• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vânătorii de subvenții – depistați prin controale! Anunțul unui director din APIA!

    agrointeligenta.ro -

    Controlul suprafețelor agricole prin sistemul satelitar poate fi o soluție pentru identificarea ”vânătorilor de subvenții”, a falșilor fermieri. Este vorba despre acele persoane care încasează subvenții agricole pentru suprafețe pe care nu le lucrează, dar pentru care solicită și încasează subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    În cadrul unei conferințe de informare organizată de APIA, un fermier din județul Olt a ridicat o problemă spinoasă. Agricultorul le-a prezentat specialiștilor APIA situația în care, pentru o parcelă de 100 de hectare, la care se vede o lucrare agricolă continuă, există solicitări de subvenții din partea a 7 presupuși fermieri. Fermierul a semnalat că acest lucru este o evidență clară a ”vânătorilor de subvenții”, acei beneficiari nelucrând terenul respectiv, ci fiind un singur agricultor care lucrează întreaga suprafață, dar plățile pe hectar fiind încasate de proprietari.

    Situația semnalată de către fermier a primit răspuns din partea directorului executiv al APIA Olt, Doru Neacșu.

    ”Ceea ce ați sesizat dumneavoastră și ceea ce spuneți este foarte adevărat, numai că aici este o culpă comună, dacă îmi permiteți să spun așa, pentru că fermierul respectiv care utilizează întreaga parcelă, că vorbim de întregul bloc fizic ca și parcelă de referință sau că vorbim de o tarla, cum spuneți dumneavoastră. Fermierul respectiv este în culpă cu respectivul pentru că atât timp cât știe că nu are contract de arendă cu el și acela zice că are terenul, de ce i-l lucrez eu? Atunci ar fi trebuit să îi spun Stop! Aici este bucata ta, nu ți-o lucrez declară-ți-o tu. Pentru că el nu are nici utilaje, nu are nici mijloacele de a înființa producția și atunci este o culpă că zice – lasă, că îl declar eu și îl semeni tu și îți ei tu producția și eu îmi iau subvenția”, a declarat Doru Neacșu, directorul executiv al APIA Olt.

    Șeful APIA Olt a spus că s-a încercat ca prin Parlament să se clarifice în legislație astfel de situații și ele să poată fi sancționate din punct de vedere legal. Demersurile s-au soldat însă cu un eșec din cauza intereselor politice și electorale. ”Noi am încercat în anii trecuți împreună cu câțiva deputați și senatori, în special din Comisia pentru Agricultură, unde a făcut parte și domnul ministru Oros, din câte știu. Am încercat să strângem puțin posibilitatea asta sau să îngrădim puțin posibilitatea celor care nu utilizează efectiv terenul și care nu sunt îndreptățiți la obținerea acestei subvenții și am încercat să introducem niște norme foarte clare în ordinul ministrului în care așa ziși “fermieri” să poată face dovada că utilizează efectiv terenul. Aici ne-am lovit de un zid, pentru că știți foarte bine și nu mă ascund, spun foarte clar și răspicat, politicienii în general, pe ei îi interesează voturile și atunci, în momentul în care ar fi acceptat lucrul acesta s-ar fi spun Domne’ stai un pic, păi da’ nu mai luam vot, că i-a uite ce ne-au făcut aia, ne-au pus să declarăm noi, să spunem noi că avem utilaje. Cu toate acestea în ordinul de ministru s-a introdus un articol în care spune că este o declarație pe propria răspundere, iar cel care face astfel de declarații, putem până la urmă să dovedim că nu utilizează ei terenul. În ce sens? Primăriile sunt și ele părtașe, pentru că primăria știe că respectivul nu are utilaje și cu toate acestea îi dă adeverință, îi dă adeverință pentru că nu are un contract de arendă înregistrat pentru acea suprafață. De astea vă spuneam că aici este o culpă și nu trebuie să ne disculpăm noi, fermierii ăia care utilizăm întreaga suprafață și ar trebui să plecăm de la treaba aceasta. Îi las terenul așa, dar totodată sunt de acord și cu ce spun fermierii, domne’ îl las pe ăla, nu utilizează terenul și nu erbicidează, nu face nici o lucrare acolo și îmi umple mie, cultura mea de buruieni”, a mai spus Doru Neacșu.

    După răspunsul șefului din APIA, fermierul a venit cu o propunere: aceea ca în cadrul controalelor efectuate de către APIA, beneficiarilor de subvenții să li se solicite și facturile pentru produsele care sunt trecute ca fiind aplicate pe suprafața declarată.

    ”Eu zic că ați putea să îi constrângeți un pic. Atunci când mergeți în control și cereți registrul de pesticide, registrul de îngrășăminte, evidența cu tratamentele fitosanitare, să-i cereți și facturile care au stat la baza acestui registru vă vedem ce vă arată, că el nu are nici o factură nici de pesticide, nici de îngrășăminte. (…) Nu are de unde (să le prezinte – n.r.), vă spun sigur. Vă garantez că nu are de unde să vă arate. Nici un solicitant de genul acesta nu se acoperă cu hârtii de pesticide și de îngrășăminte că nu prea îi dă nimeni, că se încarcă cu TVA și așa mai departe”, a spus fermierul.

    Discuția s-a concluzionat prin apelul șefului APIA ca fermierii să facă în continuare solicitări la nivelul politicienilor și decidenților guvernamentali pentru a oferi APIA instrumentele prin care să poată, conform prevederilor legale, să elimine de la plată persoanele care nu reprezintă cu adevărat fermieri activi.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial