Cum se măsoară temperatura la vaci. Valori normale în funcție de vârsta bovinelor
agrointeligenta.ro -Măsurarea temperaturii vacilor este o procedură standard pentru a monitoriza sănătatea bovinelor. Crescătorii cu experiență cunosc valorile normale pe care trebuie să le aibă temperatura corporală a vacilor, așadar și ce înseamnă febra vacilor sau o hipotermie.
- Care este temperatura normală la vaci, tauri și viței
- Cum se măsoară temperatura unei vaci
- Pregătiri înainte de a lua temperatura unei vaci
- Febra la bovine: cauze posibile și tratamente
- Temperaturi sub media normală la vaci, hipotermie: cauze și tratamente
Monitorizarea temperaturii la vaci se recomandă a fi făcută de către crescători, mai ales în perioadele în care apar modificări în comportamentul bovinelor. Datele privind valorile indicate de termometru se comunică ulterior medicului veterinar, care poate stabili, împreună cu fermierul, cauzele și eventuale tratamente pentru valori peste temperatura medie normală sau, dimpotrivă, valori prea scăzute.
Care este temperatura normală la vaci, tauri și viței
Temperatura corporală a mamiferelor, deci și a vacilor este influențată de procesele metabolice care au loc în organism și există anumite limite între care temperatura măsurată este considerată normală.
Temperatura normală la vaci și tauri
Temperatura normală la vaci este, în medie, de 37,5 ° C – 39,5 ° C
La temperatura vacilor se remarcă diferențe în funcție de sexul și de vârsta bovinelor.
La vaci, cu 2 luni înainte de fătare, temperatura corpului poate ajunge la 38,5 ° C – 40 ° C. Aceste valori sunt considerate normale.
La tauri, temperatura normală este considerată și între 38 ° C și 39 ° C.
Vârsta bovinelor | Temperatura normală |
Peste un an | 37,5 ° C – 39,5 ° C |
Temperatura normală la viței
Vițeii au de regulă o temperatură corporală mai ridicată decât cea a bovinele adulte. La viței se consideră normală o temperatură de 38,5 ° C – 40,5 ° C. În perioada de creștere, temperatura la viței poate varia:
- până la 6 săptămâni 38,5 ° C – 40,5 ° C, chiar 41 ° C
- de la 6 săptămâni la 2 luni 38,5 ° C – 40,2 ° C
- de la 2 luni până la 12 luni 38,5 ° C – 39,8 ° C, până la 40 ° C
Vârsta vițeilor | Temperatura normală |
până la 6 săptămâni | 38,5 ° C – 40,5 ° C, chiar 41 ° C |
6 săptămâni – 2 luni | 38,5 ° C – 40,2 ° C |
2 luni – 1 an | 38,5 ° C – 40 ° C |
Cum se măsoară temperatura unei vaci
Temperatura la vaci se măsoară prin folosirea termometrului de uz veterinar. În mod eronat, mulți consideră că febra vacilor se poate detecta prin măsurători la nivelul pielii animalului sau la nivelul nasului. Aceste valori pot fi însă eronate pentru că vacile își reglează temperatura corpului prin încetinirea fluxului sanguin, astfel că temperatura la nivelul pielii poate fi normală, chiar dacă animalul are febră.
Măsurarea temperaturii la vaci se face rectal. Unii fermieri efectuează măsurători vaginale, dar aceste valori pot fi puternic influențate de starea vacii – dacă se apropie de perioada în care intră în călduri sau dacă urmează să fete.
Pentru măsurarea temperaturii se poate utiliza atât un termometru clasic, cu mercur, cât și un termometru electronic. Dacă optați pentru lua temperatura vacii un un termometru cu mercur, atunci e bine să știți că acesta are nevoie de un timp de măsurare de minim 10 minute. La termometrul electronic, măsurarea este mai rapidă – de la 10-15 secunde, până la 3 minute, în funcție de model.
Pregătiri înainte de a lua temperatura unei vaci
Înainte de a lua temperatura unei vaci, este nevoie de o scurtă pregătire. În primul rând trebuie să vă spălați bine pe mâini și să vă puneți mănuși medicale.
Pentru a putea să măsurați în siguranță temperatura corporală a bovinei, fixați animalul astfel încât să nu vă poată accidenta. În cazul animalelor anxioase sau agresive, cereți ajutorul unei a doua persoane care să vă ajute/asiste.
Înainte de folosire, termometrul trebuie să fie bine spălat și dezinfectat, apoi se unge cu vaselină.
Termometrul se introduce cu grijă în rectul vacii și se ține cât mai fix atât timp cât este nevoie pentru o măsurătoare corectă. La termometrele electronice, de regulă există o avertizare sonoră atunci când s-a făcut măsurarea temperaturii și se poate îndepărta termometrul.
După utilizare, termometrul se spală și de dezinfectează astfel încât să nu se transmită eventuale boli de la un animal la altul.
Febra la bovine: cauze posibile și tratamente
Orice temperatură care depășește cu peste un grad sau două valorile normale ar trebui să vă îngrijoreze.
O temperatură peste normal la bovine este semn că trebuie să luați legătura cu medicul veterinar pentru a afla cauza care ar fi putut să cauzeze starea febrilă.
Febra la vaci poate avea mai multe cauze:
- Malnutriția sau utilizarea furajelor de slabă calitate pot provoca înmulțirea bacteriilor patogene în intestinul animalelor, cauză pentru o hipertermie. Soluția la această problemă constă în înlocuirea furajului cu unul de calitate.
- Complicații după fătare, boli ale aparatului reproducător la vaci
- Mastita, caz în care este important să oferiți masaj al ugerului și un muls la fiecare două ore. La recomandarea medicului veterinar se va administra tratamentul cu unguente antibiotice.
- Boli infecțioase sau virale – endometrită, pneumonie etc.
În toate situațiile descrise mai sus, nu se recomandă niciodată administrarea unui tratament fără supraveghere medicală. Vaca bolnavă se izolează și tot tratamentul se urmează conform indicațiilor unui medic veterinar.
În cazul unei bovine care are febră, tratamentul administrat la recomandarea medicului este cel cu antibiotice. Se recomandă o hidratare foarte bună a animalului și administrarea unui suport de vitamine.
Temperaturi sub media normală la vaci, hipotermie: cauze și tratamente
În anumite situații, temperatura măsurată la vaci poate să fie sub valorile normale, situația în care, de regulă, animalul manifestă letargie, este apatic, poate fi anxios și să geamă.
Temperaturi mai scăzute măsurate la vaci pot avea cauze precum:
- Otrăvirea cu substanțe toxice este însoțită de o scădere a temperaturii corporale, în mod opus cu otrăvirea alimentară. Din acest motiv o temperatură sub normal trebuie să fie un semnal de alarmă. Dacă există suspiciunea ca bovinele să fi avut acces și să consume substanțe toxice, ciuperci sau plante, luați imediat legătura cu un medic veterinar.
- Carența de vitamine la animalele tinere se manifestă și prin hipotermie. Această situație se rezolvă prin corectarea furajării, prin introducerea vitaminelor în dieta bovinelor, asigurându-se și acces suficient pentru viței sub razele soarelui.
- La viței, hipotermia apare când sunt ținuți în frig sau în aer proaspăt o perioadă mai îndelungată. Asigurați tineretului bovine un mediu cald, lipsit de curenți.
- Cea mai periculoasă cauză a hipotermiei este dezvoltarea unui parazit: o afecțiune asociată cu paralizia faringelui, a limbii și a picioarelor. Dacă nu este tratat, animalul va muri în câteva zile. Este nevoie de îngrijiri medicale veterinare încă de la primele simptome ale bolii.
În cazul unei hipotermii, dacă viața animalului nu este în pericol, trebuie să se acționeze pentru a se asigura bovinei un spațiu încălzit suplimentar. Se vor folosi pături, sisteme de încălzire și pături electrice. Dacă starea animalului este gravă, apelați la o încălzire activă a animalului cu ser încălzit și tratamente medicamentoase.