• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criza globală a îngrășămintelor duce la scăderea producțiilor și la o lipsă acută de alimente

    agrointeligenta.ro -

    Lipsa globală de îngrășăminte cu azot ar putea duce la recolte foarte slabe și la lipsă de alimente în anul următor. Acest lucru a fost subliniat săptămâna aceasta, joi – 4 noiembrie, de către CF Industries, unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte cu azot din America de Nord.

    Cel mai mare producător german de azot, SKW Piesteritz, a făcut declarații similare săptămâna trecută. „Ne simțim obligați să ne reducem în continuare producția de îngrășăminte. Motivul este simplu – dealerii de îngrășăminte nu sunt în prezent pregătiți să plătească prețurile care să ne asigure o viabilitate din punct de vedere economic”, a declarat Petr Cingr, CEO al SKW Piesteritz, citat de portalul Agrarheute.com în cadrul unei analize privind impactul crizei de îngrășăminte.

    Producțiile agricole –  amenințate de scăderi drastice

    Liderul pieței nord-americane CF Industries, care deține și fabrici în Europa, a tras, de asemenea, un semnal de alarmă: „Lipsa acută de îngrășăminte cu azot, ca urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, amenință să reducă semnificativ recolta globală a culturilor anul viitor”, a comunicat CF Industries.

    Prețul gazului pe piața europeană a crescut din cauza cererii foarte mari în contextul economiilor care se recuperează după pandemie, iar stocurile sunt reduse la începutul sezonului rece. În plus, UE a redus semnificativ producția de gaze naturale și alți combustibili fosili, având în vedere cerințele Green Deal.

    Gazul natural, factorul principal în costul îngrășămintelor

    Gazul natural este cel mai important factor de cost pentru producția de îngrășăminte pe bază de azot, iar cheltuielile în creștere au determinat aproape toți producătorii să-și reducă producția în mod semnificativ sau să închidă fabrici întregi. Pe lângă BASF și SKW Pieseritz, un mare impact l-a avut decizia celui mai mare producător european, Yara, de a-și reduce producția de îngrășăminte cu 40%.

    Conform CEO-ului CF Industries, Tony Will, la acest moment producția fiind redusă, iar cererea constantă, vor exista numeroase ferme care vor rămâne fără îngrășăminte. Prin urmare, se estimează că și câștigurile vor scădea semnificativ la nivel global în următorul an. ”Dar nu din cauza unei cereri perturbate, ci pur și simplu pentru că nu există suficient îngrășământ cu azot disponibil”, a spus Will, în cadrul unei conferințe de presă susținută în format online.

    Prețul îngrășămintelor sunt la un nivel record

    Prețurile îngrășămintelor cu azot, cel mai utilizat îngrășământ pentru susținerea producției de grâu, porumb, rapiță și alte culturi, sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani – sau la un nivel record. Cererea globală puternică va dura cel puțin până în 2023, a declarat Bert Frost, vicepreședinte senior de vânzări al CF, pentru Reuters.

    Previziunile US CF privind recoltele mai slabe de cereale fac ecou estimărilor ale celui mai mare producător din Europa, Yara International, care a avertizat că creșterea prețurilor la îngrășăminte ar putea duce la creșterea prețurilor la alimente și chiar la foamete.

    Rusia și China limitează exporturile, punând presiune imensă pe piața îngrășămintelor

    Dar criza se înrăutățește acum: Rusia vrea să restricționeze exportul de îngrășăminte cu azot în următoarele șase luni pentru a reduce o nouă creștere a prețurilor la alimente, a anunțat miercuri prim-ministrul rus. Chiar și China, de altfel un mare exportator de uree și fosfor, restricționează semnificativ exportul de îngrășăminte minerale și, de asemenea, controlează foarte strict orice eventual export.

    Deciziile fermierilor, influențate de prețuri și de vreme

    Explozia prețurilor pentru azot și livrările incerte în primăvara viitoare ar putea împinge fermierii să administreze azot în afara ferestrei normale de aplicare, consideră John Lory, specialist în managementul nutrienților la Universitatea din Missouri.

    „S-ar putea să ne aflăm într-un moment fără precedent în ceea ce privește gestionarea azotului pentru sezonul de vegetație 2022. Fermierii sunt supuși presiuni să se abată de la cele mai bune practici de gestionare a azotului și să-și reducă semnificativ utilizările de azot”, spune Lory.

    Rapoartele de piață arată explozia costurilor cu azotul în întreaga lume. Prin urmare, analiştii se aşteaptă ca și cantităţile disponibile în primăvară să fie considerabil mai mici decât în ​​mod normal.

    Achiziția la primăvară, un risc asumat de mulți fermieri

    Acest lucru exacerbează îngrijorările fermierilor care au decis să aștepte până primăvara pentru a cumpăra din cauza prețurilor mari sau a cantităților puțin disponibile: „Dar atunci s-ar putea să nu mai fie deloc cantități disponibile”, avertizează economistul agricol Ray Massey, profesor de științe agricole și economie aplicată.

    Pe de altă parte, această incertitudine ar putea determina fermierii să cumpere și, de asemenea, să utilizeze mai mult azot în toamna acestui an, se teme economistul agricol Lory. Dar momentul potrivit pentru fertilizarea cu azot este complex. Aplicarea prea devreme sau prea târziu este asociată cu riscuri considerabile. Momentul potrivit este o țintă agronomică importantă, care altfel depinde în primul rând de vreme și de lucrările sezoniere.

    „Fermierii trebuie să-și adapteze strategiile de gestionare a riscurilor în raport cu prețul îngrășămintelor, disponibilitatea pe piață și aplicarea fertilizanților la momentul cel mai potrivit”, sfătuiește Lory.

    În America de Nord, fermierii se confruntă și cu alte stocuri limitate

    În America de Nord, creșterea rapidă a prețurilor la îngrășăminte și deficitul tot mai mare de ingrediente importante pentru protecția culturilor, cum ar fi glifosatul și glufosinatul, eclipsează rezultatele peste medie ale recoltei și prețurile ridicate ale cerealelor ale multor fermieri, relatează serviciul online american DTN.

    „Aceste prețuri la îngrășăminte sunt cele mai mari pe care le-am văzut în ultimii 10 ani”, a spus Jay Magnussen, un fermier din nord-vestul Iowai. „În viitor, văd principala preocupare pentru recolta de anul viitor în disponibilitatea și prețul îngrășămintelor și altor substanțe chimice – am văzut creșteri de preț în fiecare săptămână, dacă nu în fiecare zi”, a adăugat el.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!