Reacția unui fermier la criza îngrășămintelor: ”Fertilizez cu gunoi de grajd, altceva n-am găsit!”
Angelica Lefter -Criza îngrășămintelor îi afectează în special pe fermierii mici. Din cauza prețurile majorate, dar și a stocurilor limitate, agricultorii încep să își regândească atât tehnologia, cât și culturile.
Un exemplu este fermierul Marius Coc din Luduș, județul Mureș, care cultivă 30 de hectare de teren agricol și deține în proprietate câteva zeci de hectare de pășune, suprafețe cu care încearcă să asigure hrana celor circa 700 de ovine pe care le crește.
Deși se gândea să se axeze mai mult pe partea vegetală și-a dat seama că, pentru moment, rentabilă este tot creșterea ovinelor.
Asta pentru că, a explicat oierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, au explodat prețurile la îngrășămintele chimice.
De la 2.700 de lei/tona de DAP, la 3.300 de lei/tonă
Pe lângă scumpirile evidente, Marius Coc explică faptul că nici nu se mai găsesc îngrășăminte în piață. Din acest motiv, în toamna aceasta va folosi preponderent gunoi de grajd, iar pe cele peste 30 de hectare își va regândi culturile.
”Îngrășăminte nu cred că pupăm anul acesta! Nu am apucat să iau nimic, am sunat, anul trecut am luat prima dată tona de DAP cu 2.700 de lei/tonă, anul acesta mi s-a spus că va costa 3.350 de lei, dar nici cu banii ăștia nu luăm, că nu este deloc! Am sunat, mi-au spus că va veni marfă, dar nu cred că vor aduce. Ce voi face: am adunat ceva gunoi de grajd pentru 5-6-7 hectare cu porumb și restul le însămânțez cu lucernă. Dacă nu mai găsim îngrășământ, ne axăm pe lucernă și porumb!”, a explicat fermierul.
Creșterea animalelor afacere mai rentabilă decât cultivarea cerealelor, având în vedere noile prețuri la inputuri
Marius Coc a mărturisit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că și-ar fi dorit să țină mai puține animale, însă a cântărit bine situația și a ajuns la concluzia că agricultura în sfera vegetală duce la cheltuieli foarte mari și tot mai rentabil este să crească în continuare cele peste 700 de oi pe care le deține.
”Am o suprafață de 30-35 de hectare pentru culturi de cereale. Îngrășămintele și motorina sunt unele dintre cele mai mari probleme. Înainte făceam în perioada aceasta de toamnă fertilizarea la păioase și primăvara la porumb. Mai cultivăm lucernă. Luam cam până în 4.000 de kilograme de azotat. Am zis la un moment dat să mai dăm din animale, să ne ocupăm de culturi, dar la ce prețuri vin la motorină, îngrășăminte, apoi la sămânță. M-am uitat la azoturi, la erbicide și cred că lăsăm animalele la numărul pe care îl avem acum. Acum am peste 700 de oi mari, am și miei”, a spus Marius Cuc.
Fermierul va fertiliza cu gunoi de grajd
Fermierul mureșean a menționat că în acest moment al toamnei se făcea de regulă fertilizarea, dar având în vedere că prețurile la îngrășăminte și motorină au crescut semnificativ, va renunța la a mai cumpăra îngrășăminte și va folosi cele câteva tone de gunoi de grajd pe care le-a strâns de la animale. Ca ultimă soluție, se va reorienta către culturi de lucernă și mazăre și va semăna cereale pe suprafețe mult mai mici.
”Dacă nu reușesc să fac fertilizarea, o să însămânțăm pe suprafețele pentru care am gunoi de grajd, apoi o să băgăm mazăre, lucernă. Și anul trecut am pus mazăre pentru că lasă azot în sol. Gunoiul îl am anual de la ovine. Am vreo 40-50 de tone de gunoi, pe el o să-l folosesc iarna asta. Eu mai gunoiesc lucerna, pășunile. Fac un pătrat de gard electric, bag oile pe părți, le las 2-3 nopți și le întorc!”, a încheiat crescătorul de animale Marius Coc.