• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum se calculează cantitatea de substanță activă din îngrășăminte și gunoi de grajd

  agrointeligenta.ro -

  Formula de calcul pentru cantitatea de substanță activă din îngrășăminte îi ajută pe fermieri să aplice doza de azot în acord cu prevederile legale. Fertilizarea cu cantitatea corectă de azot ca substanță activă asigură atât randamentul optim al culturii, cât și eligibilitatea pentru încasarea subvențiilor APIA, prin respectarea normelor obligatorii de eco-condiționalitate.

  Cum să calculezi doza de îngrășăminte după conținutul de substanță activă se poate dovedi o sarcină dificilă în contextul în care fermierii au de respectat norme maxime la fertilizarea cu azot.

  Ce cantitate de azot au principalele îngrășăminte

  Conținutul de azot substanță activă diferă în funcție de tipul de îngrășământ folosit. Iată câteva exemple: la azotatul de amoniu, cantitatea de azot substanță activă este de 34,5%, la nitrocalcar, cantitatea de azot substanță activă este de 27%, iar la uree, concentrația de azot substanță activă este de 46%.

  Cel mai simplu este să raportați cantitatea de azot substanță activă la 100 de kilograme de produs și veți avea 34,5 kg de azot la azotatul de amoniu, 27 de kilograme la nitrocalcar și 46 de kilograme de azot substanță activă în 100 de kg de uree.

  CITIȚI ȘI: Formulă de calcul pentru aplicarea azotului: Când și cum se face fertilizarea cu costuri minime a porumbului aflat în perioada de vegetație

  Cum se calculează doza de îngrășăminte după conținutul de substanță activă

  Calcul doză de îngrășăminte după conținutul de substanță activă

  În funcție de cultură, de ce producție vreți să atingeți și de nevoile solului, se stabilește necesarul de azot pentru respectiva cultură. Mai apoi veți calcula necesarul de produs, de îngrășământ, pentru a ajunge la acea normă de fertilizare cu azot substanță activă.

  Spre exemplu, dacă la o cultură trebuie să asigurați la o fertilizare 50 de kilograme de azot substanță activă din uree, se aplică regula de 3 simplă:

  46 kg azot (P – Procent N din îngrășământ)……100 kg uree
  50 kg azot (Necesar s.a – N)…….X kg uree (Cantitate îngrășământ – C)

  X=cantitatea de îngrășământ= (50 X 100) / 46 = 108,69 kg de uree

  Formula de calcul pentru cantitatea de îngrășământ cu substanță activă:

  Cantitatea de îngrășământ = (Necesar X 100) / Procent N din îngrășământ

  Calcul cantitate de azot substanță activă în îngrășăminte

  După aceeași regulă de calcul puteți calcula și cât azot substanță activă ați administrat în sol la fertilizarea cu un anumit îngrășământ. Să luăm exemplul administrării a 120 kg de nitrocalcar, care are un procent de 27% azot substanță pură.
  27 kg azot ……….100 kg nitrocalcar
  X kg azot…………120 kg nitrocalcar administrat
  X= (27 X 120) / 100 = 32,4 kg de azot substanță activă

  Formula de calcul pentru cantitatea de azot N substanță activă administrată cu îngrășământul:

  Cantitatea de azot substanță activă = (Procent azot în îngrășământ X Cantitate administrată) / 100

  Conținut de azot în diferite îngrășăminte

  Conținutul de azot în principalele îngrășăminte

  Cantitatea de azot substanță activă ce se aplică unui hectar de teren nu poate fi neglijată de fermieri. Este nevoie de un calcul foarte exact al întregii cantități de azot substanță activă cu care se fertilizează un teren agricol pe parcursul unui an.

  Fiecare îngrășământ are o concentrație, un procent de azot substanță activă. Cantitatea de azot conținută de un îngrășământ este trecută pe ambalaj și pe eticheta produsului. Informația trebuie să vă fie furnizată și de către producător.

  Este important să cunoașteți concentrația de azot din îngrășământul pe care îl aplicați. Mai jos veți găsi câteva concentrații medii, frecvent utilizate, însă acestea pot varia în funcție de formularea produsului. Astfel, spre exemplu, mai jos aveți azotatul de amoniu cu un conținut de 34,5% N substanță activă, dar pe piață găsiți și nitrat de amoniu cu 33,5% N substanță activă.

  Tip îngrășământ Procent azot substanță activă Cantitate N s.a. în 100 kg produs
  Azotat de calciu 15,5 % N 15,5 kg N s.a/100 kg produs
  Azotat de sodiu 16,4 % N 16,4 kg N s.a/100 kg produs
  Azotat de potasiu 13,7 % N 13,7 kg N s.a/100 kg produs
  Amoniac anhidru 82 % N 82 kg N s.a/100 kg produs
  Sulfat de amoniu 21 % N 21 kg N s.a/100 kg produs
  Clorură de amoniu 26 % N 26 kg N s.a/100 kg produs
  Azotat de amoniu sau nitrat de amoniu 34,5 % N 34,5 kg N s.a/100 kg produs
  Nitrocalcar 27 % N 27 kg N s.a/100 kg produs
  Sulfonitrat de amoniu 25-26 % N 25-26 kg N s.a/100 kg produs
  Uree 46 % N 46 kg N s.a/100 kg produs
  Cianamida de calciu 16-22 % N 16-22 kg N s.a/100 kg produs
  Fosfat de uree 17 % N 17 kg N s.a/100 kg produs
  Uree peliculată cu sulf 20-39 % N 20-39 kg N s.a/100 kg produs
  Ureoform – UF 39 % N 39 kg N s.a/100 kg produs
  Crotonilidendiureea (CDU) 28-30 % N 28-30 kg N s.a/100 kg produs
  Izobutilendiureea (IBDU) 34 % N 34 kg N s.a/100 kg produs
  A-320 (0-45-34) (URAN) 32 % N 32 kg N s.a/100 kg produs
  Azot amoniacal – Ureosulfatul de amoniu 33,7 % N 33,7 kg N s.a/100 kg produs
  Azot nitric

  -azotatul de uree

  -ureoazotatul de calciu

  -34,2 % N

  -34,5 % N

  -34,2 kg N s.a/100 kg produs

  -34,5 kg N s.a/100 kg produs

  NPK 15:15:15 15% N 15 kg N s.a./100 kg produs
  Cantitatea de azot substanță activă în gunoiul de grajd

  Cantitatea de azot substanță activă în gunoiul de grajd

  În gunoiul de grajd, cantitatea de azot substanță activă se aproximează în funcție de proveniența gunoiului. Pentru urină sunt alte cantități de azot decât pentru gunoiul uscat de grajd.

  Cantitatea de substanță activă de azot din gunoiul de grajd se calculează la fel ca și în cazul îngrășămintelor. Doza de azot din gunoiul de grajd este mult mai mică decât la îngrășămintele chimice, așa că și norma de îngrășare a solului este mai mare.

  Tip de gunoi de grajd Procent de azot substanță activă (%) Cantitate de azot substanță activă/1.000 kg
  Gunoi proaspăt 0,50 % N 5 kg N s.a/tonă
  Gunoi de cabaline 0,58 % N 5,8 kg N s.a/tonă
  Gunoi de bovine 0,45 % N 4,5 kg N s.a/tonă
  Gunoi de ovine 0,83 % N 8,3 kg N s.a/tonă
  Gunoi de porcine 0,45 % N 4,5 kg N s.a/tonă
  Gunoi fermentat 3-4 luni 0,55 % N 5,5 kg N s.a/tonă
  Gunoi fermentat complet (mraniță) 0,98 % N 9,8 kg N s.a/tonă

  Fertilizarea cu azot – legislație în vigoare

  În 2021, în România a fost actualizat Codul de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniți din surse agricole. Noul Cod cu reguli de fertilizare a fost publicat în Monitorul Oficial ca Anexa 1 a Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 333/2021.

  ”Activităţile agricole pot provoca probleme serioase din punctul de vedere al poluării difuze a corpurilor de apă ca urmare a pierderilor de nutrienţi (azot şi fosfor) către corpurile de apă de suprafaţă şi/sau subterane”, se arată în Codul actualizat.

  Ce cantitate maximă de azot se poate aplica la hectar

  Cantitatea maximă de azot la hectar din îngrășăminte și gunoi de grajd

  Cantitatea maximă de azot din îngrășăminte organice care se poate aplica pe un hectar de culturi agricole de câmp este de 170 de kg de substanță activă. ”Cantitatea maximă de azot provenită din îngrăşămintele organice care poate fi aplicată pe teren nu poate depăşi 170 Kg N substanță activă/ha/an”, se arată în actul normativ.

  Cantitatea maximă de azot provenită din îngrăşăminte chimice care poate fi aplicată pe teren, în cazul în care nu se execută studii agrochimice, nu poate depăşi: 100 kg N – substanţă activă/ha/an pentru vii, livezi și alte culturi permanente, respectiv 80 kg N substanţă activă/ha/an pentru pajişti permanente.

  Pentru culturile agricole, doza maximă de azot se diferențiază în funcție de panta terenului. Pentru terenurile arabile, cantitatea maximă de N (kg substanță activă/ha/an din îngrășăminte chimice) ce se poate aplica fără studii agrochimice este stabilită pe grupe de culturi și în funcție de pantă, după cum urmează:

  ”În cazul în care planul de fertilizare se bazează pe studii agrochimice, se aplică cantitatea de azot rezultată prin calcul în funcţie de recolta scontată şi de gradul de aprovizionare a solului cu azot, cu condiţia ca îngrăşămintele organice (dacă sunt utilizate) să nu depăşească 170 kg N substanță activă/ha/an”, se mai rată în actul normativ.

  Pentru exploataţiile agricole în regim irigat și pentru cele care intenționează să aplice mai mult N-substanţă activă/ha/an decât este stabilit ca nivel maxim pentru terenurile arabile, mai mult de 100 kg N-substanţă activă/ha/an pentru vii şi livezi și mai mult de 80 kg N substanţă activă/ha/an pentru pajişti permanente este obligatorie întocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice.

  Pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înființează culturi extratimpurii pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica însă îngrășăminte chimice și în perioada de interdicție în limita a maxim 50 kg N substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condițiilor de aplicare. Pentru culturile din sere şi solarii nu se aplică perioadele de interdicţie în condiţiile în care în interiorul acestora temperatura este mai mare de 5 grade Celsius.

  Surse:


  Te-ar mai putea interesa

  O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar