• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantarea pomilor fructiferi. Sfaturi pentru o prindere garantată a puieților

    agrointeligenta.ro -

    Plantarea pomilor fructiferi toamna asigură o prindere garantată dacă se urmează 10 pași simpli. Dacă unele recomandări sunt de bun-simț – precum cel al alegerii unui furnizor serios de puieți, alți pași sunt mai tehnici, dar pot fi implementați ușor în orice livadă la plantare.

    Inginerul Marius Roman, fondatorul și proprietarul Pepinierelor Roman de la Afumați, județul Ilfov, face câteva precizări utile celor care plantează pomi fructiferi.

    Plantarea pomilor fructiferi: Achiziționarea puieților

    Cumpărarea puieților de pomi fructiferi trebuie făcută dintr-o sursă autorizată.

    Cel mai bun loc de unde puteți cumpăra pomi fructiferi pentru plantare este o pepinieră autorizată, care oferă material săditor certificat. Așa aveți garanția că puieții sunt autentici, sunt din soiul pe care îl doriți și sunt etichetați individual.

    Puieții buni pentru plantare sunt sănătoși, au rădăcina nudă, cât mai întreagă și sunt bine hidratați. ”Majoritatea oamenilor sunt atenți la partea superioară a pomilor – tulpină și eventuale ramuri, dar neglijează rădăcinile pomilor, care sunt foarte importante pentru prinderea și dezvoltarea armonioasă a pomilor”, arată ing. Marius Roman.

    CITIȚI ȘI: O mână de grâu la plantare și apa de salcie: secretele gospodarilor ca pomii să se prindă!

    Hidratarea pomilor (foto: Petre Buzatu)

    Plantarea pomilor fructiferi: Hidratarea puieților

    Hidratarea pomilor fructiferi înainte de plantare se face imediat ce puieții au fost primiți. Acest pas este obligatoriu la materialul săditor primit prin colet.

    Hidratarea pomișorilor se face scufundând rădăcinile într-un vas cu apă. Se lasă puieții în apă un interval de minim 24 de ore și maxim 72 de ore. Deci între o zi și trei zile. Dacă se depășesc cele 72 de ore cât rădăcinile sunt ținute în apă, are loc asfixierea acestora.

    Plantarea pomilor fructiferi: Păstrarea până la plantare

    Păstrarea pomilor până la plantare preferabil afară, într-o groapă umplută cu nisip sau pământ.

    Pentru a se evita asfixierea puieților se vor introduce rădăcinile pomilor într-o groapă comună și se vor acoperi cu pământ sau nisip, iar ulterior se vor uda din abundență, pentru o bună hidratare. Astfel pomii se pot păstra, de la câteva zile, până la câteva săptămâni sau chiar până în primăvara, dacă din motive obiective, nu reușiți sa-i plantați în această toamnă.

    La plantare se vor scoate succesiv pomii, de la stratificate, pe măsură ce aceștia vor fi plantați, iar înainte de plantare, pomii vor trece printr-un proces de pregătire de plantare, descris în continuare.

    Plantarea pomilor fructiferi: Fasonarea rădăcinilor

    Fasonarea rădăcinilor se face înainte de plantarea puieților de pomi fructiferi.

    Procedura de fasonare a rădăcinilor se face cu o foarfecă de grădină ce a fost bine curățată și dezinfectată anterior lucrării. Se îndepărtează prima dată rădăcinile rupte, cele la care observați probleme (lovituri, mai ales), iar apoi se scurtează vârful tuturor rădăcinilor. Rolul fasonării rădăcinilor este de a stimula ramificarea acestora în pământ, după plantare.

    Plantarea pomilor fructiferi: Mocirlirea rădăcinilor

    Mocirlirea rădăcinilor înainte de plantarea pomilor este un pas esențial pentru a securiza prinderea puieților. Preparatul pentru mocirlire se obține din bălegar de vacă proaspăt, mraniță, pământ de pădure sau efectiv un pământ reavăn, bine mărunțit, care se va amesteca cu apă, astfel încât să avem la final un amestec de consistența smântânei. După ce rădăcinile au fost fasonate se va trece la mocirlirea acestora: efectiv rădăcinile vor fi trecute prin acest amestec în care se poate adăuga și un stimulator de înrădăcinare (exemplu Razormin – 0,5%, Radistim – 0,5% s.a.)

    Gropi pentru plantarea pomilor (foto: Mihai Gabriel Istratie)

    Plantarea pomilor fructiferi: Săparea gropilor

    Săparea gropilor pentru plantarea pomilor fructiferi se poate face înainte de lucrarea efectivă de plantare. Gropile se pot realiza și cu săptămâni înainte.

    În funcție de dimensiunea puieților, săpați gropi generoase cu adâncimea de circa 50 cm și diametrul de 50 cm. Este foarte important ca la plantare punctul de altoire să nu fie îngropat, respectiv să rămână deasupra nivelului solului, de circa două degete (2 – 3 cm), iar ulterior se va adăuga pământ progresiv și se va tasa energic, astfel încât să nu rămână spații de aer, intre rădăcini și sol.

    Referitor la tasarea energică, prin ea solul se tasează foarte bine, în jurul pomilor, ca și cum ar fi bătut cu maiul, astfel încât să fim siguri, că nu au rămas spații de aer, între rădăcini și sol.

    Plantarea pomilor fructiferi: Udarea pomilor după plantare

    Udarea pomilor după plantare este obligatorie. Puieții puși în pământ se udă cu cantități generoase de apă. În funcție de deficitul de apă din sol, se pot folosi cantități de la 10 litri/pom și până la 50 litri/pom.

    Pe lângă hidratare, apa, are rolul și de așezare a solului, pe lângă rădăcini, respectiv eliminarea spațiilor de aer, dintre rădăcini și sol.

    După ce pomii sunt udați, iar apa a pătruns în sol, se mai poate repeta procesul de tasare a solului, o lucrare esențială pentru o bună prindere a pomilor.

    Tutorarea pomilor după plantare

    Plantarea pomilor fructiferi: Tutorarea pomilor

    Tutorarea pomilor este o lucrare importantă ce se face după plantarea pomilor. În ce constă această tutorare: fiecare pom va avea un tutore montat lângă și de care pomii vor fi palisați, pentru a se preveni aplecarea acestora la expunerea curenților de aer, în sezonul rece.

    Cum se plantează pomii

    Plantarea pomilor fructiferi: Mușuroirea

    Mușuroirea pomilor proaspăt plantați se face prin ridicarea unui mușuroi, peste punctul de altoire, înalt de circa 30 cm, care se va păstra peste sezonul rece, până în primăvara ( luna martie), când se va îndepărta și se va efectua o alveolă/farfurie, în care se vor uda pomii, pe tot parcursul anului.

    Plantarea pomilor fructiferi: Scurtarea ramurilor

    Scurtarea pomilor nou plantați se poate realiza încă din toamnă. Opțional, se face o scurtare mai lungă a pomilor, mai ales în zonele predispuse, la cantități mari de zăpadă, acumulări de polei, curenți de aer puternici. Această lucrare se execută pentru a evita frângerea pomilor sub acțiunea mecanică, a factorilor climatici. Această lucrare presupune scurtarea axului la circa 1,20 metri și a lăstarilor anticipați, la circa 30 -40 cm, urmând ca intervențiile finale, privind tăierile de formare a coroanelor, să se realizeze primăvara, după data de 1 martie, când nu mai există risc de temperaturi, excesiv de scăzute, care pot produce înghețul, la nivelul creșterilor anuale.

    Pomi cu plasă anti rozătoare

    Pe lângă cei pași ce țin de plantarea și prindere, pomii tineri au nevoie și de o protecție împotriva rozătoarelor. În situația în care parcela în care sunt plantați pomii nu este prevăzută cu împrejmuire sau dacă dețineți animale, inclusiv câini care pot să roadă tulpina pomilor, este indicat să protejăm tulpina acestora cu plasă antirozătoare, care se poate achiziționa din comerț și se amplasează pe tulpina pomilor (de la sol și până la prima șarpantă) sau efectiv se folosește folie de plastic, prin care se protejează tulpinile. În cazul folosirii foliei, primăvara aceasta se îndepărtează, iar în cazul plasei se menține pe pom, indiferent de sezon.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till