• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți pentru avansul APIA: Cât de repede ajung banii în conturile fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Cât de repede ajung banii conturile fermierilor din momentul autorizării cererii în sistemul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Este una dintre întrebările pe care le-a primit directorul general al APIA, Adrian Pintea, în cadrul interviului acordat ieri, luni – 18 octombrie, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    APIA Central a mobilizat toți funcționarii din țară astfel că angajații instituției au fost ”la datorie” weekend trecut iar din prima zi agenția a reușit să transfere subvențiile pentru 39.623 fermieri, cu o sumă totală de 160.995.060,92 euro. Subvențiile pentru fermieri urmează în acest an un parcurs al banilor ”mai scurt” de la autorizarea la plată până în contul beneficiarilor astfel că astăzi, marți 19 octombrie, fermierii pot verifica conturile.

    Ca și în anii trecuți fermierii așteaptă cu nerăbdarea plățile în avans pentru a asigura un flux continuu al lucrărilor agricole dar și de susținere a sectorului zootehnic. Primele cereri vor fi autorizate la plată încă din  noaptea de duminică spre luni, dar ordinele de plată au plecat la Trezorerie doar luni după ora 8.00 când instituția a deschis programul cu publicul. Astfel, traseul banilor pentru fermieri începe cu autorizarea la plată pentru beneficiarii care sunt declarați eligibili, Trezoreria APIA și cea pe județe, transferul către contul trecut de fermier în cererea de plată.

    ”Știți că există acel veșnic circuit bancar pe care fermierii deja îl știu și am zis să îl scurtăm. Fermierii trebuie să știe că toți banii pe care noi îi dăm în prima fază sunt asigurați de Guvernul României prin bugetul Ministerului Agriculturii. Iar noi am solicitat bani în avans și avem în conturile APIA 300.000.000 de euro tocmai pentru a scurta acest traseu al banilor”, a explicat șeful APIA, Adrian Pintea într-un interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a detaliat și cât durează procesarea plăților pentru alte scheme sau subvenții achitate de APIA.  ”Din momentul în care APIA dă un comunicat și anunță că un număr de fermieri au fost autorizați la plată cu o anumită sumă, iar fermierul întreabă la centrul județean/local unde a depus cererea unică, atunci din momentul acela trebuie să ia în calcul 3-5 zile, cam atât durează procesarea plăților în general”, a mai explicat Adrian Pintea.

    Traseu mai scurt al banilor

    Conform șefului APIA sumele plătite fermierilor vor ajunge mai repede în conturile acestora. Cei mai ”avantajați” sunt beneficiarii care au cont direct la Trezorerie astfel că primesc banii marți, 19 octombrie. ”APIA datorită că avem sumele deja în cont virează direct în conturile fermierilor banii. Nu mai trebuie să mai facem solicitare către minister și să ne mișcăm mai greu. Deci concret cei care au fost autorizați cu data de luni, 18 octombrie, și au cont în Trezorerie primesc banii marți. Restul, care au conturile la bancă o să primească primele sume miercuri, 20 octombrie”, a subliniat Adrian Pintea.

    Reamintim că plata avansului se derulează în intervalul 18 octombrie-30 noiembrie la plată urmând să intre fermierii care au vegetal și crescătorii de ovine care au cerut Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Autorizările se desfășoară concomitent la nivel național, conform listelor transmise la APIA Central de către centrele județene și locale. Nu primesc avans fermierii care s-au aflat în eșantionul de control prin teledetecție și unde nu s-a închis procedura de verificare și interpretare, fermierii care figurează cu datorii la APIA, fermierii aflați în anumite litigii cu APIA, fermierii care nu au semnat cererea unică de plată până la data de 1 octombrie. De asemenea, nu se achită avans din subvențiile pe cap de bovină sau bubalină și nici pentru schemele de Ajutor Național Tranzitoriu, vegetal sau zootehnic.

    Nivelul plăților în avans va fi de până la 70% în cazul plăților directe, respectiv de până la 85%, în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!