• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Câștigătoarele TalentA 2021 – premiate de Corteva Agriscience. Proiectele doamnelor-fermier pentru o agricultură sustenabilă

    agrointeligenta.ro -

    Câștigătoarele TalentA 2021 – premiate de Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural. Elena Cosmina Socea, Corina Oprea, Diana Nicoleta Raba și Viorica Mirela Popa, dar și Ștefania Leoveanu sunt doamnele fermier care au convins prin proiectele lor că merită finanțare pentru a-și dezvolta afacerea. Iar celebrarea muncii lor, dar și a tuturor femeilor din agricultură a avut loc de Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, când Corteva Agriscience a organizat un eveniment special ce a inclus și premierea din cadrul TalentA.

    Marile câștigătoare în cadrul celui de-al doilea sezon al programului TalentA dezvoltat de Corteva Agriscience au fost premiate vineri, pe15 octombrie, în cadrul unui eveniment ce a marcat și un prilej de sărbătoare în întreaga lume – Ziua Mondială a Femeilor din mediul Rural.

    Compania Corteva – creștere în ambele sectoare cheie: semințe și produsele de protecție a culturilor

    Prezentare Jean-Philippe Riffat, Central Europe Leader Corteva Agriscience

    ”Această zi recunoaște importanța rolului femeilor în dezvoltarea agricolă și a mediului rural din lumea întreagă. Este o sărbătoare care ne este foarte aproape de suflet și, iată, ne aflăm în ziua în care anunțăm câștigătoarele programului educațional TalentA Corteva 2021. Aș vrea să profit totodată pentru a vă prezenta rezultatele noastre financiare pentru prima jumătate a anului 2021. (…) Dacă facem o comparație dintre prima jumătate a anului 2021 cu prima jumătate a anului 2020, observăm o creștere globală a venitului nostru, respectiv cu 7% și 6% organic vorbind, adică înlăturând poziția pozitivă a altor monede față de dolar. Practic, am înregistrat o creștere în ambele noastre sectoare cheie: semințe și produsele de protecție a culturilor”, a spus Jean-Philippe Riffat, Central Europe Leader Corteva Agriscience în deschiderea galei de premiere a programului TalentA, care a opinat că a observat o tendință pozitivă și în lunile care urmează.

    Jean Ionescu, Corteva Agriscience: Rolul femeii în dezvoltarea familiilor, fermelor din România este unul esențial

    Rezultatele deosebite ale companiei au fost menționate și de către de Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova Corteva Agriscience. Oficialul Corteva Agriscience a subliniat rolul femeii în dezvoltarea fermelor românești, dar și susținerea pe care o oferă TalentA în această direcție.

    Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova Corteva Agriscience

    ”Suntem o țară în plină dezvoltare, iar în mediul rural rolul femeii în dezvoltarea familiilor, fermelor din România este unul esențial. Rolul meu astăzi este să vă dau câteva detalii despre ce este Corteva în România și Republica Moldova. Mondial, rolul nostru este destul de simplu, dar are încărcătură foarte, foarte importantă pentru generațiile care urmează și mai precis, rolul este să îmbunătățim viața celor care produc, al celor care consumă, asigurând progresul generațiilor viitoare, adică să avem grijă de planeta începând de la mediu, sol, într-un cuvânt să dirijăm cumva schimbările climatice viitoare pentru că știm cu toții prin ce trece planeta dacă analizăm acest an din punct de vedere meteorologic, este unul dintre obiectivele noastre și cu siguranță obiectivele majore ale fermierilor la nivel mondial”, a arătat Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova Corteva Agriscience.

    În primul panel de discuții care a avut loc în cadrul evenimentului de decernare a premiilor TalentA au fost invitate o serie de doamne de succes în agribusiness. ”Gazdele” dialogului au fost Maria Cîrjă, Marketing Manager al Companiei Corteva în România și Republica Moldova, și Monica Sorribas, Vicepreședinte și Marketing Leader pentru Europa în cadrul Corteva Agriscience.

    Maria Cîrjă, Corteva Agriscience: Femeia fermier este o doamnă puternică

    În cadrul discuțiilor, invitatele Aurelia Vișinescu, administrator al Domeniilor Săhăteni, Andreea Roșca, administrator al Cramei și Pensiunii ”La Butoaie” și Gabriela Rizescu, director de marketing Alcedo, au adus în prim plan atât provocările cu care se confruntă o femeie cu business în domeniul agriculturii cât și rezultatele obținute, făcând referire la traversarea acestei perioade de pandemie.

    Maria Cîrjă, Marketing Manager al Companiei Corteva în România și Republica Moldova a apreciat că experiența în mediul rural reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea unei doamne care dorește să urmeze o carieră în agricultură.

    Maria Cîrjă, Marketing Manager al Companiei Corteva în România și Republica Moldova

    ”Femeia fermier este o doamnă puternică, care se trezește la ora 5:00, care pregătește micul dejun pentru familia ei, își face planul pentru ziua respectivă și pleacă prima din casă și aș putea să spun că la întoarcerea acasă, poate este ultima care intră în casă. Plecând prima, venind ultima, restul zilei îl dedică celorlalți și aș putea spune celor pentru care produce hrană, pentru că principalul obiectiv al unei femei fermier este să producă hrană, nu numai pentru familia ei, cât pentru comunitatea în care își desfășoară activitatea în primul rând, dar și pentru semenii noștri, oamenii de rând pentru că ceea ce producem, nu contează că este fermă de cultură mare sau este fermă legumicolă, seră sau câmp, este pentru a hrăni semenii noștri”, a spus Maria Cîrjă.

    TalentA: 33 de participante în programul Corteva

    Cel mai așteptat moment al evenimentului l-a reprezentat premierea câștigătoarelor TalentA. Anul acesta s-au înscris în program 33 de doamne care și-au construit proiectele, le-au trimis comisiei pentru validare, iar în urma evaluării, Comisia, formată din 5 experți Corteva și 3 consultanți Starperformining a ales proiectele câștigătoare ,care raportează la beneficiul întregii comunități și sunt în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale Corteva Agriscience.

    TalentA: Premiul I – acordat pentru un proiect de procesare a alunelor

    Premiul I în cadrul programului TalentA 2021 i-a revenit Elenei Cosmina Socea care a prezentat proiectul ”Construire hală și achiziționare linie de procesare alune” care ar urma să aibă o valoare de 750.000 de lei și să fie implementat în județul Neamț, comuna Girov. Proiectul tinerei are o durată de implementare de 6 luni și obiectivul principal este crearea condițiilor necesare pentru prelucrarea alunelor în cantități industriale.

    Elena Cosmina Socea a câștigat Premiul I la TalentA 2021

    Studentă în anul IV în cadrul Facultății de Horticultură din cadrul USAMV Iași, administrează alături de soțul ei o societate cu profil horticol. Beneficiind de o experiență de 8 ani în domeniu horticol din Italia, aceasta și-a deschis propria afacere în anul 2013 și motivată fiind de creșterea afacerii din fiecare an, își dorește să se dezvolte și mai mult.

    “Alunul a devenit o specie tot mai atractivă, se plantează în mai multe zone din țară, motiv pentru care ne dorim să construim această hală și să putem lua alune și de la alți producători. Noi cultivăm alun pe 20 ha, avem și 3 ha plantate cu nuc, dar și pepiniere. Dispunem de teren propriu pe care vom construi hala și vom achiziționa o linie de procesare din Italia, pentru a putea obține produse finite. Astfel, cu ajutorul premiului oferit de Corteva, vom putea crea locuri de muncă permanente, nu doar sezoniere, vom asigura și altor producători piață de desfacere și ne vom dezvolta afacerea”, a punctat Elena Cosmina Socea.
    Premiul I câștigat de tânăra din Iași în cadrul TalentA se ridică la 6.000 de dolari.

    TalentA: Premiul II – acordat pentru un proiect de producție a sucului de mere

    Cea de-a doua câștigătoare din cadrul TalentA 2021 – Corina Oprea, a inițiat proiectul „Crăița Merelor – Tradiție. Inovație. Sustenabilitate”, care i-a adus premiul II în valoare de 5.000 de dolari.

    Corina Oprea Elena a câștigat Premiul II la TalentA 2021

    Tânăr antreprenor în agibusiness și manager cu experiență de peste 10 ani în corporație, Corina iubește merele la fel de mult ca leadership-ul, dezvoltarea continuă și inovația. Și-a propus să ducă la un alt nivel afacerea familiei, o afacere cu o tradiție de peste 40 de ani.

