Obrăznicia lui Oros nu are limite: PNS și banii fermierilor – tranșați într-o întâlnire dubioasă, în ziua în care se votează un nou Guvern!
agrointeligenta.ro -În ziua în care în Parlamentul României se votează un nou Guvern, cu un nou ministru al Agriculturii, Adrian Oros decide cum se se împart banii fermierilor pentru următorii ani, până în 2027. Ministrul demis al Agriculturii, demisionar și care s-a și retras din Grupul partidului care l-a numit în funcție, a convocat miercuri, 3 noiembrie, o întâlnire în cerc restrâns, netransparentă, ”care are ca principal obiectiv prezentarea alocărilor financiare pentru intervențiile propuse pentru perioada 2023-2027”.
A convocat întâlnirea EXACT în ziua în care s-a retras din Grupul PNL
Mircea Fechet, ministrul propus al Agriculturii, sabotat deja în ministerul pe care l-ar putea prelua? Pe 29 octombrie, după ce s-a retras din Grupul PNL de la Senat, Adrian Oros a convocat o ședință a Comitetului consultativ Tematic pentru elaborarea Planului Naţional Strategic 2021-2027 (CCT PNS). Deși a demisionat și a fost și demis din funcție, având atribuții numai de ministru interimar, Oros vrea să angajeze la Bruxelles sprijinul de care vor beneficia fermierii în următorii ani. Practic, un ultim tun cu care Oros vrea să își asigure camarila personală și cea din jurul lui Ludovic Orban.
Conform unui document intern al MADR, publicat doar pe site-ul instituției și neasumat prin vreun act normativ publicat de MADR în Monitorul Oficial (Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului Consultativ Tematic pentru Planul Național Strategic) ”Coordonarea CCT PNS este asigurată de către secretarul de stat care coordonează activitatea Autorității de Management pentru PNDR (AM PNDR) sau, după caz, de directorul general al DGDR AM PNDR”. Este vorba despre secretarul de stat Marius Micu, susținut în funcție de PNL și care a ocupat înainte funcția de vicepreședinte al Federației PRO AGRO și cea de președinte al ANTPAR – Asociația Națională a Tinerilor Producători Agricoli din România, ambele organizații incluse în Comitetul lui Oros.
Doar asociațiile ”de casă” sunt invitate
Numai câteva organizații din sectorul agricol fac parte din Comitetul lui Oros. Selecția lor s-a făcut din semnătura acestuia, printr-o simplă notă, fără niciun criteriu de selecție. Așa se face că, din agricultură, numai asociații apropiate de Oros se regăsesc pe această listă: Federația PRO AGRO, LAPAR, APPR, dar și Clubul Fermierilor Români.
Pe listă mai apar și Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale din România – organizație unde actualul secretar de stat Aurel Simion a ocupat funcția de vicepreședinte, dar și Asociația Națională a Tinerilor Producători Agricoli din România – ANTPAR, organizație ce a fost condusă, până la preluarea funcției din MADR, de secretarul de stat Marius Micu.
Nicio organizație importantă de crescători de animale nu este invitată
Din CCT PNS face parte Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România, însă nicio organizație importantă de crescători de animale. Nici din sectorul de creștere a bovinelor, dar nici din sectorul de creștere a ovinelor. Doar Asociația Holstein Ro ar putea fi reprezentată la discuții, ca parte din PRO AGRO, dar cum Regulamentul de funcționare al CCT PNS presupune participarea la discuții a unui singur reprezentat, plus supleant, este puțin probabil că va exista o poziție din partea crescătorilor de animale.
Singura asociație care reprezintă asumat ferma de familie din vegetal și zootehnie – interzisă la discuții!
Asociația Forța Fermierilor, singura organizație care are în cadrul său Departament pentru Ferma de familie, nu a primit invitație pentru a participa la discuțiile de miercuri, în ciuda faptului că principalul criteriu de distribuire a fondurilor din PNS este redistribuirea sumelor pentru fermele mici și mijlocii, respectiv fermele de familie. Mai mult, încă din luna ianuarie, Asociația Forța Fermierilor a solicitat Ministerului Agriculturii să fie inclusă în Comitetul Consultativ Tematic pentru elaborarea PNS, însă nici până la acest moment, MADR nu a dat curs cererii AFF.
Care ar fi miza întâlnirii?
Un ministru fără nicio responsabilitate – nici guvernamentală, nici politică, decide ce bani vor primi fermierii în următorii ani. Miza acestei întâlniri este de a mima, într-un mod complet netransparent, o consultare cu privire la alocarea banilor europeni pentru agricultură în perioada 2023-2027. Deși până acum nu a organizat nicio întâlnire în acest an pe marginea acestui subiect extrem de important pentru agricultura națională, Adrian Oros a decis să tranșeze soarta fermierilor români chiar în ziua în care ar putea fi înlocuit din funcția de ministru al Agriculturii. Mai mult, cercul restrâns cu care vrea să se consulte Oros ridică mari semne de întrebare cu privire la interesele ce gravitează în jurul modului în care se vor acorda plățile directe din PNS. Despre aceste probleme, Agrointeligența- AGROINTEL.RO a scris Războiul ecoschemelor: Miza de jumătate de miliard de euro pe an din subvențiile APIA. La ce fermieri vor ajunge banii? și Daniel Buda: PNS trebuie făcut de fermieri! Funcționarii din minister trebuie să scrie ce le dictează agricultorii!
Iată conținutul invitației transmise prin care Oros vrea să tranșeze soarta banilor europeni din Agricultură. Reamintim, este vorba despre un ministru DEMIS prin moțiune de cenzură, semnatar al unei DEMISII ÎN NUME PROPRIU, și RETRAS din grupul politic care i-a dat susținerea pentru funcția de Ministru al Agriculturii:
”Stimaţi Membri ai Comitetului Consultativ Tematic pentru elaborarea PNS
După cum cunoaşteţi, Comitetul consultativ Tematic pentru elaborarea Planului Naţional Strategic 2021-2027 (CCT PNS) a fost constituit în conformitate cu prevederile proiectului de Regulament privind planurile strategice, cu scopul asigurării respectării principiilor transparenței și consultării partenerilor în elaborarea acestui document programatic.
Vă informăm că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează cea de-a doua reuniune a Comitetului Consultativ Tematic pentru elaborarea Planului Național Strategic (CCT PNS) care are ca principal obiectiv prezentarea alocărilor financiare pentru intervențiile propuse pentru perioada 2023-2027.
În acest sens, am deosebita plăcere de a vă invita în data de 3 noiembrie a.c., începând cu ora 10:00 la cea de-a doua reuniune a Comitetului Consultativ Tematic pentru elaborarea Planului Național Strategic.
Precizăm că întâlnirea va fi organizată în sistem de videoconferință (prin intermediul aplicației Zoom), iar instrucțiunile în vederea conectării la videoconferință vă vor fi comunicate ulterior prin e-mail”, se arată în convocarea semnată de Adrian Oros.