• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA pentru ovine – încotro? Ultima oră despre plata SCZ pentru oile și berbecii din RG!

    Roxana Dobre -

    Conducerea Ministerului Agriculturii a răspuns solicitării Asociației Forța Fermierilor de a organiza discuții cu crescătorii de animale pe marginea funcționării societăților de ameliorare în baza unei noi legislații. Cum proiectul eleborat de Agenția Națională pentru Zootehnie i-a nemulțumit pe beneficiari, respectiv asociațiile din sector, au fost organizate discuții atât cu sectorul de creștere a bovinelor, cât și cel al ovinelor. La mijloc se află atât programele de ameliorare ale raselor, cât mai ales subvențiile APIA  – sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pe care îl încasează fermierii pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic (RG) și la care se atestă Controlul Oficial al Performanțelor.

    Retragerea mai ușoară a acreditărilor pentru societățile de ameliorare dar și înființarea mai facilă a unor asociații noi, îi nemulțumește pe oieri. Măsura poate duce chiar la pierderea subvenției pentru animalele înscrise în Registrele Genealogice (RG) dacă anumite aspecte nu vor fi clarificate. Prevederile sunt prinse în Ordinul pentru recunoașterea societăților si exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizare părților terțe sau evaluare genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare, inițiat de Autoritatea pentru Zootehnie (ANZ) și lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Reprezentanții asociațiilor din sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor au participat miercuri, 27 octombrie, la discuții cu autoritățile din zootehnie, pe acest subiect, după ce anterior și liderii din sectorul bovinelor au dezbătut ordinul.

    Un proiect de ordin de ministru susținut și inițiat de directorul general al ANZ, Bela Vaida, le ridică mari semne de întrebare președinților de asociații. Rând pe rând liderii din sectorul de creștere a bovinelor și cel al ovinelor/caprinelor au discutat în cadrul unor ședințe online cu conducerea MADR responsabilă de sectorul zootehnic și cea a ANZ. Ședințele nu s-au încheiat cu vreo concluzie exactă ci mai degrabă cu promisiuni și ”deschidere” la alte dezbateri practic pe același subiect.

    Nici transmiterea unor procese verbale sau concluzii ale discuțiilor nu arată că autoritățile responsabile vor implementa clar ceea ce au transmis liderii din oierit și sectorul de creștere a bovinelor. Singura promisiune pe care totuși președinții de asociații au obținut-o este că ministerul nu se va grăbi cu aprobarea ordinului și vor mai exista discuții, nu se știe deocamdată când, pe marginea acestui subiect.

    Nemulțumirile oierilor sunt aceleași ca și ale crescătorilor de bovine

    După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a relatat cum au decurs discuțiile cu președinții de asociații din sectorul bovin, a venit și rândul președinților din oierit să transmită autorităților ce îi nemulțumește la Ordinul pentru recunoașterea societăților si exploatațiilor de ameliorare, intens susținut de conducerea ANZ. Cum au decurs discuțiile ne-a relatat Andreea Dagău, medic veterinar în cadrul Asociației „Păstorul Crişana” din județul Arad, specialista care a participat online la dezbaterile inițiale de conducerea MADR și cea a ANZ.

    ”Preocuparea principală pentru susținerea ordinului este să se retragă mai ușor acreditările pentru societățile de ameliorare și să înființeze altele noi. Dar vorbim de o muncă a asociațiilor și societăților de ameliorare de ani de zile, progrese pe care le-am făcut atât noi cât și fermierii, o muncă ce poate fi anulată și pierdută atât de ușor. Ceea ce noi am făcut am implementat tot sub îndrumarea ANZ-ului, nu este nimic făcut la întâmplare. Mai ales că din câte am înțeles există o anumită grabă cu publicarea ordinului deoarece are pe birou (șeful ANZ, Bela Vaida n.r) de semnat o altă acreditare pentru o societate nouă din Mureș”, ne-a explicat Andreea Dagău.

    Test de filiație pentru întreg efectivul de animale

    Și obligativitatea testului de filiație pentru toate animalele ridică mari probleme oierilor, mai ales că în acest moment nu există suficiente laboratoare care să poată efectua aceste teste.

    ”Aceeași problemă cu efectuarea testului de filiație prin intermediul markerilor genetici pentru toate animalele deși noi am avut deja proces cu ANZ iar în România nu există laboratoare suficiente să facem aceste teste, pentru tot efectivul de animale. Plus că am explicat că acest aspect încalcă și Regulamentul 1012 în care spune clar că testarea/identificarea prin intermediul grupei sanguine se face pentru animalele de reproducție când sunt autorizate pentru însămânțarea artificială nu prin monta naturală”, a completat specialista.

    Se dorește retragerea mai ușoară a acreditărilor pentru societățile de ameliorare

    Cum este trecut în Ordin este clar că asta se dorește, retragerea mai ușoară a acreditările, spune  Andreea Dagău.

    ”Adică spune ordinul că retragerea poate să fie inițiată ”din oficiu” prin sesizare sau la cerere motivată precum și în situația în care societatea prin angajați sau reprezentanți fac presiuni de orice formă asupra fermierilor care au animale înscrise în Registru. Noi nu înțelegem ce înseamnă presiuni de orice formă, procedură inițiată din oficiu, etc. Din moment ce RG rămâne responsabil pentru ceea ce face normal că trebuie să aibă și o anumită autoritate în fața fermierilor, un cuvânt de spus”, a precizat medicul veterinar.

    O altă problemă este legată de numărul de animale sau fermieri pe care trebuie să le aibă o societate de ameliorare pentru a fi nou înființată. ”Nicăieri nu spune că dacă eu merg cu 2 oi nu pot înființa o societate de ameliorare pentru o anumită rasă. Din moment ce se spune un număr ”suficient” , de animale sau fermieri, este clar că poate fi interpretat. Și ce nu mai înțeleg eu, pentru rasele de animale care există deja într-un registru, o altă asociație se poate acredita cu aceleași animale care există deja într-un registru. Deci sunt multe lucrurile neclarificate”, a mai punctat Andreea Dagău.

    Șeful ANZ nu știe ce conține propriul proiect?

    Aceasta a mai completat că  s-a adus în discuție și Anexa 3 despre care șeful ANZ, Bela Vaida a spus că deși este publicată pe site ar conține altceva decât este în ordin. ”Eu am găsit că ar conține ”Norme metodologice privind procedura pentru aprobarea programelor de ameliorare, conform măsurilor naționale”. Dânsul zice că anexa aceasta 3 conține altceva decât este publicat pe site”, a relatat reprezentanta Asociației „Păstorul Crişana” din județul Arad.

    Vor mai fi discuții pe marginea ordinului. Dar nu se știe când!

    Discuțiile s-au încheiat cu promisiunea unor noi întâlniri, fără a fi comunicată însă o dată clară, dar și cu îndemnul către societățile de ameliorare să transmită scris observațiile lor.

    ”A rămas să trimitem o serie de propuneri către ei, domnul secretar de stat (Antal Szabolcs Barabási  n.r) a spus că putem să mai inițiem întâlniri online oricând, el este dispus la discuții. Dar cam toată lumea ar fi fost de acord cu prezența fizică, să ne vedem față în față ca să putem discuta pe articole, așa este mai ușor. Dar sigur că normele în vigoare privind distanțarea socială sunt mai restrictive și nu cred că este posibil. Dar concret nu s-a stabilit când va fi o nouă întâlnire și nici nu ni s-a comunciat dacă propunerilor noastre vor fi implementate, de fapt ceea ce am contestat. Nu am primit un proces verbal în urma ședinței sau stenograme care să arate propunerile noastre. Eu am intrat puțin mai târziu ce-i drept, poate s-a comunicat la început. Normal că trebuie să mai facem și altă întâlnire și toate asociațiile au susținut că nu este o grabă să se adopte ordinul din moment ce există deja societăți de ameliorare care sunt acreditate tot de ANZ, lucrează sub îndrumarea și coordonarea lor, cu asociații afiliate, etc. Asociațiile prezente au declarat la unison că nu susținut acest ordin iar el trebuie modificat în consecință dacă totuși va fi publicat”, a mai spus medicul veterinar.

    Conform acesteia, discuțiile au fost conduse de secretarul de stat, Antal Szabolcs Barabási iar ministerul a mai fost reprezentat de biroul de politici agricole în zootehnie: Mia Toma – directorul Direcției Politici în Zootehnie, Tinel Gheorghe – director general adjunct. ANZ-ul a fost reprezentat de directorul general, Bela Vaida.

    Reamintim că pe data de 29 septembrie, Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul instituției proiectul Ordinului pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.

    Actul normativ pus în dezbatere publică nu ține cont de niciuna dintre propunerile și obiecțiile exprimate de către asociațiile de fermieri și încalcă prevederi ale Regulamentului european nr. 1012/2016, motiv pentru care Asociația Forța Fermierilor, la care sunt afiliate la acest moment cinci organizații care coordonează activitatea de ameliorare pentru șase Registre Genealogice pentru speciile bovine și ovine, a solicitat la nivel guvernamental oprirea de la promovare a acestui act normativ și formarea unui grup de lucru care, împreună cu fermierii, să identifice o formă legislativă care să răspundă nevoilor fermierilor, nu să fie dictată din birouri de anumite interese aflate acum în sfera de influență de la MADR.

    Pentru a semnala că există un precedent la ANZ, solicitarea Asociației Forța Fermierilor a fost însoțită inclusiv de decizii obținute în instanță de către asociații care au contestat un alt ordin ministerial care nu ține cont de realitățile sectorului.

    Adresa Asociației Forța Fermierilor a fost înregistrată în mod oficial la Cabinetul Prim-ministrului României (număr de înregistrare 22432/5.10.2021), la Secretariatul General al Guvernului (număr de înregistrare 22433/5.10.2021), la Ministerul Agriculturii (69175/5.10.2021) și la Agenția Națională pentru Zootehnie (număr de înregistrare 11851/5.10.2021). Pentru procesare mai ușoară, documentul a fost transmis instituțiilor menționate și în format digital.

    Prima instituție care a răspuns adresei Asociației Forța Fermierilor este Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) care a transmis un punct de vedere semnat de directorul Vaida Bela și în care se resping toate propunerile și obiecțiile fermierilor, fără nicio deschidere pentru dialog și dezbatere publică reală.

    ”Ne reiterăm susținerea adoptării proiectului de Ordin în forma propusă de către subscrisa și adusă la cunoștința publicului, prin afișarea pe site-ul Ministerului, în data de 29 septembrie 2021„, arată directorul ANZ în punctul de vedere ce vine ca răspuns la ”memoriul” primit din partea Asociației Forța Fermierilor.

    Pe larg despre acest subiect aici: E oficial! Directorul ANZ, Bela Vaida, este dușmanul declarat al crescătorilor de animale din România!

    Despre conținutul ordinului, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Ordin MADR pentru crescătorii de animale și societățile de ameliorare din zootehnie


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”