• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a aprobat în Guvern! Subvenție APIA majorată, banii în conturile fermierilor până la sfârșitul anului

    Roxana Dobre -

    Vești bune pentru fermieri! O subvenție plătită prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) își majorează cuantumul și urmează să fie achitată până la sfârșitul anului.

    Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), emis vineri 22 octombrie, Executivul a aprobat în ședința de astăzi hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, precum și pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

    Astfel, potrivit sursei citate, cei 14.271 de beneficiari care s-au înscris până la data de 20 iulie 2021 în Program, pentru plafonul de 150 milioane de lei nu vor absorbi toată suma și a rămas o diferență, iar pentru programul dedicat cultivatorilor de plante aromatice din cele 6 milioane de lei alocate s-au consumat doar 2,27 milioane de lei. Prin urmare, disponibilul de circa 3,7 milioane de lei va fi dirijat către programul de legume în spații protejate, cuantumul de 2000/1000 mp urmând a se majora la 2.210 euro, cu încadrarea în plafonul maxim de 20.000/3 exerciții financiare.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră aici: Subvenție APIA de 2.210 euro. Ce fermieri încasează banii până la finele anului!

    Aceeași sursă mai precizează că resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis  sunt în sumă 153.730.000 lei, reprezentând echivalentul a 31.551.000 euro și se asigură din bugetul aprobat
    Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021, la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare“, titlul 40 „Subvenții“, articolul 40.15 „Sprijinirea producătorilor agricoli”.

    De asemenea, în proiectul de hotărâre aprobat de Guvern  se mai arată că cererile de înscriere în Programul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021 depuse își păstrează valabilitatea.  ”La stabilirea sumelor aferente reprezentând ajutor de minimis pentru fiecare beneficiar, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va calcula și va acorda, după caz, sprijinul financiar, după cum urmează: (a) 2210 euro/beneficiar/cultură/1000 mp, în situația în care plafonul maxim de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare permite acordarea sprijinului sau 2000 euro/beneficiar/cultură/1000 mp, în situația în care solicitantul mai poate beneficia de o valoare mai mică decât cea prevăzută la lit. a) dar nu mai puțin de 2000 euro, cu încadrarea în plafonul maxim de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare”, mai subliniază proiectul citat.

    Fermierii se află în prezent la control

    Echipe mixte formate din funcționari ai Direcțiilor Agricole Județene și cei ai APIA efectuează începând de marți, 19 octombrie, controlul administrativ la cultivatorii de legume care au solicitat ajutorul de minimis prin ”Programul Legume în spații protejate”. Astfel în urma verificărilor legumicultorii pot începe vânzarea și ulterior vor depune documentele justificative pentru finalizarea dosarului și începerea plăților.

    Verificările la fața locului se efectuează de către echipe mixte formate din reprezentanți ai APIA și DAJ în termen de 7 zile de la notificare – APIA confirmă suprafața și cultura pentru care se solicită ajutor de minimis, iar reprezentanții DAJ efectuează evaluarea producției.

    Pentru obţinerea sprijinului, după efectuarea verificărilor în teren, urmare a notificării, fermierii au obligaţia să depună la centrele județene / locale APIA unde au depus cererea de înscriere, documentele justificative prevăzute la art. 9 alin. (3) din HG nr. 651/2021, precum și copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean, până la data de 3 decembrie 2021. 

    Plata începe la data de 3 decembrie 

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea a anunțat în cadrul unei intervenții de la Congresul Fermierilor, ediția 2021, care a avut loc pe 7 septembrie, că pentru Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în această perioadă se fac verificări iar fermierii au termen pentru depunerea documentelor justificative, care constau în dovada de comercializare este 3 decembrie.

    ”Termenul se derulează între 2 noiembrie și 3 decembrie. Iar plata sprijinului se face după această dată când se vor depune și aceste documente adică după data de 3 decembrie vor începe și plățile pe care trebuie să le finalizăm până la 31 decembrie”, a mai punctat șeful APIA.

    Reamintim că ajutorul de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru următoarele legume:

    -Ardei gras și/sau ardei lung;
    -Castraveți;
    -Tomate;
    -Vinete.

    Pe larg despre acest ajutor de minimis, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Minimis legume sere și solarii 2021: condiții, culturi eligibile, acte necesare, condiții și plăți


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!