• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea: Criza alimentară bate la ușă! Ne vom bate toți pe o bucată de pâine!

    Angelica Lefter -

    Semnal de alarmă al fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea! Potrivit acestuia o criză alimentară ”bate la ușă” curând, făcând referire la efectele pe care le are creșterea prețurilor la inputurile din agricultură, fapt care va afecta atât activitatea fermierilor cât și a lucrătorilor în industria alimentară.

    Fostul ministru atrage atenția că aproape 2 milioane de agricultori nu vor avea posibilitatea să își achiziționeze îngrășămintele necesare, iar micii gospodari, din cauza scumpirilor la energie, nu vor avea posibilitatea să-și achite facturile curente.

    ”Criza alimentara bate la ușă! Nu-mi plac abordările nihiliste și nici afirmațiile apocaliptice! Dar din nefericire, se întrezărește germenul crizei alimentare. Să mă explic: creșterea prețurilor la inputurile folosite în agricultura, de la simplu la cvadruplu și, mai mult, pun piedici serioase agricultorilor și lucrătorilor din industria alimentară. Câteva exemple:

    Ce fac agricultorii în această situație? Din dragoste de meserie și din legătura de o viață cu domeniul de activitate vor continua să întoarcă brazda țării. Dar vor avea un comportament diferit, în funcție de posibilități:

    a)micii agricultori, care dețin suprafețe sub un hectar, circa 1,8 milioane, reprezentând în jur de 640 mii ha, nu vor avea posibilitatea să-și cumpere îngrășăminte, deoarece vor fi nevoiți să-și plătească întreținerea, curentul electric, gazele și serviciile legate de existența zilnică din această iarnă. În aceeași situație sunt și micile gospodarii care au grădini pe lângă casă și vin să vândă la piață; dar vor însămânța aceste suprafețe, având la îndemână sămânța din producția obținută în anul 2021;

    b)un număr de aproximativ 1,5 milioane agricultori a căror suprafață intre 1 ha și 10 ha, reprezentând cca 4,3 milioane ha, vor avea un comportament diferit în funcție de resursele proprii și fondurile atrase din diverse surse (ajutor din cadrul familiei sau din afara ei), vor lucra terenul aplicând lucrările tehnologice la nivelul minim posibil, pentru a-și putea recupera cheltuielile prin producția obținută ce va fi destinată autoconsumului, direct sau pentru furajarea animalelor;

    c) fermierii în număr de aproape 90 mii cu o suprafața de cca 7,6 mil ha, organizați în exploatații agricole de diverse tipuri, vor aplica tehnologiile specifice fiecărei culturi, asigurând toate inputurile necesare obținerii de produse comerciale, care să atingă potențialul biologic al soiurilor și hibrizilor folosiți”, a menționat fostul șef de la Agricultură.

    Astfel, potrivit estimărilor făcute de Petre Daea, agricultorii vor fi nevoiți să renunțe parțial sau total la cultivarea terenurilor și va scădea vizibil randamentul pe unitatea de suprafață. Doar cei norocoși vor putea obține producții cu randamente ridicate, adică cei aproximativ 90.000 de fermieri, care dețin suprafețe mari și sunt organizați în exploatații agricole.

    ”Comportamentele previzibile pentru cele 3 categorii de lucrători ai ogoarelor se vor materializa în:

    Însumând aceste posibile scenarii, rezultă că vom avea pe piață o producție mai mică, la costuri mari, ce se va constitui într-o oferta scăzută și scumpă, care nu va putea fi asimilată de consumatorul român, din cauza puterii reduse de cumpărare. În condițiile acestea, ținând cont și de schimbările climatice, potrivnice realizării unor randamente ridicate, producțiile obținute își vor găsi cumpărători în țările cu potență financiară, stimulându-se astfel exportul acestora de către producătorii români. La acestea se adaugă lipsa unei rețele proprii pentru comercializarea produselor românești. Toate acestea la un loc vor crea dificultăți în aprovizionarea populației cu hrană.”, explică fostul ministru al Agriculturii.

    La finalul mesajului său, Petre Daea prezintă câteva dintre acțiunile care ar putea scoate sectorul agricol din criză și face un apel la guvernanți să nu lase asigurarea hranei la voia întâmplării.

    ”Se pune întrebarea cum putem preveni, contracara sau atenua efectele unei asemenea situații? Răspunsul a fost, este și rămâne în alocarea de sume în bugetul de stat pentru agricultură și in acțiuni concrete pentru realizarea principalelor obiective:

    Am socotit necesar să fac aceste precizări, din dorința de a se înțelege de către guvernanți, că dacă astăzi se vorbește despre sănătate și pandemie, bătându-se politic pe morții zilei, în anii care urmează, cu siguranță, dacă nu acordăm atenție agriculturii, acum și tot timpul, ne vom bate toți pe o bucată de pâine, dacă vom avea de unde să o procurăm, sau cu ce să o cumpărăm. Acum trebuie construit bugetul de stat pentru anul viitor! Din nefericire, clasa politică are altă agendă! Greșit și păgubos, inadmisibil și alarmant! Guvernanți, nu lăsați asigurarea hranei la voia întâmplării!”, este apelul fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till