• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA: Fermierii care lucrează pământul au dreptul să încaseze subvențiile, nu proprietarii!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii care lucrează pământul au dreptul să încaseze subvențiile APIA și nu proprietarii care dețin suprafețele. Directorul instituției de plăți, Adrian Pintea, a comentat în cadrul unui interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO  cum procedează APIA în cazul acordării subvențiilor precizând că alte acte sau declarații cerute în plus fermierilor nu ar duce decât la mărirea birocrației.

    Cel care depune cererea de plată o și semnează

    ”În momentul în care orice fermier își depune o cerere de plată la APIA, el în cuprinsul cererii de plată, pentru că au mai fost discuții, să introducă un document în plus. Cel puțin de când sunt eu aici ne-am străduit ca în fiecare an toate procedurile să fie simplificate. Vorbeam și pe viitor, să existe o simplificare fie a schemelor de plată sau a documentației. Știți că în fiecare an toată presa vuia că  avem zeci de pagini de cerere. Nu mai au anul acesta 50 de pagini, au 48, la anul numai 43-46. În cererile de plată completate pe proprie răspundere sunt datele exacte. Este scris în cerere și fiecare fermier, cel care-și depune, beneficiarul sprijinului financiar de la APIA, semnează acea cerere de plată. Ăsta e punctul unu”, a spus șeful APIA.

    Recunoașterea fermierilor, în baza adeverinței de la Primărie

    Acesta a completat că APIA, prin definiție, acordă subvenții utilizatorului de teren, nu proprietarului. ”În momentul în care, tu fermier, îți iei acea adeverință de la Primărie, și tu vii la APIA să-ți declari acel teren, automat tu ești considerat un fermier activ și utilizator. Adică eu nu am voie nici conform regulamentului, nu pot interveni să îi dau sau să nu-i dau acelui om. Dacă este înscris în Registrul Agricol și are adeverință de la Primărie eu nu am ce-i face pentru că…nu numai eu, Pintea, ci niciun funcționar de la un centru local. Primarul e om politic, dar cel care gestionează Registrul Agricol și e secretarul primăriei care are și rol de jurist al unei instituții”, a mai explicat Adrian Pintea.

    Șeful APIA a mai subliniat că deținătorii de terenuri și fermierii care iau pământul în arendă fac un compromis pe care îl cunosc din start. ”Să nu ne complacem în situațiile acestea, fiecare, cumva, dacă nu ar accepta compromisul celuilalt, cred că am fi în altă parte”, a mai subliniat Adrian Pintea.

    APIA a sesizat fraudarea subvențiilor în cazul adeverințelor false

    Oficialul a amintit și despre cazurile în care subvențiile sunt încasate în urma unor fraude, cel mai des cu adeverințe false eliberate de Primării, pentru suprafețe sau animale care nu există în realitate. ”Au fost cazuri (de fraudă cu adeverințe false n.r), nu aș putea spune că multe, dar ce mă bucur, că majoritatea au fost cumva la sesizarea noastră și nu au venit alții să ne dea peste nas. Într-adevăr au fost, dar nu aș putea spune că a fost un fenomen, dar din păcate așa cum ați spus și dumneavoastră sunt și să sperăm că vor fi din ce în ce mai puține”, a conchis Adrian Pintea.

    Legislația privind plata subvențiilor APIA

    În prezent, legislația principală care reglementează plata subvențiilor agricole este Ordonanța de urgență nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022. 

    De asemenea, este în vigoare și Ordinul nr. 45 din 1 martie 2021pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) și art. 35 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022

    Reamintim că subvenția APIA se plătește persoanei care lucrează terenul agricol, indiferent dacă această persoană este proprietar pe teren sau arendaș. Legislația prevede clar că producătorii agricoli sunt cei care depun anual cererea unică la APIA pentru a beneficia de plățile directe și de măsurile compensatorii pentru suprafața de teren declarată.

    Conform art. 7 din OUG 3.2015, ”beneficiarii plăților (…) sunt fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, precum și grupurile de producători care desfășoară activitate agricolă”.

    În cazul terenului arendă, dreptul la subvenția APIA revine arendașului care lucrează pământul. Proprietarul terenului, arendatorul, în baza unui contract cu arendașul îi dă acestuia suprafața în exploatare, contra unor plăți în natură sau în bani, conform unei înțelegeri scrise, respectiv a contractului de arendă. Documentul se înregistrează la Primărie.

    Situația tuturor suprafețelor agricole este înscrisă în Registrul Agricol de la primărie, instituția statului eliberând adeverința obligatorie pentru subvenția APIA.

    Pentru a fi eligibil la încasarea subvenției APIA, fermierul trebuie să lucreze o suprafață totală de minim 1 hectar de teren, cu iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. Excepție fac livezile, viile, serele, solarele, culturile de hamei, pepinierele, arbuștii fructiferi la care suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale.


    Te-ar mai putea interesa

    Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării