Ce mănâncă vacile din ferma lui Dimitrie Muscă
Daniel Befu -Rația de furajare a bovinelor este un factor cheie care influențează productivitatea, alături de genetică, monitorizarea sănătății, tratamente și condițiile de bunăstare animală din fermă. Dimitrie Muscă a vorbit pentru cititorii Agrointeligența – AGROINTEL.RO despre compoziția rețetei de furajare din ferma de bovine a Combinatului Agroindustrial CAI Curtici din județul Arad.
Fermierul Dimitrie Muscă subliniază că în cadrul fermei sale crește atât vaci de carne, cât și vaci de lapte și că rețetele se adaptează în funcție de aceste categorii, dar și de perioada din an, pentru vacile de lapte.
”Rația este diferențiată în funcție de etape, de categorie, de cum se prezintă animalele. Ne jucăm cu compoziția, pentru optimizarea producției. O primă adaptare este în funcție de cantitatea de lapte pe care o dă. După fătare, când vaca are cea mai mare cantitate de lapte, timp de 3 luni îi dai mai mult, urmând ca după aceea să îi dai mai puțin. Furajul de bază este silozul, la nivel de 40-45 kg siloz de porumb/zi. În rație vacile primesc și 2-4 kg/zi de fân. Totodată le dăm porumb boabe, în funcție de perioadă. Pornim de la 4 kg/zi și ajungem și la 6-7 kg/zi. Vacilor de lapte le dăm și șrot de soia, iar tăurașilor le dăm șrot de floarea-soarelui, pentru că are mai multă celuloză. Sărurile minerale sunt obligatorii”, ne-a declarat Dimitrie Muscă.
Fânul folosit în furajarea animalelor este produs in-house, după o tehnologie de cultură cu mici adaptări, atât în privința epocii de semănat, cât și a densității.
”Folosim numai fân de lucernă din producție proprie. Chiar și anul acesta am înființat o cultură de lucernă pe 130 ha. Deodată cu rapița am semănat și lucerna și am o cultură foarte reușită la acest stadiu de vegetație. Am vrut să fac treaba asta, pentru că lucerna semănată de toamna, anul următor intră ca și cum ar fi lucernă de anul doi, pe când dacă o semeni direct primăvara, până răsare este mai anemică în prima fază, mai vin buruieni etc. Așa, dacă o semăn toamna rămâne și curată, fiindcă buruienile se erbicidează sau îngheață. Ca particularitate pe care țin să o subliniez, la lucernă trebuie pus accentul pe densitate, pentru că la foarte multă lume am văzut că lucernierele sunt rare. Lucerna bună trebuie să aibă densitate mare. Eu merg cu 1200 plante/mp”, detaliază fermierul.