• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vremuri de criză, soluţii excepționale: TERRACALCO!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Se pare că această perioadă a anului 2021 este nemaiîntâlnită, din punct de vedere a exploziei preţurilor energiei, nu doar în ţara noastră sau în Europa ci în întreaga lume. Am pornit de la o explozie a preţului gazelor naturale, principala componentă de cost pentru toate procesele de ardere (situat în ianuarie 2021 la o valoare de 55.5 lei/Mwh și trecând la o valoare de 435,9 lei/Mwh în data de 30 septembrie 2021!), energia electrică de asemenea scumpindu-se de la 250 lei/Mwh în 2 februarie la 709.27 lei/Mwh în 27 septembrie. Aceste creşteri enorme au dus la scumpiri pe toată linia bineînțeles afectând grav toate preţurile, inclusiv îngrăşămintele, combustibilul, etc.

    Majoritatea companiilor producătoare de îngrăşăminte din Europa au anunţat diminuarea cu 50-70% sau întreruperea producţiilor pe fondul costurilor ridicate. Acest aspect aduce probleme atât în preţ cât şi în disponibilitatea mărfii. Totuşi, e bine să fim pozitivi şi să sperăm că această situaţie de moment va reveni la normal.

    În agricultură, lucrurile au stat bine. Mai precis la culturile de toamnă, care au avut producţii bune şi foarte bune. Chiar dacă GEOGLAM (Global Agricultural Monitoring) a acordat României rating excepţional la toate culturile, totuşi producţiile la culturile de primăvară au fost mai scăzute decât se prognoza. Bineînţeles, unde s-a făcut tehnologie (cartare şi aplicare de elemente minerale pe bază de plan de fertilizare și amendare) şi am avut şi precipitaţii sau irigaţii, lucrurile au fost excepţionale. Şi preţurile de vânzare ale cerealelor/oleaginoaselor au fost şi sunt foarte bune.

    Totuşi, ce facem în situaţia actuală? Folosim tot ce avem în sol şi îl facem să lucreze pentru noi! Folosim Terracalco. Şi nu este sfat la întâmplare ci o concluzie a fermierilor care folosesc aceste produse ale Carmeuse.

    După recunoașterea în piata din Ungaria ca și produsul anului, mai nou, în Serbia, Terracalco 95 a fost evaluat ca produs de cea mai bună calitate în categoria nutrienților minerali și produse pentru îmbogățirea solului și a fost premiat cu cea mai importantă recunoaștere – Medalia de Aur, la cel de-al 88-lea Târg Agricol Internațional din Novi Sad.

    Solul este factorul nostru principal de producţie. Avem nevoie de un sol optim, fără blocaje ale elementelor, cu proprietăți fizice, chimice şi biologice perfecte, care să lucreze în sprijinul nostru, pentru obţinerea unor randamente excelente la unitatea de suprafaţă. Pentru toţi fermierii, o producţie superioară, de o calitate superioară, făcută la nişte costuri acceptabile este idealul spre care tindem.

    Cum facem să obţinem producţia ideală dar să şi ţinem costurile în frâu?

    Cel mai profesionist răspuns e că începem cu analiza solului, cu a vedea ce e în acesta. Începem de la structura, pH, aciditate hidrolitică, capacitate de schimb, pentru a putea proiecta exact cum se va comporta solul nostru când îi aplicăm diverse îngrașăminte sau sisteme de lucrări ale solului. Pentru a vedea efectiv cu ce lucrăm. Pentru a vedea părţile bune şi părţile mai puţin bune ale solului nostru şi bineînțeles pentru a acţiona în consecinţă. Trebuie să privim cartarea solului ca pe o investiţie. Chiar pe termen lung. Având toate cunoştinţele referitoare la ce găsim în solul nostru, putem să ne facem planul de fertilizare şi amendare, bazat pe solul nostru, rotaţia culturilor şi producţia scontată, pentru următorii 3-4 ani.

    O astfel de informaţie, cu ceea ce se găseşte în solul nostru, cu parametrii structurali, ne poate scuti de împrăştierea unor cantităţi prea mari de îngrăşăminte, acolo unde, poate nu este nevoie, sau, dimpotrivă, aplicarea unor îngrăşăminte cu anumite elemente acolo unde este neapărată nevoie.

    Şi bineînțeles, deblocarea sau folosirea la maxim a unor elemente blocate, prin utilizarea de exemplu a Terracalco.

    Din experienţa noastră, constatăm o situaţie îngrijorătoare. Foarte puţini fermieri dintre cei pe care îi întâlnim au analiza solului făcută la zi. O cartare a solului este obligatorie pentru o producţie cât mai mare, pentru a şti cum să fac să îmi îmbunătăţesc solul fizic, chimic şi biologic, şi bineînțeles, a aplica un plan de fertilizare în consecinţă.

    Iar în situaţia noastră, pentru a recomanda aplicarea Terracalco într-o doză profesionistă 100%, pentru a afâna solul, a debloca elementele blocate, a îmbunătăţi viaţa microbiană, a tampona efectele azotului şi aproviziona planta în calciu, avem nevoie de analize de sol, una dintre ele fiind aciditatea potenţială – aciditatea hidrolitică.

    Parteneriat CARMEUSE AGRO ROMÂNIA – AGROFORCE

    Pentru că punem mereu fermierul pe primul loc iar rezultatele bune pe care le au fermierii sunt vitale pentru noi, începând din această lună, noi CARMEUSE AGRO ROMÂNIA, oferim un serviciu profesionist de prelevare automatiză şi analiză a probelor de sol, AGROFORCE.

    Compania AGROFORCE vine din Ungaria, unde prelevarea de probe de sol este obligatorie. AGROFORCE vine cu o mare experiență și dotarea corespunzătoare: 7 autoutilitare 4×4 echipate cu instrumente de prelevare probe de sol pneumatice. O singură autoutilitară poate preleva 300-350 ha/zi. Echipamentele AGROFORCE profesionale garantează o prelevare automatizată precisă a probelor de sol, în cel mai scurt interval de la solicitare! Realizează o hartă demonstrativă cu proprietățile solului, livrând rezultatele rapid, în termen util și oferind consultanță profesionistă de specialitate.

    Trebuie să privim solul ca pe cea mai mare bogăţie a noastră, dezvoltând o agricultură durabilă, cu simţ de răspundere pentru principala grijă şi obligaţie a unui fermier: aceea de a hrăni populaţia.

    Pentru ce soluri se adresează TERRACALCO şi în ce doză? Doar acide sau şi neutre sau alcaline?

    De la începuturile agriculturii, ştiam că un amendament pe bază de calciu se adresează solurilor acide. În cercetările noastre am demonstrat că Terracalco este mult mai mult decât un amendament, el se adresează atât solurilor acide, cât şi neutre dar şi celor alcaline. Bineînțeles, în doze diferite, în funcţie de scop.

    Şi voi explica în continuare de ce:

    – Pentru solurile acide, atât aciditate naturală cât şi artificială sau ambele împreună, ştim că Terracalco este produsul ideal, cu cea mai mare putere de neutralizare, aproape singurul capabil să mărească pH-ul într-un timp scurt (PNA până la 185). Aici doza de Terracalco este corelată cu pH ul solului şi aciditatea potenţială a solului (Aciditatea Hidrolitică). Ideea e să ducem pH ului solului spre un nivel neutru, fie prin aplicarea unei singure doze (în cazul unei acidităţi artificiale apărute în zone cu soluri bune, cernoziomuri etc) fie printr-un program de 2-3 ani pe care îl stabilesc specialiştii noştrii împreună cu fermierul, în funcţie de analizele de sol. Fermierii care au soluri acide şi au folosit Terracalco au avut rezultate foarte bune.

    Un exemplu concret (Arad, creştere pH de la 4,8 la 6,2 cu 1 tonă Terracalco 95/ha):

    Fără Terracalco vs cu Terracalco 95

    Pe soluri cu Ph neutru, aplicăm Terracalco pentru structură/textură, tamponare azot şi consum specific. Aici doza e mai mică iar rezultatele sunt excepţionale. După cum se poate observa şi în tabelul arătat mai jos, introducerea Terracalco în tehnologia de cultură a porumbului, în experienţa desfăşurată în anul 2020 la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Turda, în care pornind de la un pH aproape de neutru (6.74) o doză de 300 kg Terracalco a adus un spor de producţie de 1276 kg/ha, faţă de varianta martor în care am fertilizat cu nitrocalcar! Este un rezultat fantastic, care arată importanţa introducerii în tehnologia de cultură a porumbului, indiferent de zona, tip de sol, a Terracalco, bineînțeles în doza adecvată!

    Pentru soluri cu pH alcalin. Pornind de la principiul antagonic Na-Ca, aplicăm cu succes Terracalco în cazul solurilor cu alcalinitate pe bază de Na+(adică sărăturile, popular). Aici doza se adaptează în funcţie de conţinutul de Na+ din sol iar principiul de funcţionare este simplu, pus pe seama schimbării “locului” în micela coloidală: „Cationii slab absorbiți, precum cei de Na+ pot concura cu o slabă eficiență pentru a ocupa locurile specifice, comparativ cu ionii de Ca2+”. Aici doza diferă în funcție de conținutul de Na+ din sol (analize). Ca și rezultat, în urma cartărilor, observăm o scădere a pH-ului spre o valoare neutră cu rezultate foarte bune în producție (Vaslui, Republica Moldova etc).

    Dar haideţi să ne aducem aminte de ce folosim TERRACALCO

    În primul rând pentru a rezolva problemele fizice ale solului (transformare a structurii din compactă în granulară). Şi mai nou, toate solurile (acide, neutre sau alcaline) au această problemă. De ce? Simplu, pentru ca fenomenul de tasare e din ce în ce mai prezent. Să nu uităm că înainte de ’89 solurile se lucrau cu tractoare uşoare, de 65 cp. Acum aproape fiecare fermier are un tractor mai mare de 200 cp. De asemenea, înainte aplicam gunoi de grajd, pentru că aveam zootehnie. Acum, avem nevoie…

    Astfel, structura a virat spre acumularea continuă a argilei, acest aspect traducându-se clar într-un sol greu, cu structură compactă, cu agregate de sol unghiulare (agregate care intră perfect unul în altul nepermiţând aerului şi apei să circule), apărând tot mai des fenomene de suprasaturare a stratului superficial în apă (băltiri) care apoi, odată cu venirea căldurii se transformă în cruste. Efectele sunt directe şi se văd în lucrul greu al solului (distrugerea organelor de maşini, consumul ridicat de motorină/unitatea de suprafaţă) precum şi în pregătirea solului defectuoasă (agregate de mari dimensiuni, care încurcă de exemplu la peliculă pe care o fac erbicidele preemergente, anulându-le efectul acestora.) De asemenea, Agriotes spp (viermii sârmă) adoră acest sol greu, tasat. Tocmai din acest motiv, când aplicăm Terracalco şi solul devine uşor, afânat, acest vierme sârmă nu îl mai găsim prezent acolo.

    De asemenea, tot aici introducem discuţia despre sistemul de lucru al solului No till sau minimum tillage. Apărut în SUA şi dezvoltat pe cele mai bune soluri, din loess-urile (soluri afânate! Permeabile pentru apă!, – nicidecum pe soluri grele), acest sistem de lucrări este ideal pentru o agricultură durabilă capabilă să nu elimine CO2 din sol în atmosferă (gaze cu efect de seră). Această tehnologie e considerată tehnologia viitorului şi ea va sta la baza politicii UE privind carbonul. Se ştie că un ha de sol poate “absorbi” între 3-7 to de CO2/an(în funcție de mai mulți factori), principiu care va sta la baza certificatelor verzi pentru fermieri (un venit suplimentar).

