Ioan Cuc, fermier cu 8.000 de hectare: ”La porumb vom înregistra cea mai mare pierdere”
agrointeligenta.ro -La porumb vom înregistra cea mai mare pierdere, spune fermierul Ioan Cuc, firmei Patrol Service și unul dintre cei mai mari agricultori din județul Bihor. Nici pentru anul următor nu sunt mari speranțe întrucât fermierii din nord-vest seamănă păioasele în uscat și nu au mari speranțe de ploi.
Fermierii din județul Bihor se plâng de cea mai lungă secetă din ultimii 20 de ani.
”Din primăvară n-a mai plouat, iar peste vară a fost arşiţă. Zilele cu 38-40 de grade Celsius şi nopţile cu 20-25 de grade, fără pic de rouă, au făcut ca multe plante să crească sterile sau să moară în picioare”, spune Ioan Cuc, patronul firmei Patrol Service și unul dintre cei mai mari fermieri din judeţ.
Familia Cuc lucrează 8.000 de hectare de teren, din care 3.500 cultivate cu porumb tocmai în zonele afectate de secetă.
”La porumb vom înregistra cea mai mare pierdere. Am recoltat doar 2.000 kilograme în loc de 12.000 kilograme la hectar. La un preţ de 1,1 lei pe kilogram, asta înseamnă un venit de 2.200 lei la hectar faţă de 5.000 lei, cât am investit”, a spus fermierul pentru ebihoreanul.ro.
Cuc a afirmat că producţiile sub aşteptări vor afecta îndeosebi micii fermieri, care vor fi nevoiţi să îşi prelungească liniile de credit sau chiar să îşi vândă din terenuri pentru a relua ciclul de producţie. ”Va fi foarte greu”, avertizează el.
Pământul e tare ca piatra
Săptămâna trecută, fermierii din sudul judeţului se vedeau în imposibilitatea de a înfiinţa noi culturi de grâu, orzoaică şi rapiţă, pentru că pământul era tare ca piatra.
”Ce se mai seamănă se seamănă pe uscat, cu consumuri mari de combustibil şi uzură mare la utilaje, şi fără să facem mare lucru. Noi am semănat 1.700 de hectare de rapiţă în zona Giriş, Sânnicolau Român, Leş, şi după o lună şi jumătate sămânţa stă în pământ ca-n sac, fără să germineze, pentru că n-a plouat deloc”, spune Cuc.
Având în vedere seceta, mulţi agricultori se vor vedea în primăvară în situaţia de a-şi dubla costurile şi de a înfiinţa noi culturi pe locul celor plantate degeaba în toamnă. „Nu vom avea ce face. Vom investi încă o dată în înfiinţarea altei culturi, de floarea soarelui sau de porumb, pe locul celei plantate acum şi distruse de secetă”, a mai spus Ioan Cuc.