• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Văruirea pomilor toamna. Cum văruim pomii înainte de venirea iernii

    agrointeligenta.ro -

    Văruirea pomilor toamna ajută la protejarea lor peste iarnă. Cum se aplică tratamentul cu var la pomii fructiferi și importanța acestei lucrări sunt aspecte care vă pot ajuta în îngrijirea livezii.

    Aplicarea varului pe trunchiul pomilor fructiferi și nu numai reprezintă o metodă tradițională, accesibilă, de combatere a dăunătorilor, ce completează lucrările fitosanitare costisitoare și neprietenoase cu mediul.

    Văruirea pomilor este cel mai des făcută primăvară. Văruirea de toamnă își are și ea rostul ei pentru care se recomandă a fi făcută mai ales dacă nu s-a aplicat văruirea de primăvară.

    De ce se văruiesc pomii toamna

    Văruirea pomilor toamna urmărește două scopuri importante în protejarea pomilor peste iarnă. În primul rând, pomii văruiți sunt mai bine protejați împotriva razelor solare. Coaja acoperită cu var alb respinge razele solare prevenind arsurile, supraîncălzirea și crăparea ulterioară.

    Al doilea avantaj al văruirii pomilor în toamnă este că prin amestecul aplicat se combat dăunătorii, insectele și agenții patogeni instalați la nivelul scoarței. De aceea, în compoziția de alb se adaugă, pe lângă var și adeziv, și un fungicid.

    Varul protejează pomii și de atacul iepurilor.

    CITIȚI ȘI: De ce este bine să dăm pomii cu var

    Când se recomandă văruirea pomilor toamna

    Când se recomandă văruirea pomilor toamna

    Văruirea pomilor toamna se recomandă mai ales în cazul în care solul este acid. Varul – ingredientul principal folosit la vopsirea pomilor în alb, se spală la precipitații și va ridica pH-ul scăzut din sol.

    Dacă vorbim despre perioada în care se văruiesc pomii toamna, atunci trebuie să știți că lucrarea trebuie efectuată până la venirea iernii și a primului îngheț. Cea mai bună văruire a pomilor se face în lunile octombrie și noiembrie. Lucrarea se face într-o zi însorită, fără ploi, cu o temperatură de minim 3 grade Celsius.

    Dacă văruirea este amânată până în ianuarie sau februarie, există anumite riscuri: la fel cum conductele se sparg de la apa înghețată, la fel și înghețurile deteriorează ”vasele de circulație” din țesutul scoarței copacului.

    Soarele de iarnă, care treptat ajunge să strălucească puternic, încălzește trunchiul neprotejat al pomului și, ca răspuns, acesta începe să pompeze sevă din rădăcini în țesut. Dacă atunci temperatura scade sub zero grade, vasele se sparg. Această deteriorare este adesea treptată și latentă, dar în cazuri server apare ca pete mari de scoarță moartă să fisuri pe partea dintre sud a pomului.

    Ce pomi se pot vărui toamna

    pomi

    Ce pomi se pot vărui toamna

    Pomii care se văruiesc toamna sunt maturi, trecuți de primul și al doilea an de la plantare. Puieții care au fost puși de un an sau de doi ani în pământ au coaja încă sensibilă și compoziția calcaroasă poate să o ardă și să împiedice lemnificarea. Pentru acești pomi tineri se recomandă aplicarea unui agrotexil care să permită circulația aerului, dar și protejarea trunchiului. Dacă veți folosi plastic, sub folie se va crea umezeală și un mediu fertil pentru înmulțirea agenților patogeni.

    Var pentru pomi – rețetă

    Cum se prepară varul de pomi

    Prepararea varului pentru pomi este simplă și se poate face din 2-3 kilograme de var stins și 10 litri de apă. La acest amestesc se poate adăuga și o cantitate mică de aracet pentru o aderență mai bună. Se pun ca 50 de grame de aracet la o găleată de 10 litri de apă cu var.

    La acest amestec se poate veni cu 250 grame de sulfat de cupru sau sare grunjoasă.

    O altă rețetă de var pentru pomi este cu ceai concentrat de coada calului. Ceaiul înlocuiește apa și este folosit pentru că asigură aportul de acid silicic ce întărește pereții celulari și apără pomul de diverse ciuperci.

    Dacă vreți ca varul să reziste pe pomi mai mulți ani, văruirea se poate face cu o pastă din caolin, care este o argilă albă, fină, bogată în acid silicic. La această pastă se adaugă balegă proaspătă de vacă și apă de ploaie. Pentru durabilitate mai mare se poate adăuga și silicat de sodiu (apă de sticlă, un compus anorganic obținut din nisip și sodă caustică, folosit din vechime pentru a crește rezistența lemnului la putrezire, atacul insectelor, gândacilor, a cariilor foarte rezistente). Se folosesc 2 litri de silicat de sodiu la 100 de litri de pastă de caolin. Pe parcursul anilor, siliciul din caolin și balega de vacă hrănesc pomul. Această pastă se poate folosi și la acoperirea rănilor rămase în urma tăierilor.

    Rețetă de var pentru pomi cu bălegar și argilă

    Văruirea pomilor se poate face și cu un amestec care să conțină bălegar și argilă. La 10 litri de apă și două kilograme de var se pune un kilogram de balegă de vacă și argilă, plus 250 de grame de sulfat de cupru. După amestecare, se lasă la activare timp de 3 ore, apoi se aplică pe trunchiul pomilor.

    Văruirea pomilor cu lavabilă albă

    Văruirea pomilor se poate face și cu vopsea lavabilă de culoare albă, însă cu mici riscuri de avut în calcul. Primul ar fi că unele din ingredientele din compoziția vopselei ar putea afecta pomul sau solul – la spălarea lui de ploaie. Apoi al doilea risc este ca aderența vopselei la scoarță să fie foarte mare și să acopere complet porii, blocând complet fluxul de aer.

    Dacă alegeți să văruiți pomii cu vopsea lavabilă, alegeți o vopsea pentru interior, recomandată pentru bucătărie și baie, care conține și ioni de argint.

    Pomi văruiți toamna

    Văruirea pomilor toamna – cum se face

    Văruirea pomilor se face în a doua jumătate a toamnei – în octombrie sau noiembrie. Varul pe pomi se dă într-o zi însorită, fără ploi, cu o temperatură de minim 3 grade Celsius.

    Curățarea pomului înainte de văruire

    Înainte de văruire, examinați pomul – trunchiul și ramurile din partea inferioară, care trebuie să aibă o coajă curată și uscată.
    Dacă sunt prezenți licheni sau mușchi, acestea se îndepărtează cu o udare/spălare abundentă cu o soluție preparată din 1 kg de sare, 2,5 kg de cenuși și 2 bucăți de săpun de casă ras. Ingredientele se amestecă, se toarnă o găleată cu apă clocotită și apoi se utilizează după ce compoziția s-a răcit. Înainte de spălarea trunchiului, se ia o perie și se curăță bine scoarța. Se poate folosi și un răzuitor dacă lichenii nu se desprind.

    Curățarea pomilor se face înainte de aplicarea varului și într-o zi diferită, preferabil o zi fără soare.

    După ce ați curățat trunchiul pomului, tot ce a rezultat trebuie strâns și aruncat/ars.

    După ce ați răzuit pomii, aveți nevoie de încă o zi pentru a trata eventualele răni la nivelul scoarței. Într-o zi cu vreme bună, aplicați lac de grădină sau un amestec preparat în gospodărie din două păți de lut, o parte balegă de vacă și sulfat de cupru. Compoziția trebuie să aibă consistența unei smântâni groase.

    Tratamentul pentru scoarța pomilor se aplică într-o zi însorită, în prima parte a zilei, pentru ca trunchiul să se usuce până seara.

    Aplicarea varului pe pomi

    Aplicarea varului pe pomi

    Aplicare avarului pe pomi se face cu bidineaua sau cu un pulverizator. Dacă nu aveți mulți pomi de văruit, se recomandă metoda tradițională care vă ajută să aveți un control mai mare la aplicare și să insistați cu un strat mai gros acolo unde știți că sunt probleme. Foarte eficiente sunt și rolele pentru vopsit.

    Văruirea pomilor se face pe trunchi cu mișcări de sus în jos.

    Varul se aplică la pomi doar pe trunchi sau se poate vărui și mai sus, în funcție de criterii estetice, sau de cât de afectată și bolnavă e coaja pomului.

    Când se aplică varul la pomi se folosesc ochelari de protecție și mănuși, fiindcă varul stins este caustic și trebuie evitat contactul cu pielea. Dacă din greșeală vă ajunge în ochi, clătiți rapid cu apă rece din abundență.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!