• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lămâiul siberian sau lămâiul de China – rezistă la ger și face lămâi uriașe, bogate în vitamina C

    agrointeligenta.ro -

    Lămâiul siberian de grădină sau lămâiul de China – Poncirus trifoliata –  oferă cultivatorilor o producție bogată de fructe mari, cu conținut de vitamina C mai mare decât cel al unei lămâi obișnuite. Avantajul pomilor de citrice uriașe este că rezistă la iernile geroase și, deci, rezistă și la condițiile din România.

    Emil Moldoveanu este printre românii cuceriți de lămâiul siberian de la care reușește și să vând fructele la un preț foarte bun: 10 lei pentru trei bucăți sau 15 lei pentru cinci bucăți. Pomicultorul promovează citricele și prin prisma că pot fi înmulțite ulterior prin semințe, iar fiecare fruct copt conține peste 15 sâmburi din care se pot obține noi plante.

    De unde provine lămâiul siberian

    Poncirus trifoliata este originar din nordul Chinei și zona siberiană. Cum clima de acolo este una aspră, acest arbore de citrice s-a adaptat să aibă o rezistență crescută peste iarnă și se spun că trece cu bine și peste temperaturi de -38 de grade Celsius.

    Cum arată lămâiul de China sau lămâiul siberian

    Lămâiul siberian are un aspect asemănător cu cel al altor arbori de citrice. Lămâiul de China crește până la 4-5 metri înălțime, dar se poate menține la o înălțime dorită prin efectuarea unor tăieri anuale.

    La lămâiul chinezesc, frunzele sunt căzătoare, iar florile sunt albe.

    Lămâiul siberian înflorește de două ori pe an. Prima înflorire este la sfârșit de aprilie, iar înflorirea este urmată de o fructificare. Cea de-a doua înflorire este în iunie și, de asemenea, este urmată de formarea fructelor. Astfel, lămâiul siberian este unul dintre puținii pomi care dau două producții de fructe pe an.

    Lămâiul siberian – în ghiveci sau în grădină?

    Lămâiul siberian se comercializează în România la ghiveci și mulți preferă să îl păstreze în acest mediu și să schimbe ghiveciul pe măsură ce arborele se dezvoltă și crește în dimensiune. Dacă este la ghiveci, lămâiul de China se dezvoltă foarte încet – ajunge la o înălțime de 40 cm în circa doi ani.

    Dacă sunt plantați în grădină, lămâii siberieni se dezvoltă mult mai repede.

    Cultura de lămâi Poncirus trifoliata în solar a fost de asemenea experimentată în județul Alba, la Colțești, de către Ioan Szakacs, care a primit primul lămâi de China de la un prieten din Ungaria.

    „Am primit de la un prieten o plantă mică de lămâie pe care am pus-o în solar, alături de celelalte plante obişnuite pe care le cultiv. Surpriza a fost să constat că lămâiul s-a integrat perfect în condiţiile climatice pe care le aveam şi a dat un rod foarte bogat. Nu m-am ocupat special de lămâi, doar l-am udat la fel ca pe celelate plante. A crescut repede, a înflorit şi a făcut fructe. (…) De la primul lămâi am luat seminţe pe care le-am plantat şi am obţinut descendenţi cu aceleaşi calităţi. Arbustul nu are o înălţime mare, ajunge la maximum un metru, dar poate să facă chiar şi zece fructe. Randamanetul este, prin urmare, unul foarte mare”, a explicat pentru adevarul.ro Ioan Szakacs.

    Îngrijirea lămâiului siberian

    Cel mai bun soi pentru lămâiul siberian este un sol fertil și aerat. Nu tolerează solurile foarte acide, cu pH ridicat, calcaroase sau cu salinitate mare.

    Lămâiul chinezesc nu se împacă bine cu seceta, așa că udarea lămâiului se face săptămânal în perioada de vegetație, fiind nevoie de o cantitate de circa 10 litri de apă la fiecare arbore mediu.

    Dacă este obișnuit într-un mediu protejat – solar sau chiar să fie ținut în casă, îngrijirea lămâiului siberian necesită mai multă atenție. Creşterea plantei este puţin mai dificilă în perioada iernii, când este nevoie ca pomul să aibă un număr cât mai mare de frunze sănătoase. Frunzele au o durată de viaţă de doi-trei ani şi cad treptat, pe măsură ce îmbătrânesc. Pentru creşterea şi hrănirea normală a fructelor, planta trebuie să aibă minimum zece frunze sănătoase pentru fiecare fruct. De aceea, la lămâi este obligatorie îngrijirea frunzelor şi menţinerea unui frunziş bogat şi sănătos.

    Nu sunt informații privind boli sau dăunători care să pună probleme lămâiului siberian cultivat în România.

    Se estimează că durata de viață a unui lămâi de China este de până la 60 de ani dacă beneficiază de condiții și de îngrijire.

    Ce gust au lămâile chinezești

    Ce gust au lămâile siberiene

    Ce este impresionant la lămâile de Siberia este dimensiunea lor. Fructele acestui lămâi sunt mul mai mari – duble sau chiar triple decât o lămâie obișnuită. Forma este cea clasică de lămâie, la fel și coaja este aceeași. Greutatea unei lămâi siberiene poate să ajungă și la 900 de grame, dar în medie, un fruct cântărește cam 300-500 de grame.

    Fructele de Poncirus trifoliata se aseamănă la gust cu lămâile obișnuite. Fructele lămâiului de China sunt la fel de parfumate – dar au un miros atât de citrice, cât și de smirnă. Cei care consumă lămâi siberiene spun că au un gust dulce acrișor.

    Lămâile siberiene sunt bogate în vitamina C

    Lămâile siberiene – conținut ridicat de vitamina C

    Lămâile siberiene ar avea un conținut mai ridicat de vitamina C, ceea ce le face foarte apreciate. Sunt cultivatori care spun că acest aport de vitamina C este chiar de 6 ori mai mare decât la citrica pe care o găsim în supermarket.

    Producția de fructe la lămâiul chinezesc care rezistă peste iarnă

    Producția de fructe la un lămâi siberian

    Lămâiul siberian fructifică de două ori pe an și este foarte productiv. Recoltarea se face când fructele au culoarea verzui-deschis.

    De la un arbore de numai un metru se pot recolta și zece fructe mari. Dacă nu sunt culese, lămâile uriașe pot rămâne în pom și se păstrează foarte bine și peste iarnă.

    Nu doar fructele se pot folosi de la lămâiul siberian de grădină. Din frunzele uscate, flori și fructe se poate face un ceai răcoritor și vitaminizant. Fructele se utilizează în preparate culinare, siropuri și dulcețuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!