• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA pentru fermierii aflați la control. Anunț oficial al directorului Pintea!

    Roxana Dobre -

    Avans APIA pentru fermierii aflați în eșantionul de control în acest an. Pot fermele la control să încaseze prima tranșă din banii de la APIA pe 2021? Directorul general al APIA, Adrian Pintea, răspunde la această întrebare.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA, a demarat campania de plăți în avans din 18 octombrie iar fermierii care sunt în eșantionul de control, atât clasic cât și satelitar, prin teledetecție, pot intra în lista ”albă” a subvențiilor. Anunțul a fost făcut de directorul general al APIA, Adrian Pintea, în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    ”Am văzut că și pe pagina agenției de plăți sunt întrebări dacă au intrat la plată cei cu transfer de exploatație și vreau să transmis că da, nu există niciun fel de impediment. Legat de fermierii care au fost la control vreau să precizez că toate rapoartele de control au fost introduse în sistem și beneficiarii intră de plată. Sunt la această dată (luni, 18 octombrie n.r) rapoarte de control undeva până în 10 la sută rapoarte de control pentru sectorul vegetal care nu sunt introduse în sistem dar cred că deja astăzi foarte puține mai erau cu diverse erori generate. Deci și cei care sunt în eșantionul de control în sectorul vegetal intră la plată. De asemenea nu există nicio restricție pentru fermierii mici, pentru că am avut perioadă când începeam cu schemele mai simple și fermierii mici dar anul acesta atât fermierii mari cât și cei mici sunt la plată. Avem deja peste 700.050.000 de fermieri care sunt deblocați în acea listă albă (white list n.r) adică să intre la plată. Dar funcționarii din țară fiecare pe limita sa de competență verifică dosare continuu pentru că știm că cererile până în 50 de hectare sunt lucrate de colegii de la centrele locale iar cele peste 50 de hectare de cei de la centrele județene”, a declarat Adrian Pintea, luni – 18 octombrie în cadrul unui interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Teledetecția ridică mai multe probleme fermierilor dar și funcționarilor APIA

    O situație specială este cea a vecinilor fermierilor care au picat la controlul prin teledetecție care de asemenea pot fi blocați ”la pachet” cu fermierul la control chiar dacă acești nu se află în eșantion, situație făcută cunoscută de Agrointeligența-AGROINTEL.RO șefului APIA.

    ”Dacă ne referim la vegetal sunt 2 eșantioane, de verificare clasică pe teren unde merg funcționarii APIA și măsoară cu GPS-ul suprafețele fermierilor și eșantionul prin teledetecție prin care sunt acele imagini satelitare în care pe lângă suprafața pe care o declară fermierul la APIA se poate vedea și cultura pe care acesta a declarat-o în anul respectiv. Iar în momentul în care pe o suprafață este în eșantionul de control o persoană X categoric și vecinii acestuia sunt afectați. Spun afectați în ce sens? Ei nu vor fi controlați dar trebuie verificat dacă aceea suprafață controlată este bine amplasată astfel încât să nu deranjeze vecinii. De aceea și aceștia sunt blocați până la finalizarea controlului. Dar vestea bună este că și acești fermieri care au fost verificați prin teledetecție încep să fie deblocați și vor intra la plată în avans”, a mai arătat Adrian Pintea.

    Și crescătorii de ovine aflați la control pot încasa avansul APIA

    Șeful APIA a amintit că și în cazul crescătorilor de ovine, care intră la plata avansului cu schema de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ), fermierii primesc subvenția chiar dacă au fost la control. ”Pe primele liste care au fost generate luni, 18 octombrie categoric că s-au aflat și crescători de ovine/caprine chiar și cei care au fost la control. Toate rapoartele de control au fost introduse în sistem și intră și acești crescători. Dacă nu erau finalizate controalele era clar că nu puteam calcula cuantumul final în funcție de animalele determinate”, a spus Adrian Pintea într-un interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Cum verifică fermierii dacă au ieșit ”bine” la control

    Fermierii l-au chestionat pe șeful APIA legat și de modul în care pot afla dacă verificările făcute de funcționari au ieșit ”bine” sau pentru suprafața declarată la APIA vor exista sancțiuni sau tăieri din subvenție. ”În momentul în care un fermier este în eșantionul de control, fie clasic sau prin teledetecție, dacă acest fermier are o neregulă în momentul în care semnează acel raport de control (în cazul verificărilor clasice în teren n.r) el este informat de inspectorul APIA că a avut o neregulă. Iar în controlul prin teledetecție dacă nu a fost informat de către responsabilul de dosar sau nu a primit niciun fel de notificare că ar fi vreo neregulă atunci că categoric nu are nicio problemă la dosar”, a explicat directorul general al APIA.

    Reamintim că APIA a anunțat pe 19 iulie că a extras eșantionul de control aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată, iar acesta conține un număr total de 55.844 fermieri pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:

    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 13.035 fermieri;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.016 fermieri;
    – pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 3.793 fermieri.

    Suprafaţa totală controlată este de 1.319.383,3 ha, respectiv:
    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 748.797,54 ha;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 570.585,76 ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!