

    Legea apiculturii a fost modificată în luna mai anul trecut, iar una din prevederile nou introduse a fost includerea țării de origine pentru mierea comercializată în România. Totodată, tot pentru a combate mierea de import comercializată ca produs autohton, o altă prevedere introdusă a fost ca sintagma ”produs românesc” să nu mai poată fi folosită la produsele apicole care nu respectă prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti.

    De la publicarea Legii 79/2020 în Monitorul Oficial, pe 12 iunie anul trecut, Ministerul Agriculturii a avut termen de 90 de zile pentru a emite norme de aplicare privind noua obligație de etichetare a mierii cu țara sau țările de origine, însă abia ieri, vineri – 1 octombrie, instituția a pus în dezbatere un proiect de ordin în acest sens.

    ”Ţara sau ţările de origine unde s-a recoltat mierea sunt indicate pe etichetă. Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, ţara sau ţările de origine, după caz, sunt indicate pe etichetă”, se arată în actul normativ aflat în dezbatere publică timp de zece zile.

    Același document prevede că obligația pentru comercianți devine obligatorie începând cu 1 ianuarie 2022.

    Actul normativ privind obligativitatea etichetării mierii cu țara sau țările de origine va putea fi aplicată numai după aprobarea ordinului ministerial și publicarea lui în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români