• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii Adrian Oros – încă o gafă majoră cu implicații la Bruxelles!

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul Agriculturii Adrian Oros – încă o gafă din cauza căreia au de suferit producătorii români. Instituția pe care încă o conduce Adrian Oros nu a notificat Comisia Europeană cu privire la un act normativ cu impact pentru piața comunitară de miere printr-o regulă de etichetare cu țara de origine pentru cantitățile comercializate în România. Astfel de noi reglementări trebuie notificate de România și de către orice alt stat din UE, prin Guvernul național, la nivelul Comisiei Europene și publicat în sistemul TRIS (The Technical Regulation Information System – pentru consilierii lui Oros), însă incompetenții din echipa ministrului Oros, în frunte cu consilierul Marian Irinei, nu au urmat procedura, iar actul normativ nu a întrunit avizele necesare pentru a fi aprobat.

    Consilieri nepregătiți care nu cunosc, dar nici nu consultă specialiștii din cadrul MADR și chiar ignoră recomandările acestor oameni care știu cu ce se ”mănâncă” tehnica legislativă. Încă o gafă făcută de echipa lui Oros, iar de data aceasta, cei afectați sunt apicultorii. Aceștia s-au bucurat când Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică o modificare la normele de aplicare a Legii apiculturii pentru publicarea pe eticheta mierii și a țării sau țărilor de origine a materiei prime.

    România trebuie să notifice la Bruxelles noua obligație de etichetare a mierii

    Ceea ce nu au știut sau nu s-au obosit să pună în practică cei din echipa lui Adrian Oros este o procedură cu literă de lege la nivelul UE: orice act normativ care are impact asupra pieții comunitare libere se notifică la nivelul Comisiei Europene și stă în analiză publică la nivel european, prin sistemul TRIS. Această responsabilitate revine Guvernului, chiar și când actul normativ este elaborat la nivel parlamentar. Nu era cazul acum, când ordinul s-a făcut în anticamera ministrului Oros, probabil de către consilierul apicultor al acestuia, care nu s-a consultat cu experții în tehnică legislativă.

    LATER EDIT: În procedură normală, proiectul de ordin propus de MADR, care implică și noi reguli de etichetare, trebuia transmis către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC și către Ministerul Economiei pentru a se putea notifica actul normativ la nivelul Comisiei Europene. După notificare, actele normative se publică în dezbatere publică și pe TRIS.

    Cum procedura legislativă nu a urmat pașii obligatorii la nivel european, ANPC a dat aviz negativ proiectului de ordin elaborat de MADR. ”Informație oficială de astăzi: Vă informăm că proiectul de Ordin privind modificarea art. 2 pct. 4 din anexa la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 522/798/317/2003 pentru aprobarea Normelor referitor la denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii, care transpune Directiva 2014/63/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 de modificare a Directivei 2001/110 a mierii, nu a primit aviz favorabil din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), deoarece modificarea menționată mai sus trebuie notificată Comisiei Europene”, a anunțat Federația ROMAPIS.

    La acest moment, deși există o lege aprobată de Parlament privind etichetarea conformă a mierii, din cauza incompetenței crase de la MADR, apicultorii români au de pierdut, iar importatorii și falsificatorii de miere prosperă în continuare. ”Așadar ne-am întors de unde am plecat! Bucuria victoriei apicultorilor împotriva falsificării mierii pe piața României se transformă în amărăciunea înfrângerii! Organizația noastră atrage atenția de peste un an pe această temă, inclusiv în ce privește necesitatea notificării către UE. Începe o nouă etapă de tergiversare, deci aplicarea legii promulgată de peste un an și jumătate se amână încă o dată!”, a mai spus ROMAPIS.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!