    “Atunci când puțini mai credeau în patria merelor, eu împreună cu familia am decis să aducem livezile cu meri în atenția publicului din noi perspective. În 2011 am fost primii producători de suc de mere și ne-am bucurat să împărtășim cunoștințele despre instalația de procesare cu comunitatea din care facem parte, astfel încât azi, majoritatea consătenilor produc suc de mere. În 2019, am creat marca Crăița Merelor și nu ne-am oprit doar la producția de suc, ci am ascultat dorințele clienților și am produs mere deshidratate, cidru și anul acesta vom adăuga un nou produs, untul de mere. Ma bucur că am avut ocazia să fac parte din acest proiect, iar premiul oferit de Corteva ne va oferi posibilitatea să procesăm o cantitate mai mare de fructe și să extindem tipurile de produse create din mere. Astfel, ne dorim nu doar să inspirăm comunitatea din Voinești, ci și să oferim informații educative în cadrul vizitelor în livadă, workshopuri și programe cu școli și/sau grădinițe. Introducerea Bazinului Pomicol Voinești în circuitele turistice este unul dintre obiectivele menite să aibă un impact pozitiv, major asupra comunității. Nu în ultimul rând, ne dorim să creăm noi locuri de muncă prin dezvoltarea business-ului și a capacității de producție”, a declarat Corina Oprea.

    TalentA 2021: Premiul III, acordat pentru un proiect de procesare a legumelor

    Premiul III în cadrul programului TalentA – ediția a doua a avut două câștigătoare: Diana Nicoleta Raba și Viorica Mirela Popa. Cele două au colaborat împreună în cadrul proiectului „Diversificarea sortimentală prin dezvoltarea unei game artizanale de conserve din fructe și legume” care a primit premiul III în valoare de 4.000 de dolari.

    Diana Raba a câștigat Premiul III la TalentA 2021 împreună cu Viorica Mirela Popa

    Diana Nicoleta Raba este absolventă a Facultății de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul USAMV a Banatului și doctor în horticultură din anul 2010, actualmente conferențiar universitar în cadrul Facultății de Management și Turism Rural, iar Viorica Mirela Popa este și ea absolventă a Facultății de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul aceleași Universități, doctor în Horticultură din anul 2009 și ocupă funcția de sef lucrări în cadrul Facultății de Inginerie Alimentară. „Prin implementarea acestui proiect încercăm să dezvoltăm o variantă sustenabilă prin care să valorificăm potențialul horticol din zona de vest a țării, inclusiv a fructelor din flora spontană a Banatului Montan. Ne dorim să venim în sprijinul producătorilor locali, pentru că sunt puține societăți care prelucrează legumele și fructele, iar potențialul de a pătrunde pe piața de profil este destul de mare, mai ales că trendul actual este acela de consuma produse cât mai lipsite de aditivi, produse care să se apropie cât mai mult de gustul de acasă, preparate cât mai tradițional. Ne propunem și diversificarea gamei existente prin introducerea de conserve din fructe și legume realizate în mod tradițional. Vom colecta și vom prelucra legumele și fructele de la producătorii din zonă și vom exploata resursele din flora spontană, pentru că de obicei producția merge spre export și se întoarce sub formă de produse procesate în țară. Așadar, premiul oferit de Corteva ne oferă oportunitatea de a reuși să venim în sprijinul consumatorilor cu produsele curate și să valorificăm corespunzător cunoștințele absolvenților universității noastre”, a declarat Diana Nicoleta Raba.

    TalentA 2021: Ștefana Leoveanu – premiul special pentru o plantație de căpșuni

    Ca și la prima ediție a programului TalentA, compania Starperformining a acordat un premiu special, de această dată în valoare de 1.500 euro, iar proiectul câștigător a fost depus de doamna Ștefana Leoveanu, care îți dorește să înființeze o plantație de căpșuni în comuna Celaru, județul Dolj.

    Ștefania Leoveanu a câștigat un premiu special în valoare de 1.500 de dolari

    „Ne bucuram ca în această zi specială am putut oferi doamnelor fermier din zonele rurale oportunitatea de a-și dezvolta si moderniza propria afacere, contribuind astfel la bunăstarea comunității din care fac parte. Le asigurăm pe câștigătoare de tot sprijinul nostru în implementarea ideilor care vor ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale”, a spus Maria Cîrja, Director Marketing Corteva Agriscience România și Moldova.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!