• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vânătoarea de ciori – interzisă! O decizie în instanță a blocat împușcarea păsărilor la nivel național!

    Roxana Dobre -

    Decizie istorică în Instanță: vânărea ciorilor și a altor păsări este complet blocată la nivel național! Curtea de Apel Brașov a decis joi, 20 august, suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice pentru sezonul 2020-2021 (din cele 40 care se pot împușcă). Printre speciile interzise de află și ciorile, păsări care fac ravagii în culturile agricole iar fermierii s-au plâns de nenumărate ori că au rămas cu paguba, fără să primească vreo despăgubire de la stat.

    În urmă acestei hotărâri, se interzice vânarea acestor păsări, pe perioada suspendării, potrivit unui comunicat transmis de Societatea Ornitologică Română (ȘOR).Conform vicepreședintelui Asociației Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, Codruț Feher, niciun vânător nu mai are dreptul să împuște, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activități circumscriindu-se infracțiunii de braconaj) din cele 36 de specii: porumbel gulerat, porumbel de scorbura, turturică, guguștiuc, ierunca, prepeliță, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuța, găscă de vară, gârlița mare, rață mare, rață mică, rață fluieratoare, rață cu cap castaniu, rață moțată, rață pestriță, rată sunătoare, rață lingurar, rată sulițar, rată caraitoare, rată cu cap negru, lisita, găinușă de baltă, sitar de pădure, becațina comună, becațina mică, cioara griva, cioara griva sudică, cioara de semănătură, coțofană, gaiță.

    Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor a atacat în instanța Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de fauna de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă în perioada 2020 – 2021, dar și Anexele ale aceluiași Ordin, care conțin cotele de vânătoare aprobate la cele 40 de specii sălbatice de păsări care pot fi împușcate conform legislației în vigoare.

    ”Societatea Ornitologică Română (ȘOR) a atras atenția prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor că nu este legală procedura prin care stabilește cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligația să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împușcăți fără ca populația speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul ȘOR, Dorin Damoc.

    În urmă hotărârii Curții de Apel Brașov, niciun vânător nu mai are dreptul să împuște, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activități circumscriindu-se infracțiunii de braconaj) din cele 36 de specii.

    Hotărârea nu este definitivă, dar este executorie. Decizia poate fi atacată cu recurs în instanța, în termen de 5 zile de la comunicare.

    Acțiunea deschisă la instanța brașoveană nu este prima de acest fel inițiată de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor. În 2019, ONG-ul a obținut în instanța interzicerea vânătorii la ciocârlia de câmp și la alte trei specii de păsări în sezonul 2019-2020 prin două hotărâri ale Curții de Apel Brașov.

    ”Deciziile Curții de Apel Brașov reprezintă o premieră salutară pentru România, în condițiile în care judecătorii acestei instanțe au reușit să creeze jurisprudența la nivel național în domeniul protecției mediului și biodiversității a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice”, se mai arată în comunicat.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!