• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce mor puii în ou la clocitoare – cauze. Soluții pentru a avea pui sănătoși

    agrointeligenta.ro -

    De ce mor puii în ou la clocitoare. Cauzele pentru care puii mor în ou sunt variate și pornesc de la infecția cu Salmonella, până la temperaturi prea scăzute sau probleme genetice. Iată ce trebuie să faci pentru ca puii să eclozeze sănătoși și puternici.

    Ouă fertile – pui care mor

    Mortalitatea puilor în clocitoare este corelată de mulți crescători cu calitatea ouălor. Aceasta nu este însă mereu o cauză, factorii care afectează embrionii fiind cu totul alții și pot ține de genetica puilor, de condițiile de incubare și de mediul în care se desfășoară întregul proces.

    Cât durează incubația la puii de găină

    Incubația la puii de găină durează 21 de zile pentru o dezvoltare completă – 19 zile la incubator și 3 zile în camera de eclozare. De reținut că perioada embrionară a păsărilor se împarte în general în două sub perioade, faza de incubaţie şi faza de ecloziune. Ecloziunea în general este produsă în ultimele 3–4 zile din faza embrională. În cazul puilor de găină, când este vorba de incubaţie se referă la primele 19 zile a dezvoltării embrionului.

    Condiții optime pentru incubația puilor de găină

    Dacă folosiți un incubator, temperatura recomandară este 37,5°C. Doar la începutul incubaţiei, este necesară căldură în incubator, apoi aceasta se scade întrucât se adăugă şi căldura produsă de embrion.

    Nivelul de umiditate din incubator trebuie să fie menținute la 55-60%.

    În cazul ouălor clocite de găină, în cuib ar trebui să fie asigurată o temperatură de 20-25 de grade Celsius și o umiditate de 70%. Dacă nu sunteți siguri, un termometru și hidrometru pot fi plasate în boxa de cuib.

    Când mor puii în ou la clocitoare

    Când mor puii în ou

    De ce mor puii în ou la clocitoare. În timpul procesului de clocire, eclozare, cele mai mari rate de mortalitate sunt în primele zile de incubare sau, alternativ, în ultimele zile de incubare.

    Salmonella – cauză pentru mortalitatea puilor

    Mortalitatea puilor în ou poate fi cauzată de Salmonella. Totuși, numai un procent mic, de circa 5% din puii morți înainte de eclozare au un deces cauzat de infecția cu Salmonella.

    Cauzele pentru care puii mor în primele zile de incubare

    Cauzele pentru care puii mor în primele zile de incubare

    Dacă puii mor în primele zile de incubare, cauzele pot fi legate de acest proces. Vă veți da seama dacă puii au murit în această perioadă dacă, la final, când analizați ouă, în el găsiți embrionul într-o fază incipientă.

    Cel mai frecvent, pierderea embrionilor din primele zile de incubație este cauzată de incubarea deficitară ce duce la răcirea oului după ce a început dezvoltarea. Analizați dacă temperatura a fost prea mică pentru a menține în viață puiul sau dacă vibrațiile excesive ale oului distrug puiul sau gălbenușul. Luați în calcul și probleme genetice care pot fi incompatibile cu supraviețuirea embrionului.

    De ce mor puii în ou la clocitoare. Cauzele posibile de pierdere a embrionilor în primele zile după incubare pot ține de folosirea de materiale necorespunzătoare în cuib, interferența exagerată a crescătorului, controlul inadecvat împotrivă căpușelor și puricilor, păsări prea multe într-un spațiu restrâns, pasări bătrâne artritice, adăpost necorespunzător, concurența cu alte păsări din volieră, părinți de slabă calitate, temperatura prea ridicată sau prea scăzută sau voliera slab ventilată, tulburări în afara volierei.

    În primele zile de incubație, ouăle sunt foarte vulnerabile la leziunile de tip vibrații la începutul perioadei de incubare. Agitarea oului poate ucide embrionul în curs de dezvoltare, fie direct, fie prin ruperea gălbenușului.

    Dacă embrionii prezintă anomalii genetice, de obicei, mor, de asemenea, la începutul perioadei de incubare. Probleme genetice sunt mult mai probabil să apară cu reproducerea consangvină.

    Pui care mor între ziua a patra și ziua a 14-a de incubare

    Dacă embrionii au trecut cu bine de primele zile după incubare, mai departe are loc procesul de dezvoltare al embrionilor. Deși este cea mai lungă perioadă în procesul de incubație, între ziua a patra și ziua a 14-a este înregistrată cea mai scăzută rată a mortalității la puii neeclozați.

    Cauzele care pot conduce la decesul puilor în această perioadă este legată de carențe de nutriție și de infecții.

    Puiul în creștere primește hrană din gălbenuș și decesele ce au loc în acest interval pot avea drept cauză probleme nutriționale la găina mamă. Femelele care sunt corect hrănite produc gălbenușuri nutritive care sprijină embrionii sănătoși. Simpla hrănire cu un amestec de 2-3 tipuri de grăunte și pietriș nu este suficientă să pregătească bine femela standard pentru reproducere. Crescătorii care cred că pot face acest lucru acceptă și o valoare crescută a ratei de deces a embrionilor sau mai mulți pui slabi în cuib.

