Zeci de mii de tone de lapte aruncate la canal pentru că nu are cine să le mai colecteze din ferme!
agrointeligenta.ro -Zecii de mii de litri de lapte sunt aruncate la canal din cauză că nu mai are cine să colecteze aceste cantități din fermele de vaci. Fermierii au ajuns în pragul disperării, iar acesta pare să fie numai vârful aisbergului cauzat de criza forței de muncă din Marea Britanie.
Cantitățile de lapte aruncate de fermierii britanici cresc de la o zi la alta, potrivit dailymail.co.uk. Numai într-o singură fermă din centrul Angliei, un crescător de vaci a fost obligat să distrugă 40.000 de litri de lapte în ultimele două luni. Din cauză că în țară nu se mai găsesc șoferi de camioane, colectarea laptelui a fost blocată.
Criză de șoferi de camioane
La acest moment, criza de șoferi de camioane este estimată în Marea Britanie la circa 100.000 de oameni.
Pe fondul acestei situații dificile, pe piață au apărut noi servicii de preluare și prelucrarea a laptelui – mici afaceri care preiau materia primă de la fermieri, evitându-se dumping-ul, însă prețurile oferite crescătorilor sunt foarte mici. Astfel, din cauză că fermele nu înregistrează niciun profit, exploatațiile sunt extrem de vulnerabile.
Nu se cunoaște numărul fermierilor afectați
Royal Association of British Dairy Farmers a declarat că încă nu există centralizare a numărului fermierilor care sunt nevoiți să își distrugă producția de lapte. La acest moment fenomenul pare izolat. ”Monitorizăm situația și, dacă fermierii au probleme, face apel să ne contacteze”, a spus președintele consiliului de administrație al asociației, Peter Alvis, și a cerut, de asemenea, consumatorilor să nu intre în panică.
Distrugerea cantităților de lapte este corelată cu o criză de alimente și cu rafturi goale în supermarketurile din Marea Britanie. Din cauza problemelor de aprovizionare și a crizei de șoferi, nici marii retaileri nu mai reușesc să asigure consumatorilor produsele necesare.
La nivel social, cetățenii Marii Britanii se confruntă cu cea mai mare criză financiară din ultimul deceniu, cu o inflație foarte mare, creșteri de prețuri și majorări ale impozitelor.