• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți avans APIA 2021: Banii de subvenții – în conturi pentru 264.865 de fermieri!

    Roxana Dobre -

    Situația la zi privind plata avansului din subvențiile APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a reușit să autorizeze la plată în primele 3 zile de la demararea avansului din campania 2021, circa 264.865 de fermieri, a anunțat joi, 21 octombrie, directorul instituției de plăți, Adrian Pintea. Conform acestuia, suma transferată către conturile beneficiarilor este de 337.000.000,00 euro.

    ”De la data de 18 octombrie când am demarat plata în avans și până astăzi (joi 21 octombrie orele prânzului n.r) avem 264.865 de fermieri plătiți în avans, cu o sumă transferată de 337.000.000 euro. Vreau să îi asigur pe fermieri că avem banii pentru aceste sume autorizate pentru că eu m-am asigurat că avem banii luați de la Ministerul Agriculturii în avans astfel încât să nu fie probleme. Mă bucur că încă din prima zi am reușit să autorizăm la plată o cifră record, respectiv 39.623 fermieri cu suma de 160.995.060,92 euro. Și nu doar că au fost autorizați la plată ci acești fermieri au fost și plătiți. Avem aproximativ cu 10.000 de fermieri  mai mulți autorizați la plată din prima zi, comparativ cu anul trecut”, a anunțat Adrian Pintea în cadrul unei intervenții la videoconferinţa ”Afaceri în agricultură” – ediţia a VIII-a, organizată de publicația Bursa.

    Plata avansului s-ar putea încheia în 3 săptămâni

    Șeful APIA a anunțat anterior în cadrul unui interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că plățile vor continua în ritm alert astfel încât agenția ar putea încheia autorizările în circa 3 săptămâni.

    ”Din cei peste 800.000 de fermieri pe care îi are APIA la plată și câți au rămas eligibili, eu îmi doresc cât mai mulți să primească acești bani. Am spus că sunt o serie de fermieri care se află în eșantionul de control și mai sunt lucruri de clarificat sau au Pachetul 4, culturi verzi (din cadrul măsurilor compensatorii n.r) care nu pot să primească banii decât undeva la sfârșitul lunii martie”, a subliniat oficialul APIA.

    Acesta a subliniat că plățile vor continua însă până la 30 noiembrie când este ultima zi în care agenția mai poate efectua plăți în avans. Dar, conform șefului APIA, agenția își propune să finalizeze plata avansului chiar în 3 săptămâni.

    ”Ar fi foarte bine dacă am reuși să terminăm plata în două săptămâni dar sigur că acest lucru nu se poate pentru că pot apărea tot felul de erori sau dosare cu o complexitate mai mare dar, cum am spus noi am început cu 18 octombrie, se finalizează oficial pe 30 noiembrie plata dar sigur că nu este obligatorie să ne întindem până atunci. Și atunci dacă totul decurge normal de ce nu, se poate încheia și în 3 săptămâni”, a mai spus șeful APIA.

    Conform șefului APIA, ținta agenției pentru plata în avans a subvențiilor este transferul a peste un miliard de euro în conturile producătorilor agricoli și crescătorilor de ovine. ”Fermierii care pot fi autorizați la plată vor avea cu siguranță banii în conturi iar cei care nu pot fi plătiți din motive strict obiective, cum ar fi spre exemplu schemele pentru bovine, vor intra imediat la plata finală. Iar în ceea ce privește ritmul de autorizare la plată eu sper să se păstreze aceeași ”viteză” ca în prima zi și sunt convins că vom obține acel target propus de un miliard de euro”, a arătat Adrian Pintea în cadrul unui interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a subliniat că pentru plățile efectuate în prezent nu mai există o prioritizare a producătorilor mici. ”Nu mai există o prioritizare a plăților pentru fermieri iar targetul agenției este, cum am anunțat acum o lună, să avem peste un miliard de euro autorizați la plată, și atunci îmi doresc ca indiferent dacă sunt fermieri mari sau mici, cererile acestora să fie autorizate la plată. Și chiar acum în cea mai recentă întâlnire pe care am avut-o cu colegii luni, 18 octombrie după amiază, mi-au raportat că un calup semnificativ de fermieri mari au fost trecuți în acea listă albă pentru a intra la plată”, a mai punctat șeful APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!