E oficial! Directorul ANZ, Bela Vaida, este dușmanul declarat al crescătorilor de animale din România!
agrointeligenta.ro -Este oficial: directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela, s-a poziționat ca un dușman declarat al crescătorilor de animale din România. Șeful ANZ a răspuns adresei transmise de către Asociația Forța Fermierilor cu un refuz ferm de a forma un grup de lucru pentru adoptarea unui ordin care să vină cu soluții la actualele probleme din zootehnie și care să fie în acord cu nevoile și așteptările beneficiarilor politicilor agricole pe care le elaborează ANZ.
Pe data de 29 septembrie, Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul instituției proiectul Ordinului pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.
Actul normativ pus în dezbatere publică nu ține cont de niciuna dintre propunerile și obiecțiile exprimate de către asociațiile de fermieri și încalcă prevederi ale Regulamentului european nr. 1012/2016, motiv pentru care Asociația Forța Fermierilor, la care sunt afiliate la acest moment cinci organizații care coordonează activitatea de ameliorare pentru șase Registre Genealogice pentru speciile bovine și ovine, a solicitat la nivel guvernamental oprirea de la promovare a acestui act normativ și formarea unui grup de lucru care, împreună cu fermierii, să identifice o formă legislativă care să răspundă nevoilor fermierilor, nu să fie dictată din birouri de anumite interese aflate acum în sfera de influență de la MADR.
Pentru a semnala că există un precedent la ANZ, solicitarea Asociației Forța Fermierilor a fost însoțită inclusiv de decizii obținute în instanță de către asociații care au contestat un alt ordin ministerial care nu ține cont de realitățile sectorului.
Adresa Asociației Forța Fermierilor a fost înregistrată în mod oficial la Cabinetul Prim-ministrului României (număr de înregistrare 22432/5.10.2021), la Secretariatul General al Guvernului (număr de înregistrare 22433/5.10.2021), la Ministerul Agriculturii (69175/5.10.2021) și la Agenția Națională pentru Zootehnie (număr de înregistrare 11851/5.10.2021). Pentru procesare mai ușoară, documentul a fost transmis instituțiilor menționate și în format digital.
ANZ îi anunță pe fermieri că va publica Ordinul în ciuda tuturor obiecțiilor din partea beneficiarilor actului normativ
Prima instituție care a răspuns adresei Asociației Forța Fermierilor este Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) care a transmis un punct de vedere semnat de directorul Vaida Bela și în care se resping toate propunerile și obiecțiile fermierilor, fără nicio deschidere pentru dialog și dezbatere publică reală.
”Ne reiterăm susținerea adoptării proiectului de Ordin în forma propusă de către subscrisa și adusă la cunoștința publicului, prin afișarea pe site-ul Ministerului, în data de 29 septembrie 2021„, arată directorul ANZ în punctul de vedere ce vine ca răspuns la ”memoriul” primit din partea Asociației Forța Fermierilor.
ANZ nu vrea să facă un grup de lucru care să dezbată transparent noul ordin pentru fermieri
Referitor la solicitarea fermierilor de a se crea un grup de lucru pentru analizarea transparentă a proiectului de act normativ aflat în discuție, șeful ANZ respinge propunerea, spunând că solicitarea fermierilor excede dispozițiilor legale.
Fără a ține cont de propunerile venite din partea crescătorilor de animale organizați în cele cinci organizații reprezentative, directorul ANZ invită fermierii în instanță. Acolo unde deja șeful ANZ ”sparge” banii statului care este obligat să plătească salariile juriștilor și avocaților în peste 10 procese pe care deja i le-au deschis asociațiile de fermieri și pe care le pierde pe bandă rulantă (vom reveni asupra acestui aspect).
ANZ trimite fermierii să se plângă la instanțe
”În ceea ce privește prima solicitare a dvs., anume ”oprirea de la adoptare a Ordinului (…), vă învederăm faptul că, potrivit prevederilor coroborate ale art. 7 alin. 4 și art. 14, alin. 1 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (republicată), legiuitorul , pe de-o parte a instituit un mecanism transparent de dezbatere publică a tuturor punctelor de vedere emanând de la persoanele interesate, iar pe de altă parte a recunoscut persoanelor considerate vătămate, dreptul de a formula plângeri potrivit dispozițiilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004”, se arată în răspunsul ANZ.
Articolul 14, alin 1 la care face referire este acela care le dă dreptul fermierilor să dea în judecată ANZ. (”Orice persoană care se consideră vătămată în drepturile sale, prevăzute de prezenta lege, poate face plângere potrivit dispozițiilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare”). Cu alte cuvinte, ANZ – structură subordonată Ministerului Agriculturii și care ar trebui să elaboreze politici pentru crescătorii de animale, nu mai are chef să stea de vorbă cu fermierii și dacă acest lucru nu le convine, singura cale rămasă este cea a instanței.
ANZ amenință fermierii că vor fi sancționați ”cu fermitate”
În final, șeful ANZ îi amenință pe fermieri că vor fi sancționați ”cu fermitate” dacă se adresează instanțelor de judecată și organelor de anchetă, agenția din subordinea Ministerului Agriculturii urmând să nu ezite să recurgă ”la niciun mijloc de natură legală” pentru a-i pedepsi pe crescătorii de animale care atentează la interesele ANZ (?!).
”În privința conduitei dvs. de a vă adresa instanțelor de judecată și organelor de anchetă, în absența obținerii unui răspuns favorabil, dorim să subliniem faptul că, subscrisa, în vederea recunoașterii drepturilor sale și pentru apărare intereselor acesteia, nu va ezita să recurgă la niciun mijloc de natură legală, sens în care orice tentativă de includerea în eroare a organelor judiciare, precum și orice exercitare abuzivă a drepturilor civile urmează să a fi sancționate cu fermitate”.
Mai jos găsiți integral răspunsul primit de Asociația Forța Fermierilor din partea ANZ ca urmare a adresei transmise în data de 5 octombrie.