Asociațiile de vânători și Ministerul Mediului – victorie în procesul care a blocat vânătoarea păsărilor
agrointeligenta.ro -Problemele pe care fermierii le au din cauza atacurilor de păsări care distrug culturile ar putea ajunge la un final. Asta după ce o instanță a decis să respingă cererea formulată de o organizație non-guvernamentală care, prin demersurile sale în instanță, a blocat vânătoarea a 36 de specii de păsări, inclusiv a ciorilor. Din această cauză, fără nicio posibilitate de a mai fi gonite de vânători, păsările au devastat culturile agricole în acest an.
Asociațiile de vânători s-au alăturat Ministerului Mediu în cadrul unui proces deschis de către un ONG și care, printr-o decizie în instanță, a blocat complet vânătoarea păsărilor din România, inclusiv a ciorilor. Curtea de Apel Brașov a decis astăzi, vineri – 29 octombrie, să respingă cererea de suspendare solicitată de un ONG, “Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor”.
”Solutia pe scurt: Hotărăşte : Respinge cererea formulată de reclamanta “Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor” în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor având ca obiect suspendarea partială a Ordinului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1460/24.08.202. Admite cererile de intervenţie accesorie formulate de intervenienţii: Luca Marius, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău, Asociaţia în Beneficiul Vânătorilor şi a Activităţii de Vânătoare , SC Arow International SRL , Bratu Sergiu George, Asociaţia de Vânătoare Artemis Montana, Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti, Asociaţia Armelor, Asociaţia de Vânătoare Castelu, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi “Diana Bucureşti”, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Natural Hunting , Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bradul, Paiuşescu Mircea, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor “Lacul Bebului” , Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Ardea Alba, Asociaţai de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Diana Dolj, Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Olt, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Constanţa, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Maramureş, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Botoşani, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Obligă reclamanta la plata cheltuielilor de judecată către intervenienta Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România în cuantum redus de 5.000 lei. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, recurs care se va depune la Curtea de Apel Braşov. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 29.10.2021.
Document: Hotarâre 116/2021 29.10.2021”.
Pe lângă Regia Națională a Pădurilor Romsilva București, de partea Ministerului Mediului, care a avut calitatea de pârât , au intervenit în proces peste 10 asociații de vânători, Asociația Armelor, companii și persoane fizice.
Decizia de astăzi a instanței brașovene este cu drept de recurs, însă marchează un moment important în care asociații din România – în acest caz cele de vânătoare, au susținut în instanță o instituție a statului reclamată de un ONG. Ba mai mult, ONG-ul nu doar că a pierdut, dar este obligat la plata cheltuielilor de judecată care însumează 1.000 de euro.