Prețul grâului se îndreaptă spre 300 euro/tonă. Cererea e mare, stocurile puține
agrointeligenta.ro -Prețul grâului – 300 de euro pe tonă! O posibilitate, spun analiștii care urmăresc cu piața de cereale a luat-o din nou în sus după cel mai nou raport USDA care a venit cu corecții pentru stocurile a doi mari exportatori: SUA și Canada. În același timp, Ministerul Agriculturii din Franța, Agreste, a revizuit în scădere recolta franceză de grâu și orz.
Grâul MATIF pentru decembrie a fost tranzacționat pe piața futures europeană vinerea trecută la un nou maxim de 276 de euro pe tonă – un preț cu aproximativ 7 euro mai mare decât cu o săptămână înainte și cu aproximativ 37 de euro mai mare decât acum patru săptămâni, arată o analiză publicată de Agrarheute.com. Pentru martie 2022, cotația grâului MATIF a fost de 270,25 euro – ceea ce reprezintă, de asemenea, o creștere de 7 euro față de săptămâna trecută. Recolta de grâu din 2022 a fost cotată pe piața futures la 240,25 de euro pe tonă.
Și în Germania au crescut prețurile pentru grâu. La piața angro și la export din portul Hamburg , grâul de panificație a fost tranzacționat vineri, pe 15 octombrie, cu 273 de euro pe tonă – un preț cu 5 euro mai mult decât săptămâna anterioară. La Hamburg, 278 de euro pe tonă au fost oferite pentru livrarea de decembrie.
Prețurile pentru orzul furajer din Hamburg erau vineri între 245 și 247 de euro pe tonă.
Traderii din Hamburg au oferit 240 de euro pe tonă pentru secară – o creștere de 5 euro față de săptămâna precedentă.
La cea mai importantă piață en-gros franceză și la exportul din portul Rouen, grâul de panificație a fost cotat vineri la 273 de euro pe tonă – o creștere a prețului de 6 euro. Prețurile FOB pentru exportul din Rouen au fost de 326 de euro pe tonă. Orzul furajer a fost livrat la Rouen cu 246 de euro pe tonă.
Exportatorii de grâu: Cele mai mici stocuri din 2007
Este puțin probabil ca situația tensionată a ofertei globale să se schimbe mult în următoarele luni – chiar dacă viitoarea recoltă australiană se anunță mare. Acest lucru a fost confirmat acum de către USDA. Bilanțul global, care a fost din nou revizuit brusc, și cererea internațională puternică determină creșterea prețurilor la cereale .
În raportul său din octombrie, USDA a redus nivelurile de stocuri globale cu 6 milioane de tone la doar 277 de milioane de tone. Aceasta reprezintă o scădere de 11 milioane de tone comparativ cu anul precedent. Rezervele marilor exportatori sunt estimate la 50 de milioane de tone, cele mai mici stocuri din 2007.
Cerere mondială foarte mare, în ciuda prețurilor record
Cerere internațională și la un nivel foarte ridicat: săptămâna trecută, Egiptul, cel mai mare importator din lume, a cumpărat 180.000 de tone de grâu rusesc și 60.000 de tone de grâu românesc.
Egiptul a început, de asemenea, o nouă invitație la licitație marți, dar a anulat licitația, deoarece prețurile oferite erau prea mari pentru cumpărători. Cu toate acestea, având în vedere bilanțul USDA publicat ulterior, este probabil ca cumpărătorii egipteni să se întoarcă rapid pe piață.
România, cel mai mare exportator de grâu din UE
Comisia Europeană raportează exporturile europene de grâu pentru sezonul actual la 8,8 milioane de tone. Adică cu 2,4 milioane de tone mai mult decât în anul precedent și o viteză record. Conform datelor oficiale, însă, doar 718.000 de tone au fost expediate din Franța către țări terțe.
În schimb, 966.000 de tone au fost deja vândute din Germania către țări terțe, iar rata de export este încă foarte mare. Pe primul loc la exporturi se află România care a exportat deja 2,94 milioane de tone pe piața mondială. Bulgaria este pe locul doi ca exportator cu 1,27 milioane de tone, iar Germania este pe locul trei în clasamentul exporturilor europene, înaintea Letoniei, Lituaniei și Poloniei.
Până în prezent, principalii cumpărători de grâu european au fost Algeria, Coreea de Sud, Egipt, Nigeria și Africa de Sud. Toți exportatorii reclamă că, la acest moment, costurile foarte mari de transport sunt o povară pentru afacerile internaționale.
Traderii din Europa raportează, de asemenea, că morile cumpără din ce în ce mai prudent din cauza calității lor proaste și a prețurilor percepute ca fiind foarte ridicate. Dar oferta limitată din Europa oferă încă oportunități bune de vânzare, atât în ceea ce privește calitatea măcinării, cât și a furajelor.
În ceea ce privește oferta, Agreste a redus recolta franceză de grâu săptămâna trecută cu 900.000 de tone la doar 35,2 milioane de tone.
Orzul e la mare căutare
Prețurile europene la orz sunt, de asemenea, la un nivel foarte ridicat din cauza cererii puternice de export. În cazul orzului furajer, Comisia Europeană raportează exporturi de 2,6 milioane de tone până pe 10 octombrie – adică cu 200.000 de tone mai mult decât anul trecut.
Până atunci, 685.500 de tone fuseseră vândute din Franța către țări terțe, 420.700 de tone plecaseră din Germania și 1,28 milioane de tone de orz din România fuseseră deja vândute către țări terțe. Principalii clienți de până acum sunt China, Arabia Saudită, Turcia, Iordania și Irak. Franța a raportat recent o anumită slăbire a cererii de exporturi. Cu toate acestea, în continuare se fac rapoarte despre livrările franceze către China.
În același timp, orzul european de bere se îndreaptă spre Turcia și Brazilia, relatează comercianții. Pe piața internă a comerțului intracomunitar, prețurile orzului sunt stabile la un nivel ridicat. În ultimul său raport lunar, Ministerul Agriculturii francez Agreste și-a redus estimarea recoltei pentru orz de iarnă cu încă 248.000 de tone, până la 8,1 milioane de tone. Orzul de primăvară a scăzut, de asemenea, cu 93.000 de tone, până la 3,27 milioane de tone.