Cum a decurs prima discuție între crescătorii de bovine, MADR și ANZ pentru un nou ordin de ministru
Roxana Dobre -Întâlnire între reprezentanții asociațiilor din sectorul de creștere a bovinelor și conducerile Ministerului Agriculturii și a Agenției Naționale pentru Zootehnie. Discuțiile au vizat elaborarea unui nou ordin de ministru care să reglementeze activitatea societăților de ameliorare. După întâlnirea de ieri cu reprezentanții din sectorul creșterii bovinelor, astăzi sunt discuții și cu cei din oierit.
Președinții societăților de ameliorare care conduc Registrele Genealogice (RG) din sectorul de creștere a bovinelor au avut ieri, marți – 26 octombrie, o primă discuție cu echipa care coordonează sectorul zootehnic din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și cea a Agenției pentru Zootehnie (ANZ).
Întâlnirea online dintre liderii sectorului, MADR și ANZ a avut loc după ce Asociația Forța Fermierilor a cerut formarea unui grup de lucru pe marginea proiectului de ordin elaborat de ANZ și pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, contestat în mare parte de crescători și societățile de ameliorare. Astăzi, miercuri 27 octombrie este rândul președinților de asociații din oierit să intre la discuții!
Retragerea mai ușoară a acreditărilor pentru societățile de ameliorare dar și înființarea mai facilă a altora noi, sunt doar două dintre punctele care societăților de ameliorare le ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea intențiilor ce stau în spatele acestor schimbări.
”Discuțiile s-au purtat cu un număr extins de participanți din rândul asociațiilor, iar dezbaterile s-au axat pe două direcții importante: legalitate și tehnic, dacă este posibil ceea ce s-a trecut în ordin. Concluzia a fost ca pentru partea tehnică – raportat la conținutul ordinului, să se ceară părerea specialiștilor în ameliorare: profesori din țară și străinătate. Iar pe partea de legalitate ordinul are probleme și lipsuri mari în ceea ce privește îndeplinirea unor termen exacte, aici mă refer la formularea care spune că ”societățile de ameliorare să aibă un număr suficient (de animale – n.r) pentru derularea programului de ameliorare, fără să menționeze ce înseamnă acel număr suficient. Mai departe, ordinul bate moneda foarte tare pe definirea situațiilor în care se pot ridica recunoașterile societăților de ameliorare. Asta pare să fie preocuparea principală a directorului general actual al ANZ, Vaida Bela: cum să ridice acreditările la câteva societăți de ameliorare și să rămână acele societăți care îi sunt pe plac”, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Zoltan Haller, membru-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM).
Propunere ANZ: Retragerea acreditărilor pentru societățile de ameliorare care pun presiune pe fermieri
În cadrul discuțiilor a fost abordată o altă propunere care îi nemulțumește pe președinții de asociații: facilitatea cu care poate fi, uneori foarte subiectiv, retrasă acreditarea unei societăți de ameliorare.
”Au venit și au făcut o propunere în ordin la modul general în sensul că dacă societățile de ameliorare pun presiune pe fermieri, atunci se poate ridica acreditarea/recunoașterea. Sigur că ”presiunea” nu este definită în niciun fel iar în viziunea lui Vaida Bela poate să însemne orice, astfel încât în orice moment să îi aibă la mână pe toți într-un mod abuziv și mișelesc să poată să acționeze. Deci aceste au fost concluziile în sensul că nu se poate trece un ordin care lasă loc de interpretare pe parte juridică iar pe parte tehnică să ceară opinia specialiștilor în ameliorare care să vină și să spună clar dacă se poate sau nu se poate ce a propus ANZ”, a mai spus Zoltan Haller.
Conform acestuia, discuțiile au fost conduse de secretarul de stat, Antal Szabolcs Barabási iar ministerul a mai fost reprezentat de biroul de politici agricole în zootehnie: Mia Toma – directorul Direcției Politici în Zootehnie, Tinel Gheorghe – director general adjunct. ”Au fost și toată echipa de juriști din cadrul acestui departament. Și ANZ-ul reprezentat de directorul general, Vaida Bela, și un alt director”, a mai subliniat Zoltan Haller.
Ministerul va trimite o adresă asociațiilor
Discuțiile s-au încheiat cu promisiunea ministerului de a trimite o adresă către asociații în care să scrie negru pe alb care sunt concluziile discuțiilor și ce urmează să se implementeze în ordin din propunerile transmise de crescători. ”A rămas să transmită ministerul o adresă cu tot ce urmează să se facă dar ministerul prin departamentul tehnic și politici în zootehnie nu este de acord cu aspectele pe care le-am menționat respectiv clarificarea din punct al legalității acestui ordin și aspectele tehnice iarăși trebuie definite. Este posibil ca ministrul să își asume de unul singur din nou publicarea și semnarea acestui ordin dar dacă va fi așa vom asista la un noi abuz pe care îl face. Deci se joacă din nou în formație de doi, Oros cu Vaida”, a conchis reprezentantul ACVBR – SIM.
Oierii au astăzi discuții cu conducerile MADR și ANZ
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat că la consultări au fost convocate astăzi, miercuri – 27 octombrie, și asociațiile din sectorul ovin care vor purta discuțiile cu oficialii MADR astăzi, 27 octombrie.
Reamintim că pe data de 29 septembrie, Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul instituției proiectul Ordinului pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.
Actul normativ pus în dezbatere publică nu ține cont de niciuna dintre propunerile și obiecțiile exprimate de către asociațiile de fermieri și încalcă prevederi ale Regulamentului european nr. 1012/2016, motiv pentru care Asociația Forța Fermierilor, la care sunt afiliate la acest moment cinci organizații care coordonează activitatea de ameliorare pentru șase Registre Genealogice pentru speciile bovine și ovine, a solicitat la nivel guvernamental oprirea de la promovare a acestui act normativ și formarea unui grup de lucru care, împreună cu fermierii, să identifice o formă legislativă care să răspundă nevoilor fermierilor, nu să fie dictată din birouri de anumite interese aflate acum în sfera de influență de la MADR.
Pentru a semnala că există un precedent la ANZ, solicitarea Asociației Forța Fermierilor a fost însoțită inclusiv de decizii obținute în instanță de către asociații care au contestat un alt ordin ministerial care nu ține cont de realitățile sectorului.
Adresa Asociației Forța Fermierilor a fost înregistrată în mod oficial la Cabinetul Prim-ministrului României (număr de înregistrare 22432/5.10.2021), la Secretariatul General al Guvernului (număr de înregistrare 22433/5.10.2021), la Ministerul Agriculturii (69175/5.10.2021) și la Agenția Națională pentru Zootehnie (număr de înregistrare 11851/5.10.2021). Pentru procesare mai ușoară, documentul a fost transmis instituțiilor menționate și în format digital.
Prima instituție care a răspuns adresei Asociației Forța Fermierilor este Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) care a transmis un punct de vedere semnat de directorul Vaida Bela și în care se resping toate propunerile și obiecțiile fermierilor, fără nicio deschidere pentru dialog și dezbatere publică reală.
”Ne reiterăm susținerea adoptării proiectului de Ordin în forma propusă de către subscrisa și adusă la cunoștința publicului, prin afișarea pe site-ul Ministerului, în data de 29 septembrie 2021„, arată directorul ANZ în punctul de vedere ce vine ca răspuns la ”memoriul” primit din partea Asociației Forța Fermierilor.
Pe larg despre acest subiect aici: E oficial! Directorul ANZ, Bela Vaida, este dușmanul declarat al crescătorilor de animale din România!
Despre conținutul ordinului, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Ordin MADR pentru crescătorii de animale și societățile de ameliorare din zootehnie