APIA și DAJ au demarat controalele în teren pentru subvenția de 2.210 euro
Roxana Dobre -Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și direcțiile agricole județene efectuează controale ample în teren pentru subvenția de 2.210 euro pe fermă pe care producătorii agricoli urmează să o încaseze până la finele anului.
Direcția Agricolă Județeană (DAJ) anunță că echipele mixte formate din funcționari ai instituției și cei ai APIA efectuează începând de marți, 19 octombrie, controlul administrativ la cultivatorii de legume care au solicitat ajutorul de minimis prin ”Programul Legume în spații protejate”. Astfel în urma verificărilor legumicultorii pot începe vânzarea și ulterior vor depune documentele justificative pentru finalizarea dosarului și începerea plăților.
”În această perioadă, echipele mixte formate din inspectori DAJ și APIA fac verificări pe teren la cei 95 de solicitanți ai ajutorului de minimis conform HG 651/2021”, anunță Direcția Agricolă Județeană Vrancea.
Sursa citată amintești și care sunt criteriile de eligibilitate pentru obținerea ajutorului de minimis:
– sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA;
– să solicite ajutorul de minimis prevăzut de HG nr. 651/2021;
– să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile: ardei gras și/sau ardei lung, castraveți, tomate, vinete;
– să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate;
– să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2021;
– să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean;
– să facă dovada valorificării producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare.
Ce producții minime trebuie să obțină legumicultorii
Producțiile minime care sunt verificate și trebuie obținute de fermieri sunt:
- în sere:
2.900 kg/1000 mp pentru ardei gras și/sau lung;
5.000 kg/1000 mp pentru castraveți;
8.500 kg/1000 mp pentru tomate;
3.000 kg/1000 mp pentru vinete; - în solarii:
1.600 kg/1000 mp pentru ardei gras și /sau lung;
3.000 kg/1000 mp pentru castraveți;
3.200 kg/1000 mp pentru tomate;
2.000 kg/1000 mp pentru vinete;
Beneficiarii au obligația transmiterii, în scris, a notificărilor către centrele județene / locale/ unde au depus cererea de înscriere în Program în vederea efectuării controlului la fața locului în termen de 10 zile înainte de recoltare.
Verificările la fața locului se efectuează de către echipe mixte formate din reprezentanți ai APIA și DAJ în termen de 7 zile de la notificare – APIA confirmă suprafața și cultura pentru care se solicită ajutor de minimis, iar reprezentanții DAJ efectuează evaluarea producției.
Pentru obţinerea sprijinului, după efectuarea verificărilor în teren, urmare a notificării, fermierii au obligaţia să depună la centrele județene / locale APIA unde au depus cererea de înscriere, documentele justificative prevăzute la art. 9 alin. (3) din HG nr. 651/2021, precum și copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean, până la data de 2 decembrie 2021.
Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis /cultură /1.000 mp /beneficiar este de 2.210 euro și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr.323 din 1 octombrie 2020. Inițial valoarea anunțată a fost de 2.000 euro dar suma a fost suplimentată cu 210 euro/cultură conform unei hotărâri pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.
Mărirea subvenției a fost anunțată de minsitrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă. ”Legat de Programul de Legume în spații protejate – aici avem câteva modificări pentru că, pe de o parte, cei 14.271 de beneficiari care s-au înscris până acum, pentru plafonul pe care îl aveam, de 150 milioane de lei, nu vor absorbi toată suma și a rămas o diferență. De asemenea, pentru plantele aromatice, pentru programul dedicat sprijinului cultivatorilor de plante aromatice, din cele 6 milioane lei, s-au consumat doar 2,2 milioane lei. Ca atare au rămas un disponibili de 3 milioane de lei pe care o să-l dirijăm către programul de legume în spații protejate. Astfel, cuantumul de 2.000 de euro pe 1.000 metri pătrați, se va majora la 2.210 euro”, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MADR, marți – 14 septembrie.
De precizat că până în prezent majorarea nu a fost aprobată de Guvern.
Pe larg despre acest ajutor de minimis, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Minimis legume sere și solarii 2021: condiții, culturi eligibile, acte necesare, condiții și plăți