    De reţinut aici, că nu putem vorbi de minimum tillage pe un sol argilos, greu. Pentru a putea adera la o astfel de agricultură bazată pe un sistem minim de lucru al solului, trebuie să îi transformăm structura, să îl facem prima dată uşor, permeabil pentru apă şi aer. Acest aspect trebuie făcut prin aplicarea de Terracalco! De asemenea, trebuie avut în vedere managementul azotului/elementelor nutritive(introducerea culturilor verzi, în funcție de necesarul de elemente nutritive ale culturii care urmeaza – de ex amestec leguminoase cover-crops). Şi după toate acestea, trebuie să îi facem un program de fertilizare adecvat, în care să introducem Terracalco, într-o doză mică, cu rol multiplu: menţinerea structurii benefice, deblocare elemente nutritive, tamponare azot, consum specific/to de producţie agricolă, îmbunătăţirea faunei şi vieţii microbiene din sol.

    Prevenţia cu privire la boli produse de fungi. Să nu uităm de exemplu, că cele mai păguboase boli ale viţei de vie de exemplu (Mâna, făinarea) sunt ciuperci care germinează/sporulează în ochiurile de apă (în băltiri). De aici, sunt propagate de vânt, astfel via este infectată. Şi urmează nenumărate tratamente chimice, curative. Dacă am avea un sol afânat, unde am aplicat Terracalco, fără ochiuri de apă libere, unde să germineze sporii, infecţiile ar fi mult mai reduse (aduse de vânt doar din zonele vecine). Aplicarea unei doze adaptate de Terracalco este catalogată ca şi prevenţia ideală pentru astfel de infecţii fungice. Şi bineînțeles să reţinem că este mai ieftin şi mai bine să previi, decât să combaţi.

    Pentru a rezolva problemele ce ţin de blocaje ale elementelor minerale în sol. Aici avem un aspect deosebit de important. Într-un sol cu un pH de 5.2 de exemplu, aproximativ 34 % din fosforul pe care îl aplicăm acum, este disponibil restul de 66% se blochează. Astfel, dacă aplicăm 100 kg DAP 18:46, practic, avem aproximativ 15 kg fosfor disponibil/100 kg de produs 18:46, restul devine blocat. Vestea bună e că se deblochează utilizând Terracalco. Dar la azot, situaţia se complică, astfel într-un sol cu un pH de 5.2 aproximativ 43% din azot este disponibil. Asta înseamnă că aplicăm 100 kg uree cu 46% azot, din ea plantele folosind <20 kg de azot, restul pierzându-se prin levigare şi/sau volatilizare.

    Mai jos celebra comparaţie făcută de un fermier utilizator de Terracalco, care asocia solul cu o cămară cu alimente în conservă, trebuind să ne imaginăm Terracalco ca fiind “desfăcătorul de conserve” blocate din sol. De asemenea, amortizarea costurilor cu Terracalco se face atât din deblocarea rezervelor de elemente nutritive blocate existente în sol cât şi din folosirea a 100% îngrăşăminte aplicate în anul în curs.

    – Pentru a rezolva problemele legate de tamponarea azotului. Aici e o dilemă veche, ce îngrăşământ acidifică solul mai mult, azotat de amoniu sau ureea. După Asociaţia producătorilor de Fertilizanţi din Europa (Eu Fertilizers), ambele acidifică la fel de tare. Şi e logic, pentru că azotatul de amoniu vine cu un pH de 4.5 pe când ureea, în descompunerea ei, eliberează un ion de H+ care acidifică solul. Dar vestea bună e că, pentru a tampona 100 kg uree/100 kg azotat de amoniu, folosim 100 kg Terracalco 95. De asemenea, nitrocalcarul trebuie tamponat şi el. Pentru fiecare 100 kg nitrocalcar luăm în considerare aplicarea a 50 kg de Terracalco. Pentru a tampona azotul – sau altfel spus, nu îl lasă să îşi manifeste aspectele negative (acidificare a solului, scurgere și poluare pânză freatică şi altele).

    – Pentru a împiedica absorbţia de către plante a metalelor grele (Cd, Pb, etc). Deja în unele ţări vest europene (de ex Belgia), nu poţi cultiva legume cu frunze verzi (spanac, salată) dacă ai un pH al solului <6, pentru că la astfel de pH uri, plantele absorb pe lângă aluminium, cadmiul. De exemplu, Bolan şi colab în 2003, arată că la un pH de 5.2 avem cu 1000% mai mult cadmiu în frunză de rapiţă decât la un pH neutru (care, sub o formă sau alta, ajunge la noi în farfurie).

    – Pentru a îmbunătăţi conţinutul de materie organică din sol. Este o problemă nu numai la nivelul României cât la nivel european chiar global, scăderea conţinutului de humus din sol. În analizele pe care noi le facem, vedem valori foarte mici ale materiei organice. După cum se ştie, la un pH neutru, mineralizarea humusului este maximă (cu 300 % mai mare decât la un pH de 5,2). De asemenea, numărul bacteriilor nitrificatoare (care pun la dispoziţie azotul plantelor şi fără de care amoniacul ar distruge solul şi iar pierderile de azot ar fi uriaşe) este cu aproximativ 400% mai mare la un pH acid faţă de un pH neutru.

    – Consumul specific al plantelor de cultură. Orice fermier ştie că pentru a obţine o producţie de 1 to de porumb boabe, am nevoie de aproximativ 27kg N, 11 kg P2O5 şi 26 kg K2O. Ce nu se ştie este că pentru această tonă de porumb mai avem nevoie şi de 11 kg de calciu pur (Terracalco). Atât consumă plantele. Cu alte cuvinte, o tonă de porumb boabe consumă la fel de mult calciu cât fosfor. La floarea soarelui, pentru 1 tonă de seminţe am nevoie de 28-30 kg calciu pur (Terracalco) faţă de doar 21-23 kg de fosfor. La soia, avem nevoie de 35 kg de calciu pur (Terracalco) faţă de doar 24 kg de fosfor. Astfel, când ne facem tehnologia de fertilizare, să ţinem cont de aceste aspecte. Iar pentru grâu, avem nevoie de 10 kg de Calciu.

    Cum aplicăm TERRACALCO?

    Aplicăm Terracalco obligatoriu în suprafeţele ce urmează a fi cultivate cu cereale, porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, soia, lucernă, culturi legumicole etc. TERRACALCO se aplică, la pregătirea solului, înainte de o lucrare superficială sau de baza.

    Principalulul obiectiv este să aplicăm înainte de o lucrare de pregătire a solului (disc, combinator, freză, grapă, plug sau orice agregat care încorporează granula de TerraCalco®între 2 şi 30 cm sau chiar mai jos, in funcție de problemele semnalate). Ideea e să îi asigurăm granulei de TerraCalco® umiditate prin încorporare, pentru un contact perfect cu solul, cu scopul de a se dizolva şi a acţiona foarte rapid, pentru pregătirea condiţiilor optime de care are nevoie viitoarea cultură care va fi însămânţată. Granula astfel aplicată se descompune în prezenţa umezelii şi acţionează direct şi fără echivoc îmbunătăţind partea fizică, chimică şi biologică a solului.

    Ca şi interval calendaristic, aplicăm înainte de înfiinţarea culturii. De acum şi până la semănat. Nu avem restricţii din acest punct de vedere, dar recomandăm încorporarea pentru o lucrare de calitate. Vom vedea rezultate în termen scurt, sol mai uşor, afânat, cu nutrienți disponibili, optim pentru viitoarea cultură. Din acest motiv, fermierii care utilizează TerraCalco® 95 ne transmit că văd plante mai dezvoltate, mai rezistente la secetă şi care în final dau producţii mai bune şi de o calitate ridicată.

    Ca şi doză, între 300 kg şi maxim 2 to/ha, asigură condiţiile ideale pentru o cultură ideală. Pentru stabilirea exactă a dozei, luaţi legătura cu reprezentaţii Carmeuse Agricultură.

    De ce TERRACALCO şi nu altul?

    Pentru că este un produs-substanta activă cu rezultate excepţionale, rezolvând toate tipurile de probleme enunţate anterior.

    Dr. Ing. Bogdan COSTEA  – Team Leader Agricultura Romania & Republica Moldova

    Mobil:+40.757 929 157

    Email:agricultura@carmeuse.ro

    http://www.carmeuse-agricultura.ro

    www.terracalco.ro

    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding


    Te-ar mai putea interesa

    CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice! Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!