    Infecțiile pot cauza moartea puilor în ou în această perioadă de dezvoltare, dar și în orice moment al incubației. Există unele infecții care pot fi purtate de mamă, cum ar fi Chlamydia și Salmonella, care infectează ovarele. Acestea pot fi preluate în ou, la momentul constituirii sale, și, ulterior, pot infecta și ucide embrionul în timp ce acesta crește. Infecția poate trece, de asemenea, prin peretele oviduct în ou. Aceste tipuri de infecții, care intră în ou înainte de depunere, sunt în minoritate.

    O altă sursă de contractare a infecțiilor este din cuib sau adăpost. Dacă mediul în care sunt ținute păsările este murdar, prost ventilat sau cu umiditate excesivă, atunci se poate ajunge la contaminarea cojii oului și libera circulație a agenților infecțioși în ou.

    Calitatea ouălor este o altă posibilă cauză a deceselor la pui încă din ou. Ouăle crăpate, cu coaja subțire, cu formă imperfectă permit intrarea mai ușoară a infecției și sunt mult mai sensibile. Ouăle slabe pot apărea din cauza unei boli a oviductului, dar sunt mai frecvent asociate cu o deficiență nutrițională, în special cu deficitul de calciu.

    Cloșcă cu puii ieșiți din ouă

    Cauzele pentru care puii mor înainte de eclozare

    Puii care mor spre sfârșitul incubării au un deces cauzat mai ales ca urmare a problemelor asociate cu eclozarea. Când incubarea se termină, puiul trebuie să treacă de la obținerea de oxigen prin membranele care îl înconjoară, la respirația aerului și, de asemenea, să reabsoarbă sacul gălbenușului (care îi oferă atât hrană cât și imunitate).

    Prin incubare o membrană – Chorioallantois – similară cu placenta, se dezvoltă în jurul puiului oferind aer embrionului după ce difuzează aerul prin coajă. La sfârșitul incubării puiul trebuie să treacă de la o respirație prin această membrană la a respira direct aer. El face acest lucru în două etape. Mai întâi face o mică gaură în camera cu aer din lateralul oului și începe să respire aerul conținut de aceasta. În acest stadiu pot fi simțite vibrații în ou și puiul uneori se aude scoțând sunete. După alte 12-24 de ore, puii fisurează coaja și respiră aerul extern. În timp ce acest lucru se întâmplă, ultima parte din sacul vitelin (nutrientul puiului în timpul incubării) este tras în ombilic (și în cele din urmă sfârșește că un sac de mici dimensiuni în peretele intestinului subțire, sac numit diverticulul Merkels, acesta rezistă întreaga viață a păsării). Interesant, în acest timp, puiul, de asemenea, bea lichidul clar din jurul lui, lichidul amniotic. Acest lichid amniotic, și, de asemenea, sacul vitelin conține anticorpi care protejează puiul de infecție în primele săptămâni de viață. În timp ce toate procesele fiziologice acestea complexe au loc, puiul este vulnerabil.

    De ce mor puii în ou la clocitoare. Dacă temperatura sau umiditatea este incorectă în această fază, aceste procese nu se mai produc în mod corect și puiul poate muri. Temperaturile prea ridicate sau prea scăzute sau umiditatea în aceasta perioadă vor afecta negativ puiul. Problema de obicei, este, totuși, o temperatură prea ridicată, sau prea scăzută sau o umiditate prea scăzută. Această combinație face coaja și membrana să devină tare și uscată. Acest lucru poate duce chiar și la epuizarea unui pui sănătos. În afară de aceasta, puiul se deshidratează rapid. Acești pui deshidratați sunt numiți pui lipicioși din cauza modului în care se lipesc de membranele din coajă. Aceștia sunt găsiți adeseori morți, după ce au eclozat parțial. Dacă sunt scoși din coajă au deseori neabsorbit sacul vitelin și există de multe ori albuș încă în ou. Pentru procentaje de eclozare cu succes, ridicate, este vital ca pasările de reproducere să aibă acces la ploaie sau să facă o baie în această perioadă. Dacă nu este posibil, partea de dedesubt a femelei și ouăle, de asemenea, pot fi ușor umezite cu apă dintr-o sticlă cu pulverizator.

    Rata de mortalitate a puilor în ou este de 5%

    5% – o rată de mortalitate ce poate fi considerată normală

    În orice proces de incubare trebuie să aveți în vedere că, din diverse cauze, vă veți confrunta cu pierderea puilor înainte de eclozare. În mediu, rata de mortalitate a puilor înainte să iasă din ou este de 5%.

    Cum puteți preveni decesul puilor în ou

    Cum puteți preveni decesul puilor în ou

    Pentru succesul procesului de clocire, aveți în vedere îmbunătățirea nutriției pasărilor reproducătoare în lunile înainte de reproducere. De asemenea, asigurați cloștii cuib proaspăt pentru fiecare rundă, și o continuă igienă a cuibului. Se recomandă accesul la ploaie sau o baie în apropiere de eclozare.

    În cazul în care aceste chestiuni nu ajută, medicul veterinar va dori, de obicei, să testeze femela pentru infecții, sau alternativ să analizeze un pui mort înainte de eclozare sau un embrion pierdut.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor! Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!