• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Broccolini, o nouă cultură profitabilă. Un tânăr din Buzău este singurul cultivator din România!

    Angelica Lefter -

    O nouă legumă cultivată și aclimatizată în România! Fermierul buzoian Daniel Toma cultivă pentru prima dată în țara noastră broccolini, o legumă înrudită cu renumitul broccoli. Cultura de broccolini este una profitabilă, reiese din interviul acordat de cultivator pentru publicația noastră.

    Cultură de broccolini în România

    Plantația de broccolini a lui Daniel Toma este unică la acest moment în România. Tânărul este un fermier din localitatea Amara, județul Buzău, care a cultivat pentru prima dată în România ”broccolini”, adică baby broccoli, o legumă care este similară cu broccoli cunoscut de toată lumea, doar de dimensiuni mai mici. Un baby broccoli.

    Buchet de broccolini

    Broccolini, o cultură cu două recolte pe an

    Daniel Toma și-a bazat afacerea pe cultura de sparanghel, iar broccolini vine ca o cultură suplimentară. Legumicultorul a început această nouă experiență acum 3 ani, vrând să testeze atât piața cât și cum se adaptează leguma inedită la solul românesc. Acum cultivă broccolini pe un hectar și jumătate, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Pe lângă sparanghel, am încercat și acest broccolini, să vedem cum merge în restaurante pentru că este o legumă care mai mult acolo se consumă. Când am început, acum 3 ani, leguma nu era cunoscută, deci nu o cumpărau prea mult persoane fizice. Am pus prima cultură pe o suprafață mai mică. Pun de 2 ori pe an, în primăvară și în toamnă. În primăvară țin pentru că am și sparanghelul, dar din cauza căldurii care vine în iunie, apar florile galbene și nu mai este comestibil. Trebuie să ne mișcăm repede cu această cultură și la recoltat și la livrat. Toamna e mai lejer, nu mai am sparanghel și temperaturile reci de afară nu mai amplifică fenomenul acesta de înflorire și o pot manipula pe timp mai îndelungat”, a explicat fermierul buzoian.

    Cultură de broccolini

    Cultura de broccolini este una simplă

    Broccolini nu are nevoie de lucrări speciale ale solului, este o plantă care, însă are nevoie de apă, a mai spus Daniel Toma. Tot el a menționat că, din câte știe, în România nu mai sunt cultivatori de broccolini.

    ”Îi trebuie în primul rând apă și un pic de folie, ca să nu dăm cu erbicid, să scap de buruieni. Deci folie, picurare și multă îngrijire. Suntem cam singurii care cultivă”, a menționat legumicultorul.

    Seminţele de broccolini nu sunt ieftine

    Singura problemă cu care se confruntă fermierul buzoian este găsirea semințelor de broccolini. Cele achiziționate până acum provin din străinătate și nu sunt deloc ieftine.

    ”Semințele de broccolini pe care le-am achiziționat sunt de la Sakata. Am încercat de peste tot să obțin semințe. Se obțin foarte greu, nu se comercializează pentru că probabil își protejează hibridul. Ei au distribuitori în Spania, Anglia, posibil și Italia. Din străinătate am achiziționat semințele și de acolo foarte greu am făcut rost, nu se achiziționează ușor, cu intervenții…pe persoană fizică nu se comercializează. Am adus un stoc mai mare de anul trecut și am avut și pentru anul acesta, sper să mai am ceva și pentru primăvară, sper să mai fie bune. Semințele nu pot fi transferate de pe un an pe altul, nu pot fi înmulțite, păstăile sunt goale. Am luat anul trecut undeva la 15.000 de semințe și am dat 1500 de lei cu tot cu transport. Așa se vând la cutie și pe număr de semințe. Cutia are cam 300 de grame”, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO legumicultorul Daniel Toma.

    Broccolini în lădiță, gata pentru livrare

    Broccolini – diferențe față de broccoli

    Diferențele între broccolini și broccoli nu sunt foarte mari, dar sunt evidente pentru cei cu gusturi fine și pentru chefii din restaurante. Broccolini sunt mai gustoși și arată mai bine în farfurie.

    ”E mult mai bun la gust, arată mult mai bine în farfurie pentru cine știe să îl gătească. Noi am luat mai mult pentru restaurante, dar a venit pandemia și ne-a dat planurile peste cap, nu am mai avut restaurante la care să livrăm și a trebuit să ne axăm spre persoane fizice. Spre uimirea mea, au fost multe persoane fizice care au cunoscut leguma și au consumat-o pe afară și o cumpără. De când am legat primul contact cu ei, chiar și în ziua de astăzi am continuat să le livrăm. Noi dăm în mare parte la persoane fizice și la o băcănie din București”, a declarat legumicultorul.

    Broccolini, o cultură profitabilă

    Producția de broccolini la hectar: 2.000 de kilograme

    Pentru că este primul în an în care a cultivat o suprafață atât de mare de broccolini, fermierul așteaptă finalul sezonului pentru a ști exact ce producție are la hectar.

    ”La hectar mi-e greu să fac un calcul, se recoltează pe etaje, când se va termina recoltatul de pe toată suprafața va pot spune cât am recoltat. Până acum, pot zice, la jumătatea sezonului, că am recoltat undeva la o tonă și estimez să mai dăm încă o tonă, cam 2000 de kilograme pe 1000 de metri. Se fac comenzile și livrăm miercurea și sâmbăta. Miercurea în zona de Nord, Corbeanca, Otopeni și aprovizionăm băcănii și sâmbăta de obicei în București”, a menționat buzoianul.

    Preț broccolini în România, la fermier: 25 de lei un kilogram

    Deși poate părea că nu este pentru orice buzunar, în realitate fermierul face un efort pentru a fi accesibil tuturor, vânzând un kilogram la prețul câtorva sute de grame, așa cum este găsit peste hotare.

    ”Vând cu 25 de lei kilogramul. Am lăsat prețul mai jos față de cum este în străinătate, ca să putem să îl vindem și la persoane fizice, să avem unde să distribuim. Afară se vinde la caserole de 250-300 de grame și prețul este cam cât cerem noi pe un kilogram. E legumă nouă, încercăm s-o distribuim ca să o facem cunoscută. Eu știu că va veni și concurența, că așa am pățit și cu sparanghelul, prețul se va regla el, dar mizăm pe calitate și prospețime aici”, a concluzionat legumicultorul Daniel Toma.

    Broccolini în bucătărie

    Broccolini este un super-aliment

    Broccolini este o legumă care are aspect similar cu broccoli prin faptul că este alcătuit dintr-o tulpină verde acoperită cu florete. Tulpina de broccoli poate fi foarte groasă și dură, însă tulpina de broccolini este subțire și delicată, iar în loc de florete dens ambalate broccolini are coroane mai fragile. Broccolini are o aromă ușoară, oarecum dulce, distinctă și textura mai mult ca sparanghel decât broccoli tradiționali.

    Leguma pare a fi un super aliment deoarece este bogată în vitamina C, oferind 100% din necesarul zilnic și conține calciu, vitaminele A și E, potasiu, folați și fier. Asta cu numai 35 de calorii pe porție.

    Broccolini a fost dezvoltat în anii 1990 de Compania Sakata Seed și a fost numit inițial ”Aspabroc”.

    Cei interesați să cumpere broccolini de la fermierul Daniel Toma pot lua legătura cu acesta la numărul de telefon: 0761 047 928


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!