• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Din șiretlicurile comercianților: Vând ”ulei de măsline pomace” la preț de untdelemn extra-virgin. Află cum te poți feri de capcanele din magazine!

    agrointeligenta.ro -

    Aproape jumătate dintre agenții economici verificați recent de către autorități au fost depistați cu nereguli și amendați pentru tehnicile – unele de-a dreptul uluitoare cu care înșelau cumpărătorii de ulei de măsline. Cea mai frecventă ”capcană” ce îi așteaptă pe români în magazine este comercializarea uleiului ”pomace” – din turte de măsline, un produs inferior, drept ulei extra-virgin. Vânzătorii profită de faptul că puțini sunt clienții care studiază cu atenție eticheta produselor.

    Iată cum încearcă agenții economici să păcălească clienții:

    ***Uleiul de măsline este vândut sub o denumire neconformă cu regulamentul european. ”Termenul POMACE corespunde uleiului din turte de măsline, iar prin utilizarea acestui termen nu se asigură informarea completă a consumatorilor, unii dintre aceștia necunoscând semnificația termenului”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Astfel, mulți clienți cumpără ulei din turte plătind și fiind convinși că pleacă din magazin cu un ulei superior, extra-virgin. Potrviti autorităților, au fost comercianți care încercau să inducă în eroare clienții că ”pomace” ar fi un sortiment de măsline grecești.

    ***Pentru a-i convinge pe clienți să cumere din magazinul lor, mulți vânzători controlați atribuiau uleiului calități scornite, precum ”colesterol zero”, ”anti-cancer” sau ”de casă”. Cel mai frecvent, aceste calități inventate erau înscrise pe eticheta de preț.

    ***O practică frecventă  – nu doar la uleiul de măsline, este de a se afișa un preț la raft, iar la casă, prin citirea codului de bare, să fie încasată altă sumă.

    ***Nu de puține ori, uleiul de măsline de calitate superioară s-a dovedit a fi, în fapt, un amestec de uleiuri, iar cumpărătorii sunt lăsați să creadă că plătesc pentru un produs pur.

    Cum poți să te ferești de capcanele din magazin

    ***Acordați atenție la cumpărarea uleiului de masline prin analizarea aspectului recipientului și, după caz, a conținutului, a stării intacte a ambalajului;

    ***Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare;

    ***Etichetarea uleiurilor de măsline cuprinde, în mod clar, în plus față de denumire, următoarele informații privind categoria de ulei:
    (a) pentru uleiul de măsline extra virgin:
    – „ulei de măsline de categorie superioară obținut direct din măsline și exclusiv prin procedee mecanice”;
    (b) pentru uleiul de măsline virgin:
    – „ulei de măsline obținut direct din măsline și exclusiv prin metode mecanice”;
    (c) pentru uleiul de măsline compus din uleiuri rafinate de măsline și uleiuri de măsline virgine:
    – „ulei cu un conținut exclusiv de uleiuri de măsline care au suferit un tratament de rafinare și uleiuri obținute direct din măsline”;
    (d) pentru uleiul din turte de măsline:
    – „ulei cu un conținut exclusiv de uleiuri obținute prin tratarea produsului obținut în urma extracției uleiului de măsline și uleiuri obținute direct din măsline”;
    sau
    – „ulei cu un conținut exclusiv de uleiuri obținute prin transformarea turtelor de măsline și uleiuri obținute direct din măsline”.

    ***Uleiul de măsline extra virgin și uleiul de măsline virgin includ o denumire de origine pe etichetă în timp ce pentru celelalte tipuri de uleiuri de măsline nu este permisă înscrierea acestei mențiuni.

    ***În cazul amestecurilor de ulei de măsline și alte uleiuri vegetale evidențiate pe etichete în alt loc decât în lista de ingrediente prin cuvinte, imagini sau reprezentări grafice, amestecul în cauză trebuie să cuprindă urmatoarea descriere comercială: „ Amestec de uleiuri vegetale (sau denumirile exacte ale uleiurilor vegetale în cauză) și ulei de măsline”, urmată imediat de indicarea proporției de ulei de măsline din amestec.

    ***Prezența uleiului de măsline poate fi evidențiată cu ajutorul imaginilor sau reprezentărilor grafice pe eticheta unui amestec cu alte uleiuri vegetale numai în cazul în care proporția de ulei de măsline depășește 50 % din amestecul în cauză.

    ***Refuzați produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenței, gustului, mirosului sau urme de mucegai;

    ***Refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată sau depășită;

    ***Evitați să cumpărați ulei de măsline ambalat în alte ambalaje decât cele originale și etichetat corespunzător de producător în momentul ambalării;

    ***La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a uleiului de măsline, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs;

    ***Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achizitionați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

    Citiți și Amănuntul pe care vânzătorul de ulei de măsline nu ţi-l spune niciodată


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia