• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți APIA 2021: Fermierii care nu intră la plata avansului din subvenții

    Roxana Dobre -

    Ce fermierii nu pot intra la plata avansului, anunțul șefului APIA pentru producătorii agricoli și crescătorii de animale. Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a enumerat situațiile în care producătorii agricoli nu pot intra pe listele de plată pentru subvenții ci vor primi banii doar din 2 decembrie când începe plata finală.

    Fermierii care nu intră la avansul APIA

    ”Avem în primul rând fermierii care au schema de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) la bovine pentru care există o perioadă de retenție în ferme ce se încheie la 15 noiembrie. Dar la acești fermieri veste bună este că vor intra primii la plata finală cu suma integrală stabilită pe cap de animal. Mai departe sunt producătorii agricoli care au doar acel ajutor național tranzitoriu, pentru că știm deja de atâția ani că ANT-ul se plătește din bugetul anului următor, 2022 în acest caz. De asemenea sunt cei care au sprijin cuplat în sectorul vegetal, pentru că aceștia trebuie să mai aducă documente justificative iar ultimul termen este pe 15 mai 2022 pentru cartof. Și mai sunt fermierii care au Pachetul 4, culturi verzi (din cadrul măsurilor compensatorii n.r) care nu pot să primească banii decât undeva la sfârșitul lunii martie. În rest, toți fermierii au șanse să intre la plată și ne dorim să intre și ne-am propus să fie un număr cât mai mare. Vreau să îi terminăm cât mai repede, pentru că cu cât terminăm noi mai repede autorizarea la plată în avans, se pot pregăti dosarele pentru plata finală”, a explicat Adrian Pintea în cadrul unui interviu acordat Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierii aflați la control pot primi avansul APIA

    Acesta a dat o veste bună și fermierilor care se află la control. ”Da, indiferent că sunt în eșantionul de control pe terne pentru vegetal sau pentru zootehnic fermierii vor intra la plată, cu schema de Sprijin Cuplat Zootehnic pentru ovine. Cei care mai au puțin de așteptat dar intră la plată sunt fermierii care au avut control prin teledetecție iar procesarea datelor se face zilnic, dar sigur că intră imediat ce se clarifică situația pe fiecare dosar”, a mai spus Adrian Pintea.

    Restul fermierilor care nu se află în situațiile enumerate de șeful APIA pot intra la plată cu schemele care sunt aprobate la plățile APIA în avans:

    Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 95,4751 euro/ha, echivalentul a 472,3630 lei/ha
    Plata redistributivă
    – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 5 euro/ha, echivalentul a 24,7375 lei/ha
    – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv: 48,1457 euro/ha, echivalentul a 238,2008 lei/ha
    Plata pentru înverzire: 57,8931 euro/ha, echivalentul a 286,4261 lei/ha
    Plata pentru tinerii fermieri: 40,4514 euro/ha, echivalentul a 200,1333 lei/ha
    Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) ovine/caprine: 17,2430 euro/cap animal eligibil – echivalentul a 85,3097 lei/cap.

    De precizat că la plata avansului se achită fermierilor până la 70% din cuantumul fiecărei scheme stabilite, astfel:

    Avans din Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 330,6541 lei/ha
    Avans din Plata redistributivă
    – primul interval 1-5 ha, inclusiv: 17,3162 lei/ha
    – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv:  166,7405 lei/ha
    Avans din Plata pentru înverzire: 200,4982 lei/ha
    Avans din Plata pentru tinerii fermieri: 140,0933 lei/ha
    Avans din Plata din Plata pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) ovine/caprine: 59,7168 lei/cap de animal.

    De asemenea, fermierii primesc avans și din plățile compensatorii, în cuantum de până la 85% din sumele stabilite, în funcție de angajamentele multianuale asumate de fermieri în cadrul cererii depuse la APIA.

    Lista completă a schemelor APIA care intră la avans: Avans APIA 2021. Lista cu subvențiile în curs de plată pentru suprafață și animale

    Până când se plătește avansul APIA

    Plata avansului APIA se desfășoară între 18 octombrie și 30 noiembrie, conform calendarului asumat de APIA în acord cu regulamentele europene.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat oficial că începând cu data de 18 octombrie a demarat Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în anul 2021.

    ”În conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1295 din 4 august 2021 de derogare, pentru anul 2021, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale, statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % în cazul plăților directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013. Deoarece în acest an data de 16 octombrie 2021 coincide cu o zi nelucrătoare, autorizarea plăților în avans va demara în data de 18 octombrie 2021”, a precizat APIA.

    Conform sursei citate, APIA îşi propune în perioada de acordare a avansului, 18 octombrie  – 30 noiembrie, să finanţeze fermierii cu o sumă de peste 1 miliard de euro, atât pentru schemele finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) cât şi pentru măsurile finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

    ”Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de 4,9475 lei pentru un euro stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2021 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Plăţile pentru schemele finanțate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8683 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/03”, a mai spus agenția.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului