Subvenții APIA 2021: Cum se calculează plata pe suprafață pentru o fermă!
agrointeligenta.ro -Cum se calculează subvenția APIA pe care o încasează pe hectar o fermă. Baza de calcul pentru pentru plățile directe pe suprafață și ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal este prevăzută într-un act eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – MADR.
Proiectul de ordin MADR a fost pus în dezbatere ieri, marți – 5 octombrie 2021. Este vorba despre proiectul de Ordinul privind sistemul de sancțiuni aplicabil schemelor de plăți directe și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor unice de plată din anii de cerere 2021 și 2022. Actul normativ ar urma să fie adoptat în perioada următoare instituind reguli clare pentru calcularea subvențiilor APIA, dar și pentru sancționarea fermierilor care nu respectă regulamentele și legislația națională.
Prin OUG nr. 11/2021, la care în draftul de proiect se face referire ca fiind ”Ordonanța”, s-a instituit un sistem de plăți directe – subvenții – pe care fermierii le vor încasa prin APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – în perioada de tranziție către noua Politică Agricolă Comună – PAC.
Conform OUG 11/2021, articolului 1, alin 2, (2) Schemele de plăți directe sunt următoarele:
a) schema de plată unică pe suprafață;
b) plata redistributivă;
c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu;
d) plata pentru tinerii fermieri;
e) schema de sprijin cuplat;
f) schema simplificată pentru micii fermieri.
La aliniatul 3 din cadrul aceluiași articol al OUG 11/2021 se prevede că ajutoarele naționale tranzitorii, denumite în continuare ANT, se acordă în continuare în sectoarele vegetal și zootehnic.
Potrivit actului normativ pus în dezbatere de MADR, se păstrează baza de calcul pentru plățile directe pe suprafață și ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal reprezintă:
a) în cazul plății pentru tinerii fermieri, dacă suprafața declarată în cadrul schemei unice de plată pe suprafață depășește limita de 60 hectare, plata se acordă pentru suprafața maximă de 60 hectare.
b) în cazul plății redistributive, dacă suprafața declarată în cadrul schemei unice de plată pe suprafață depășește limita de 30 hectare, plata se acordă pentru suprafața maximă de 30 hectare.
c) în cazul schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), b), d)-f) și alin. (3) din Ordonanță, dacă se constată că suprafața determinată a unei grupe de plată este mai mare decât suprafața declarată în cererea de ajutor, pentru calcularea ajutorului se utilizează suprafața declarată.
d) în cazul schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), b), d)-f) și alin. (3) din Ordonanță, dacă suprafața declarată este mai mare decât suprafața determinată pentru un grup de plată, ajutorul se calculează pe baza suprafeței determinate pentru grupul de plată în cauză.
Conform prevederilor de mai sus, la fel ca și până acum, plata suplimentară pentru tineri fermieri se achită pentru primele 60 de hectare inclusiv, în timp ce plata redistributivă, cu cele două praguri, până la suprafața de 30 de hectare. Pentru suprafețele de trec de aceste praguri se aplică la calcul doar SAPS, plata pe înverzire, ANT și sprijinul cuplat, acolo unde sunt culturi eligibile.
Dacă diferența dintre suprafața totală determinată și suprafața totală declarată pentru plată în cadrul schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și alin. (3) din Ordonanță sau suprafața totală declarată pentru plată în cadrul unei măsuri de sprijin pe suprafață este mai mică sau egală cu 0,1 hectare, suprafața determinată este considerată egală cu suprafața declarată. Pentru acest calcul se iau în considerare doar supradeclarările suprafețelor la nivelul unui grup de plată. Această prevedere nu se aplică dacă diferența reprezintă mai mult de 20% din suprafața totală declarată pentru plăți.
Ce scheme de plată pe hectar au cuantum stabilit pentru campania APIA 2021
Pentru anul de cerere, schemele de plată pentru sectorul vegetal care au un cuantum stabilit până la acest moment sunt:
Schema de plată unică pe suprafață – SAPS – 95,4751 euro/ha
Plata redistributivă:
- primul inteval: 1-5 ha, inclusiv – 5 eduro/ha
- al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv – 48,1457 euro/ha
Plata pe înverzire: 57,8931 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri: 40,4514 euro/ha.
Ce subvenții nu au încă un cuantum stabilit pentru campania APIA 2021
La acest moment nu sunt stabilite cuantumurile Ajutoarelor Naționale Tranzitorii – care se achită pentru anul de cerere 2021 din bugetul național pe 2022, și nici cele pentru Sprijinul cuplat, care se pot calcula după ce se finalizează depunerea documentelor suplimentare legate de valorificarea producției.
CITIȚI ȘI: Calculator subvenții APIA 2021. Avansul fermierilor – maxim 169 euro/ha, minim 112 euro/ha!