• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amănuntul pe care vânzătorul de ulei de măsline nu ţi-l spune niciodată

    agrointeligenta.ro -

    Pentru a-şi merita banii uleiul de măsline, fie el şi faimosul „extra-virgin”, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii decât aţi putea crede, şi despre care niciun vânzător nu va fi dispus vreodată să vă vorbească.
    Preţul mare la care se vinde azi uleiul de măsline este susţinut de cererea semnificativă care vine din partea cumpărătorilor, convinşi că în fiecare picătură verzui-translucidă se află un miligram de sănătate pură. Tomuri întregi de articole şi postări semnate de nutriţionişti şi cercetători i-au creat uleiului de măsline reputaţia unuia dintre cele mai nutritive şi sănătoase dintre alimente ce pot combate efectele îmbătrânirii şi reduce riscul de apariţie al cancerului. Sunt recomandări bazate pe studii serioase realizate de specialişti oneşti, ale căror concluzii nu pot fi puse la îndoială. Doar că ele sînt făcute analizând un ulei „ideal”, cu care pe piaţă nu ne întâlnim aproape niciodată.

    „Beneficiile aduse sănătăţii de uleiul de măsline sînt în proporţie de 99% legate de prezenţa compuşilor fenolici nu a uleiului ca atare” avertizează Nasir Malik, cercetător în cadrul Departamentului Agriculturii al Statelor Unite. Fără aceste substanţe active contribuţia uleiului de măsline, chiar şi a mult lăudatului şi la propriu scumpului „extra virgin” este egală cu cea a uleiului de soia.

    În urma unui test efectuat pe piaţa din Statele Unite – studiu la a cărui realizare a paricipat şi Malik – s-a descoperit că marea majoritate a uleiului de măsline oferit spre vânzare cumpărătorilor avea un conţinut surprinzător de mic de polifenoli, fapt care îl făcea o marfă mult prea scupă faţă de „cât facea” în realitate.

    Cum se poate asta?

    Studiile realizate indică faptul că odată cu trecerea zilelor, săptămânilor, lunilor şi anilor, după recoltare conţinutul de polifenoli din măsline şi uleiul de măsline se diminuează.

    „Trebuie să ne gândim la uleiul de măsline ca la un suc de măsline cu o viaţă de cel mult doi ani” atrage atenţia Selina Wang, director de cercetare în cadrul UC-Davis Olive Center.

    Altfel spus, după 24 de luni de la recoltarea fructelor, ceea ce înseamnă poate 18 luni de la presare şi îmbuteliere, uleiul de măsline nu mai aduce niciun beneficiu sănătăţii – este doar o grăsime vegetală.

    Pentru un litru de ulei de măsline extra-virgin produs în regim „organic” se poate plăti până la 60 de euro – este etalonul maxim – aceşti bani îşi găsesc echivalentul în aportul nutritiv şi de sănătate pe care consumatorul crede că îl obţine doar dacă uleiul este obţinut şi cumpărat în aceeaşi zi în care fructele au fost culese. La doi ani de la recoltarea măslinelor preţul unui litru de ulei de măsline extra-virgin ar trebui să fie egal cu cel al unui litru de ulei de soia – şi chiar şi între timp preţul lui ar trebui să scadă, odată cu scăderea conţinutului său de polifenoli – aşa ar fi cinstit.

    Sfaturile pe care specialiştii le dau cumpărătorilor 

    Cumpăraţi doar ulei de măsline pe care să fie trecute datele recoltării fructelor şi ale îmbutelierii uleiului. Cum de obicei fructele sînt imediat presate după recoltare, uleiul nu trebuie să fie mai vechi de 1 an.

    Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii care laudă culoarea uleiului – nu este un indicator al calităţii – soirile de măsline variază sub aspectul culorii, unele soiuri din care se obţine un ulei de foarte bună calitate sînt chiar aurii.

    Gustul şi mirosul sînt indicatorii cei buni. Uleiul de măsline de calitate are un gust şi miros „ierbos” şi „condimentat”. De preferat cumpăraţi ulei de măsline vărsat – cerând să testaţi înainte ce anume doriţi

    Fiţi atenţi la recipientele în care este vândut uleiul de măsline – sticla trebuie să fie colorată pentru a nu permite luminii soarelui să „atingă” conţinutul.

    Dacă acest material v-a făcut să nu mai cumpăraţi ulei de măsline, nu intraţi în panică, trebuie să ştiţi că polifenolii se găsesc şi în vin, ceai, cacao şi câteva zeci de fructe şi legume disponibile pe piaţă.

    Sursă: Discovery News, AgroIntel


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!