Tărâmul Fermierilor de Mâine: Nicolae Zamfir este protagonistul celui de-al șaselea episod
Adrian Radu -Nicolae Zamfir este un fermier care a avut parte de multe provocări. A făcut primii pași în agricultură înainte de 1989, la un complex zootehnic. Apoi s-a ocupat de o fermă vegetală din Letea Veche, acolo unde a și rămas. A început pe cont propriu în urmă cu aproape 30 de ani, în 1994, și nu a fost deloc ușor – de la o remorcă șubredă a ajuns să meargă pe calea digitalizării.
Utilajele pe care le-a achiziționat în ultimul timp sunt de ultimă generație, tehnologia este prezentă în orice colț al fermei, iar toate operațiunile sunt urmărite pe tabletă sau pe telefonul mobil al fermierului băcăuan. Senzori, GPS, toate instrumentele care țin de agricultura de precizie îi fac munca ușoară lui Nicolae Zamfir.
Tehnologia, inovația și sustenabilitatea merg mână în mână în aproape orice industrie. În agricultură, fermierii de mâine apelează la inovație pentru a-și eficientiza productivitatea, înglobează sisteme digitale în pas cu ziua de mâine și acționează resposabil pentru că știu că pământul lăsat de înaintașii lor reprezintă moștenirea generației viitoare și ca orice bun gospodar, se implică activ în sprijinul comunităților locale. Acesta este Tărâmul Fermierilor de Mâine unde Syngenta și grupul Agrointeligența-BT Video construiesc un nou proiect media cinematografic, care va aduce în prim-plan fermierii moderni, responsabili și implicați social.
Pentru că o afacere importantă înseamnă și să oferi înapoi comunității, Nicolae Zamfir se implică activ în viața localității în care trăiește. A donat tablete pentru copiii defavorizați, dar a sprijinit și încă sprijină construcția noii biserici din Letea Veche.
Pandemia globală a mărit viteza către o lume în care ne aflam deja, dar pe care nu o percepeam complet: lumea de astăzi, a digitalizării. Syngenta este o companie bazată pe inovație și știință. Ferme mici, mijlocii și mari – toate sunt angrenate într-un proces de transformare și dezvoltare tehnologică prin adoptarea de aplicații digitale și instrumente de precizie.
Tărâmul Fermierilor de Mâine există deja! Prin acest proiect media produs de Syngenta și prin colaborarea cu Agrointeligența-BT Video, vom arăta cum agricultorii gândesc, acționează și tânjesc după dimensiunea lumii digitale și inovație în fermele lor. Indiferent de vârsta lor, cei mai mulți fermieri folosesc deja tehnologia digitală. Atât instrumentele digitale, cât și suportul comunicării din spate devin parte a generațiilor. Parte a ceea ce lasă noii generații, într-un mod sustenabil.
Utilizarea tehnologiilor digitale este din ce în ce mai importantă pentru fermieri, pentru a-i sprijini să aplice soluții sustenabile la provocările actuale și viitoare. De fapt, întreaga Europă urmărește digitalizarea sectorului agricol. Indiferent de nișă, de locul unde sunt amplasate și de dimensiuni, obiectivele sunt aceleași, modelele de afaceri trebuie adaptate domeniului digital.
Într-un an agricol dificil, cu multe provocări, în special ca urmare a unei lumi paralizate de pandemie, fermele digitalizate au fost cele care s-au adaptat și au putut lua mai ușor și repede decizii legate de planul de semănat, de tratament, de intervenții în caz de dăunători, totul pe baza informaţiilor din hărţile satelitare. Fermierii au putut controla mai bine culturile. Au fost cu un pas inaintea… vremurilor. Agricultura digitală integrează o serie lungă de informaţii într-un sistem computerizat, care ajută fermierul să ia cele mai bune decizii. Agricultura de precizie, prin digitalizare, oferă beneficii și mediului, prin gestionarea mai rațională și precisă a resurslor, oferind soluții la cele mai presante provocări ale fermierului de azi și de mâine. Sustenabilitatea înseamnă inovație și responsabilitate față de producție, mediu și societate.
Tărâmul Fermierilor de Mâine va spune poveștile unor fermieri care merg în același pas cu lumea și evoluția ei. 10 fermieri care îmbrățisează inovația și sustenabilitatea își vor spune povestea într-o serie de clipuri care vor expune felul în care agricultura performantă, inovatoare și sustenabilă este a viitoarelor generații… a fermierilor de mâine!