• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Rusia are planuri mari: Crimeea, sprijinită să devină un ”paradis agricol”

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Rusia are planuri mari legate de viitorul teritoriului nou anexat. Crimeea va primi un statut economic special, urmând ca pe teritoriul peninsulei să fie dezvoltate în special turismul și agricultura, anunță postul Radio Mayak. Totuși, în zonă este nevoie de investiții majore, care ar putea să fie amortizate ușor din exploatarea resurselor energetice din subsolul Crimeii.

  Ministerul agriculturii din Rusia anunța zilele trecute că “adăugarea” recentă a Peninsulei Crimeea la teritoriile țării va însemna un plus de 2 milioane de tone de cereale la producția totală a țării în acest an. Ministerul se așteaptă ca producția totală de cereale din Rusia să se ridice la 97 de milioane de tone.

  Ultima dată când Crimeea a avut o asemenea producție de cereale a fost în anul 2011 – anul trecut regiunea a produs doar 800.000 de tone de cereale, iar în anul 2012 – 900.000 de tone. Mai mult, resursele de apă de care depinde activitatea agricolă sunt deținute în continuare de Ucraina.

  Nu doar producția de cereale este domeniul în care Rusia se pregătește de schimbări în Crimeea – guvernul rus a și pregătit un program preliminar de dezvoltare a regiunii în domeniile turismului, producției de vin și de carne.

  Investitorii plănuiesc să atragă fonduri de până la 5 miliarde dolari în regiune, iar din această sumă circa 1 miliard de dolari va fi dedicată dezvoltării producției de carne. Suma va fi alocată în următorii trei-patru ani.

  Industria cărnii de pasăre este cea mai evoluată

  Industria cărnii din Crimeea este și în momentul de față un sector relativ puternic. Anul trecut regiunea a produs 180.000 de tone de carne, circa 3% din producția totală a Ucrainei. Industria cărnii de pasăre este cea mai dezvoltata în regiune: aproximativ 8% din producția totală de carne de pasăre din Ucraina a anului 2013 a fost produsă în Crimeea.

  Crimeea va primi statutul de “zona economică specială”, iar experții locali vor primi stimulente puternice pentru dezvoltarea sectorului cărnii de porc din zonă. Experții avertizează, însă, că acest pas ar atrage o bună parte din investițiile în industria cărnii din celelalte zone ale Rusiei, ceea ce ar putea încetini dezvoltarea acesteia.

  Resurse energetice de 90 de miliarde de dolari

  Cel mai mare câștig înregistrat însă de Rusia, la o primă aproximare, îl reprezintă rezervele de gaz din blocul Skifska din Marea Neagră, estimate la 200-250 de miliarde de metri cubi. Valoarea de piaţă actuală a perimetrului se apropie de 90 de miliarde de dolari, dar acesta aparţine încă Ucrainei, legal, şi va fi subiect de arbitraj internaţional.

  Până când va putea beneficia economic de anexarea Crimeii, Rusia va trebui să investească masiv în peninsulă, iar pentru explorarea resurselor naturale Rusia are mare nevoie de tehnologiile occidentale, mai greu de obţinut fără un compromis politic, ceea ce este, deocamdată, greu de prevăzut.

  Deocamdată, Crimeea produce doar atâtea gaze naturale cât consumă, şi poate scoate şapte milioane de tone de ţiţei pe an (mai mult decât România). Crimeea produce numai 10 – 20 % din energia de care are nevoie. Ucraina livrează restul.

  Sursa: agrobiznes.md, agrobroker.ro



   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei. Interviu cu ministrul Agriculturii Adrian Oros TRANSMISIE LIVE: Lansarea Bariton Super – 11 iulie 2019 Clubul Fermierilor Români lansează studiul privind necesitatea unui program național de desecare

  Ultimele știri

  Listele de plată de la APIA din ultimele zile cu peste 160.000 de fermieri! Țară invadată de lăcuste! Fermier: ”Porumb, sorg, mazăre…au mâncat tot!” Director DAJ: Nu știm ce programe de minimis vor fi lansate în acest an!

  Căutare în articole